Απόψεις Κόσμος

“Η τουρκική Γαλάζια Πατρίδα” γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία από τις 27.2 έως και τις 8.3 ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να επιδείξει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα του για να επιβάλει τα συμφέροντά της.

Απέναντι στην τουρκική αποφασιστικότητα και τις στρατιωτικές δυνατότητες που τη συνοδεύουν, οι ελληνικές κυβερνήσεις, μη εξαιρουμένης και της παρούσης της Αριστεράς, έχουν την τάση να κρύβουν το κεφάλι στην άμμο αναζητώντας δικαιολογίες για τις εντάσεις που χαρακτηρίζουν την πραγματικότητα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Έτσι κάποιες φορές γι’ αυτές τις εντάσεις φταίνε τα «οικονομικά και άλλα εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν». Για κάποιο διάστημα ως υπεύθυνος υποδεικνυόταν ο «ακραίος» υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, που με τη στάση του υποτίθεται ότι προκαλούσε επιθετικές τουρκικές αντιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές κυβερνήσεις προτιμούν να τρέφονται με την ψευδαίσθηση ότι οι ελληνοτουρκικές τριβές είναι συγκυριακό φαινόμενο και όχι στρατηγική επιλογή της Άγκυρας…

Το βασικό μειονέκτημα των ψευδαισθήσεων, ωστόσο, είναι ότι υποχωρούν άτακτα όταν βρίσκονται μπροστά στην πραγματικότητα. Έτσι, λοιπόν, μετά τις ψευδαισθήσεις περί νέας ήρεμης πορείας στα ελληνοτουρκικά που καλλιεργήθηκαν πριν από λίγες μέρες κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στην Άγκυρα καθώς και μετά τις επαφές των υπουργών Άμυνας (Αποστολάκη – Ακάρ) των δύο χωρών και τις ανακοινώσεις για τη νεκρανάσταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η ελληνική κυβέρνηση «ξυπνά» αντιμέτωπη με την επικίνδυνη πραγματικότητα στην οποία ακροβατούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: από τις 27.2.2019 έως και τις 8.3.2019 η Τουρκία προχωρά σε μια κολοσσιαίου μεγέθους επίδειξη δύναμης, πραγματοποιώντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας της ταυτόχρονα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Αμφισβητήσεις και δυνατότητες

Η αποτύπωση στον χάρτη της προγραμματισμένης τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τους στόχους και τα μηνύματα που θέλει να αποστείλει η Άγκυρα.

1. Το Αιγαίο είναι μοιρασμένο στη μέση και η ελληνική «ομπρέλα» δεν είναι σε θέση να καλύψει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια.
2. Επιβεβαίωση της ύπαρξης γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο καθώς υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχοι των οποίων η κυριότητα δεν είναι ξεκάθαρη από τις διεθνείς συνθήκες.
3. Το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα και απλώς επικάθεται στην τουρκική.
4. Οι συμφωνίες που έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ΑΟΖ με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν υφίστανται, καθώς δεν έχουν αναγνωριστεί τα τουρκικά δικαιώματα στην περιοχή.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές γνωστές και πάγιες τουρκικές θέσεις, τις οποίες επαναλαμβάνουν καθημερινά Τούρκοι αξιωματούχοι και πολιτικοί από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η Άγκυρα προχωρά, με την κολοσσιαία σε μέγεθος στρατιωτική άσκηση που προγραμματίζει, στην επίδειξη των δυνατοτήτων της να επιβάλει (ή τουλάχιστον να πολεμήσει για) τις απόψεις της.

Πρόβα πολέμου

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας (TAF), τα πολεμικά πλοία και τα πλοία υποστήριξης, οι αεροναυτικές δυνάμεις, τα παράκτια στρατεύματα, οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων μαζί με τις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Ακτοφυλακής, θα συμμετάσχουν στα επερχόμενα στρατιωτικά γυμνάσια.

Στα δημοσιεύματα γίνεται επίσης λόγος για τα νέα όπλα και συστήματα που έχουν ενσωματωθεί στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία θα αποκαλυφθούν και θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά και τα οποία έχουν ως στόχο αφενός τη βελτιστοποίηση και ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαφόρων στρατιωτικών διοικήσεων και αφετέρου την αύξηση και ενίσχυση του βαθμού επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατιωτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η τουρκική άσκηση θα αποτελεί απάντηση στην επίδειξη δύναμης που θα προσπαθήσουν να κάνουν την ίδια περίοδο με αντίστοιχη κοινή άσκηση η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ», ενώ σημειώνεται ότι «Ελλάδα και Κύπρος, που προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να παρακολουθήσουν με μεγάλη προσοχή την ‘‘Μπλε Πατρίδα”».

Η άσκηση «Μπλε Πατρίδα» αναμένεται να είναι «η μεγαλύτερη πρόβα πολέμου», σχολιάζει η «Yeni Safak», ενάντια στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για ναυτική υπεροχή και κατοχή στις εν λόγω θάλασσες.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει, επίσης, τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, περί 462 τ.χλμ. μπλε πατρίδας, και υπογραμμίζει ότι στην άσκηση θα λάβει μέρος και το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας.
«Με την άσκηση αυτή, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσα και θα απευθύνουν μια σαφή προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής» καταλήγει το δημοσίευμα της «Yeni Safak», ενώ άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Aksam», αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η άσκηση θα κάνει τους Έλληνες να τρέμουν».

Στην Αθήνα, έμπειρα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζουν με ανησυχία τις στρατιωτικές δυνατότητες που επιδεικνύει η Άγκυρα και επισημαίνουν ως ιδιαίτερα κρίσιμο το σημείο του χάρτη όπου οι τουρκικοί σχεδιασμοί εξαφανίζουν τα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί ότι η περιοχή που επηρεάζεται από το Καστελόριζο έχει διά νόμου, ο οποίος έχει δημοσιευτεί στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεμαχιστεί σε οικόπεδα, τα οποία έχουν παραχωρηθεί προς έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου από τον Μάιο του 2012!

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας