Απόψεις

Γιώργος Ουρσουζίδης: “Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει ταφόπλακα στην παραχάραξη της Ιστορίας”

Η  ΣΥΜΦΩΝΙΑ  των  ΠΡΕΣΠΩΝ

Βουλή των Ελλήνων 23.01.2019

Γιώργος Ουρσουζίδης

Ο τρόπος που αρχίζει μια ομιλία, την ορίζει εξ ολοκλήρου η ψυχή, την ελευθερώνει. Ό,τι πω σήμερα, θα το πω, απευθυνόμενος στους ανθρώπους που μου εμπιστεύτηκαν αυτή την τιμητική θέση, τους φίλους, τους συγχωριανούς, τους συμπατριώτες μου – το υπαγορεύει εξ ολοκλήρου η ψυχή, σαν Έλληνας, Πόντιος και Μακεδόνας. Αυτό το πρόθεμα «Ελ», η πεμπτουσία του Ελληνισμού – η Ελευθερία – το υψηλότατο αυτό αγαθό, μας ενώνει και μας ταυτοποιεί χιλιάδες χρόνια τώρα. Συλλογάμαι λοιπόν ελεύθερα, μιλώ ελεύθερα,  και  με  ελεύθερη  τη  βούληση  ασκώ  τα   βουλευτικά  μου καθήκοντα. 

Προτάσσω  το εθνωνύμιο Έλληνας για την εθνότητα και την εθνικότητά μου, προσδιορίζω την καταγωγή μου από  τον Πόντο και δηλώνω την Μακεδονική εντοπιότητά μου, αυτές είναι τρεις λέξεις που τις «δένει» αδιάλειπτα για χιλιετίες η λέξη ΕΛΛΑΔΑ.

Ο Πόντος ήταν ο τόπος που για χιλιετίες έζησαν και μεγαλούργησαν  οι  πρόγονοί  μέχρι  το  1923 (1918-1923),  όταν  αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες και να εγκατασταθούν στην νέα τους πατρίδα την Μακεδονία.

«Πριν 95 χρόνια λοιπόν, η Μακεδονία έγινε η νέα πατρίδα των παππούδων μου. Πρόσφυγες από τον Πόντο, διωγμένοι από τον πόλεμο που σκότωσε 1.500.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας και ξερίζωσε άλλους τόσους. Τότε που η Μεγάλη Ιδέα τους στοίχισε το βιός, τα σπίτια, τις πατρίδες και τις ζωές των αγαπημένων τους, βρήκαν καταφύγιο στην Ημαθία.

Μου έλεγε η γιαγιά μου ιστορίες από όταν ήταν μικρή, ότι βρήκαν μία Μακεδονία που ζούσαν μαζί Ελληνόφωνοι, Σλαβόφωνοι, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι. Που τα παιδία έπαιζαν μαζί στους μαχαλάδες και που η Τουρκάλα γειτόνισσα πρόσεχε τις μικρές αδέρφές της όταν δούλευαν στα χωράφια. Ήταν τότε η Μακεδονία, πύλη των Βαλκανίων και η Θεσσαλονίκη, η μεγαλύτερη πόλη νότια του Δούναβη μετά την Κων/πόλη, όταν η Μακεδονία ένωνε τους λαούς των Βαλκανίων αντί να τους χωρίζει.

       Καυχιόμαστε καταγωγή από τους αρχαίους Έλληνες που αποίκισαν όλη την Μεσόγειο και ξεχνάμε, ότι για να το πετύχουν αυτό συνεργαζόντουσαν και εμπορεύονταν με τους γείτονές τους.

Τιμάμε τον Μέγα Αλέξανδρο επιλεκτικά, ξεχνώντας πως πρώτος απέφευγε τις διακρίσεις ανάμεσα στους λαούς, και προέτρεπε τους Μακεδόνες να παντρεύονται Περσίδες. Ο ίδιος παντρεύτηκε την Ρωξάνη, κόρη Πέρση σατράπη.

      Είμαστε περήφανοι για τους μεγάλους μας προγόνους, ξεχνάμε όμως αυτό που τους έκανε μεγάλους.»

Η Μακεδονία που έχει ευθεία αναφορά στην αρχαία Μακεδονία του ελληνικού πολιτισμού και παραδόσεων, η Μακεδονία του Φιλίππου Β΄, του Μεγάλου Αλέξανδρου  και  του μεγάλου φιλοσόφου  Αριστοτέλη του Σταγειρίτη – ίσως το μεγαλύτερο πνεύμα όλων  των εποχών – είναι Ελλάδα.

Τα παραπάνω τοποθετούν στο χρόνο με ακρίβεια τη διαχρονία του έθνους μας,  που κανένας επιστήμονας δεν διανοήθηκε ποτέ να  αμφισβητήσει – πλην μίσθαρνων.

Οι Σλάβοι, όπως και οι Βούλγαροι, εμφανίστηκαν στην περιοχή τον 6ο μ.χ. αιώνα, κάτι που επίσης κανένας σοβαρός επιστήμονας  δεν αμφισβήτησε, ούτε αμφισβητεί.

Ποια  η διαφορά  μας  λοιπόν  με τους  Βόρειους  Γείτονες, γιατί  ερίζουμε, τι μας χωρίζει, ποιο είναι το ζητούμενο;  Μήπως η οριοθέτηση εδαφών, ή μήπως η οριοθέτηση της ιστορίας και ταυτοτήτων;

Εξ αρχής πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι όσα θα αναφερθούν παρακάτω, τα διαπραγματεύθηκαν και τα συνομολόγησαν  οι πλέον  εξειδικευμένοι άριστοι  επιστήμονες – και από τα δύο μέρηκαι δεύτερον είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο. Δηλαδή, η Συμφωνία δεν περιλαμβάνει ζητήματα έξω από το πεδίο εφαρμογής της, όπως ακριβώς ορίζει η Διεθνής  Συνθήκη της Βιέννης. Ο όρος «έθνος»  είναι έξω από το πεδίο της συμφωνίας, γι αυτόν ακριβώς το λόγο μιλάμε για ιθαγένεια/υπηκοότητα, αλλά και για ακόμη έναν σπουδαίο λόγο – δεν το επιθυμεί  ένα μεγάλο τμήμα του λαού τους! – Ό,τι κι αν διατυμπανίζουν οι «επαΐοντες» του διαδικτύου, οι αλαλαγμοί και οι κραυγές είναι για τα γήπεδα!

Α.   Το ζήτημα των εδαφών  –  στη σημερινή τους μορφή – έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια (μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913)  το 1913 με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου.

Και όπως εξήγησε η  αριστούχος της Νομ. Σχολ. καθ. του ΕΚΠΑ  κ. Γαβουνέλη Μαρία:  «Xώρες σαν την δική μας τυλίγονται στο μανδύα  του  διεθνούς δικαίου, γιατί; Γιατί αισθάνονται ασφαλείς μέσα στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».- Και έχει μεγάλη σημασία αυτό, σας θυμίζω τη  «Συνθήκη της Λωζάνης» ,τη συνθήκη που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας και που σήμερα επιχειρεί να θέσει υπό αμφισβήτηση.

Β.    Το ζήτημα των  ταυτοτήτων, δηλαδή του ονόματος, της ιστορικής αλήθειας  και  συνακόλουθα  του αλυτρωτισμού. Αυτό το ζήτημα λύνει με τρόπο αξιόπιστο, δίκαιο  και επιστημονικά ορθό, η Συμφωνία των Πρεσπών.

   Ως προς το όνομα

  Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες συμφωνούν ότι κερδίσαμε περισσότερα  από  εκείνα   που  είχαμε θέση ως στόχο εδώ και δεκαετίες, αντιπροσωπευτική νομίζω είναι η διατύπωση του κ.  Ευάνθη  Χατζηβασιλείου Καθ. Ιστορίας & Αρχαιολογίας  ΕΚΠΑ (Πρόεδρος της Επιστ. Επιτρ. της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία από τον Φεβρουάριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2016 – Μέλος της Επιστ. Επιτρ. Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» από το 2005):

Η συγκυρία του 2017-18 στα Βαλκάνια ήταν ιδιαίτερα θετική, επειδή ανέκυψε η ευκαιρία να γίνει κάτι που δεν είχε υπάρξει από το 1878 – εδώ και 140 χρόνια.

–      «Μια συμφωνία των εμπλεκομένων κρατών στο Μακεδονικό, όπου καθένα από  τα  τρία,  κατέχει   ένα  μόνο  τμήμα   της ευρύτερης περιοχής (η Ελλάδα το μεγαλύτερο),  και ότι ο λαός του (κάθε κράτους), είναι  ένας  μόνον από τους  λαούς  που κατοικούν ισότιμα σε  αυτή.

–      Η Ελλάδα επιτυγχάνει την αλλαγή του κρατικού ονόματος της ΠΓΔΜ.

   –      Ο συμφωνηθείς γεωγραφικός προσδιορισμός, παραπέμπει  σε  μέρος  του  όλου  –  όπως  ακριβώς  έπρεπε  να  γίνει.»

  • Το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τελειώνει οριστικά, στη θέση του μπαίνει – και ορθά μπαίνει – ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

   Ως  προς τον  όρο  Μακεδών

Ο όρος Μακεδών, λόγω της αρχαιότητας είναι συνυφασμένος με τον Ελληνισμό, επιθυμούμε οριοθέτηση των ταυτοτήτων  Ελληνισμού  και  Σλαβισμού   –  χωρίς  να  αναγνωρίζουμε  “μακεδονικό έθνος’’.

       Άλλο η Αρχαία Μακεδονία, εννοείται ότι τότε όλα συνδέονται  με  τον  Ελληνισμό,   και  άλλο  ο  19ος / 20ός   αιώνας.

Η αρχαία ιστορία της Μακεδονίας, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, ξεκάθαρα  και  ρητά, αναγνωρίζεται στη Συμφωνία ότι ανήκει στο Πρώτο μέρος (ΕΛΛΑΔΑ). Το Δεύτερο μέρος (ΠΓΔΜ) δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία αρχαίας  Μακεδονίας.

  • Η Συμφωνία βάζει  τέλος στην παραχάραξη της Ιστορίας: –  Κλείνει  οριστικά  και  αμετάκλητα  η προσβλητική, αλλά και αυθαίρετη οικειοποίηση της Αρχαίας Μακεδονίας.  –  Η Συμφωνία  σέβεται  την  Ελληνική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.

   Ως προς τον αλυτρωτισμό

       Είναι σαφές, ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών απαγορεύεται αποτελεσματικά να θέσουν  θέμα  δικής τους μειονότητας στην Ελλάδα. – Επιβεβαιώνεται το υφιστάμενο σύνορο μεταξύ τους, ως ένα διεθνές σύνορο.

  • Η Συμφωνία πατάσσει τον αλυτρωτισμό και εγγυάται το απαραβίαστο στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.

  Ως  προς  τη  Γλώσσα

       Η γλώσσα τους επίσημα  στην  επιστήμη  της Σλαβολογίας  χαρακτηρίζεται  «μακεδονική» και  είναι αυτονόητο ότι  είναι  Σλάβικη,  και διδάσκεται  στα  πανεπιστήμια  όλου  του  κόσμου  –  πολύ πριν το 1977 – από το 1945, όπως εξήγησε ο άριστος καθ. Του Α.Π.Θ. Νικόλαος Ζάικος.

Στη Συμφωνία διευκρινίζεται ότι ανήκει στην ομάδα των  νοτιοσλαβικών  γλωσσών:  « Άρθρο 7.4.  Το Δεύτερο Μέρος (πΓΔΜ) σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους (πΓΔΜ)  δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους (Ελλάδα)»

   Ως  προς  την Ταυτότητα

     Το πνεύμα της Συμφωνίας  είναι  η διάκριση του Ελληνισμού   από  το  Σλαβισμό   –   ο  σαφής  διαχωρισμός.

Για μας τους Έλληνες δεν αλλάζει τίποτα, Μακεδόνες  θα  συνεχίσουμε  να αυτοαποκαλούμαστε και ούτε το Αεροδρόμιο Μακεδονίας, ούτε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα αλλάξει όνομα.  Ενώ οι γείτονές άλλαξαν ήδη ονόματα, του Αεροδρομίου τους, του Πανεπιστημίου τους, αυτοκινητοδρόμων  και άλλα μετά  την θέση σε ισχύ της συμφωνίας – Αρθρ.8.

Όσον αφορά στον όρο «ιθαγένεια», οι ίδιοι, στην μετάφραση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στη δική τους γλώσσα, την αποδίδουν ξεκάθαρα με τη λέξη Drzavianstvotoπου στα Ελληνικά αποδίδεται με τη λέξη «υπηκοότητα», ενώ στα Αγγλικά “citizenship” –  Δεν   χρησιμοποιούν  τον  όρο  Natsionalnostvo”  (Εθνικότης)το αποφεύγουν Δεν το επιθυμούν, για ευνόητους λόγους!

  • Οριοθετούμε τη  Σλαβική  τους  ταυτότητα   από  τον   Ελληνισμό – Δεν αναγνωρίζουμε εθνότητα.

    Παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα από το κείμενο της Συμφωνίας, όπως το μετέφρασαν – και κατατέθηκε στη βουλή τους για την αλλαγή του συντάγματος – οι ειδικοί επιστήμονες που εξουσιοδότησε η πΓΔΜ:

Το απόσπασμα στα Αγγλικά :

«b) The nationality of the Second Party shall be Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, as it will be registered in all documents. »

Μετάφραση (όπως οι ίδιοι μετέφρασαν) στη δική τους γλώσσα :

«б) Државјанството на Втората страна  ќе биде македонско/граѓанин  на Република Северна Македонија, како што ќе биде заведено во сите патни документи.»

Μετάφραση στα Ελληνικά :

«β) Η ιθαγένεια του Δεύτερου Μέρους θα είναι  Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.»

 Μετά δε, την αναθεώρηση  του  Συντάγματος τους, γίνεται απολύτως ξεκάθαρο, ότι η ιθαγένεια δεν προκαταβάλλει τον εθνοτικό προσδιορισμό  των  πολιτών  της  Βορείου Γείτονος και επομένως, εθνότητα  και  ιθαγένεια  διαχωρίζονται  πλήρως –  χωρίς καμιά  αμφιβολία πλέον!

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις επιφυλάξεις και στις ανησυχίες πολλών φίλων και ιδιαίτερα των αξιοσέβαστων Πατέρων της Εκκλησίας, τις οποίες σέβομαι – δεν τις αγνοώ.

Απ΄ την άλλη όμως, είναι η πεποίθηση μου, ότι αν περάσει ακόμη ένα τέταρτο του αιώνα, νομίζω – και αυτό  πιστεύουν οι ειδικοί –  ότι θα μείνει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σκέτοαυτό θα συμβεί και θα ναι πολύ άδικο! Αυτό διδάσκει η ιστορία  από το 1944 μέχρι σήμερα, αυτό ομολογούν οι ειδικοί.

Μου ζητείται να αρνηθώ  την πεποίθηση μου,  που κοπιαστικά διαμόρφωσα, μελετώντας προσεκτικά το κείμενο της Συμφωνίας και τις ερμηνείες αξιόλογων και έγκριτων επιστημόνων, με διαφορετικές αφετηρίες το τονίζω αυτό!

Αναφέρομαι σε εκείνους τους ειδικούς επιστήμονες, Ιστορικούς, Σλαβολόγους, Διεθνολόγους, Νομικούς, που αφιέρωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας το δίκιο της πατρίδας μας.

      Αναφέρομαι στους επιστήμονες, που αφιέρωσαν δεκαετίες  μελέτης να  κατανοήσουν σε βάθος το ζήτημα, να  ξεπεράσουν χρόνιες προκαταλήψεις και να αντιπαλέψουν  πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες, ώστε να φέρουν σε πέρας τη διαπραγμάτευση και να καταλήξουν σε Συμφωνία  συνεννόησης και  αλληλοκατανόησης για  τους δύο λαούς – και όχι μόνο.

Πώς να τους αγνοήσω;  Πώς να προτάξω τη μεταφυσική σας ερμηνεία, την απαίτησή σας ή ακόμη και απειλή σας – απέναντι στη γνώση;

  «Εκ  των  γραμμάτων  γεννάται  η προκοπή,  με την  οποίαν  λάμπουν  τα  ελεύθερα  γένη»  

Ρήγας Φεραίος Εθνομάρτυρας

Πώς να αρνηθώ την πεποίθησή μου; Αυτό θα ήταν πράγματι επιλήψιμο και ανέντιμο, για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό, που σέρνεται στο βάλτο του λαϊκισμού πάνω από 70 χρόνια.

Ενώ τώρα, με την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας:

  •  Τώρα,   που  επιτέλους, αποποιούνται ό,τι  δεν  τους ανήκει,

  • Τώρα, που αλλάζουν το όνομα της χώρας τους, από «Δημοκρατία της Μακεδονίας»  σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (γεωγραφικός προσδιορισμός του 19ου – 20ου αιώνα).

  •  Τώρα, που αναγνωρίζουν ότι  είναι  Σλάβοι,

  • Τώρα,  που αναγνωρίζουν ότι η  γλώσσα τους είναι Σλάβικη,

  •   Τώρα,  που επιτέλους αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία,

  • Τώρα, που αλλάζουν τα σχολικά τους εγχειρίδια που από το 1990 παραχαράσσουν την ιστορία… να συνεχίσουμε την αδράνεια για ακόμη 30 χρόνια! Να συνεχίσουμε την πολιτική του «φερετζέ»!

  •  Tώρα,  που αλλάζουν το Σύνταγμά τους,

       … με καλείτε να μην υποστηρίξω τη Συμφωνία!

 Αδιανόητο   και   παράλογο !

     Μήπως θα έπρεπε να σας θυμίσω τι έλεγαν οι «υπερπατριώτες» κ.κ. Σαμαράς, Κυρ. Μητσοτάκης, Ευ. Βενιζέλος, Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος;; :

  1. Βενιζέλος Ευ. – Στη Γ.Σ. του ΟΗΕ στις 9.2014 ο ΥΠΕΞ και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά σημείωνε: «Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία» για κάθε χρήση, erga omnes».
  2. Μπακογιάννη – Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή η ΥΠΕΞ δήλωνε στις 30/09/2007 ότι, «η Ελλάδα επιδιώκει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας».
  3. Αβραμόπουλος – Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, στις 7.2012 τόνιζε: «Η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων».
  4. Μητσοτάκης Κυρ. – Βουλή των Ελλήνων: «Υπάρχει θέση, σύνθετη ονομασία  με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)», στη γραμμή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1994: «Η ΕΛΛΑΣ πρέπει να δεχθεί (τη σύνθετη ονομασία) γιατί αν δεν δεχθεί θα είναι απαράδεκτη υποκρισία εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και της εθνικής αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει αυτή η χώρα με το  όνομα  Μακεδονία  και  όχι  με  ένα  σύνθετο  όνομα».
  5. Σαμαράς – Όταν ο ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του δήλωνε στις 9.2014 από το βήμα του ΟΗΕ: «Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία» για κάθε χρήση, erga omnes», αυτός, ο μοιραίος άνθρωπος, ασχολούνταν τότε μάλλον με μηνύσεις! Και επειδή η ιστορία πρέπει να διδάσκει, πληκτρολογήστε :

https://www.youtube.com/watch?v=g3gJ6A54Amc

(Εξάλλου πλήθος στελεχών και άλλων κομμάτων, όπως o κ. Λεβέντης, η κ. Σπυράκη κ.λ.π. έχουν πει τραγελαφικά πράγματα – χωρίς ίχνος ντροπής! )

Τέλος, για να τελειώνω με τους υπερπατριώτες,  από το 1979 – από τα φοιτητικά μου χρόνια – σαράντα ολόκληρα χρόνια ταξιδεύω στη Σόφια αγγίζοντας σχεδόν τα σύνορα  της  Β. Γείτονος – ποτέ δεν τα πέρασα  –  έβαλα  περιορισμό  στη ζωή μου , να μη μπει στο διαβατήριό μου η ψευδεπίγραφη σφραγίδα!

       Λοιπόν ως εδώ, σε φυλακή δεν ξαναμπαίνω, γιατί ο περιορισμός… φυλακή είναι!

       Οι Έλληνες δεν είναι Νενέκοι, ούτε εθνικιστές πατριδοκάπηλοι!  –  Πατριώτες είναι –  τιμούν και σέβονται την πατρίδα τους, όπως και τις πατρίδες των άλλων!  

Δυσδιάκριτο όμως το πολιτικό ήθος σε όλους αυτούς τους θεατρινισμούς, τις εξάρσεις και τους αλαλαγμούς. Επίπλαστη,  ανυπόφορη και απαράδεκτη  η σκηνοθεσία της γλώσσας του  σώματος   των   κομματικών καρεκλοκενταύρων, γέρασαν μέσα σ αυτή την αίθουσα, και ακόμη θαρρώ, δεν κατάλαβαν το ΚΑΘΗΚΟΝ και την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ  τους  να ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ,  κι ας παριστάνουν τους «εθνοπατέρες» και τους «Άγιους Σώστες»!

      Ένα  μοναδικό πράγμα όμως ποθώ,  να δω μία  συναίνεση  κι ένα «ομόφωνο»  χαμόγελο  κι  ας  μην  είναι  χειροκρότημα!

        Να  είναι  όμως  ομόφωνο,   εναντίον  πρακτικών  που  είναι  ξένες  προς  τον  πολιτισμό και  τις  αξίες  μας !

Η συμφωνία  βάζει  ταφόπλακα  στην  παραχάραξη της Ιστορίας

Βουλή  των  Ελλήνων  23.01.2019

Γεώργιος  Ν. Ουρσουζίδης

Βουλευτής  Ημαθίας  του ΣΥΡΙΖΑ

banner-article

Ροη ειδήσεων