Λογοτεχνία

Raquel J. Palacio “Είσαι ένα θαύμα”. Γράφει η Ελισάβετ Τάρη

Ελισάβετ Τάρη

Το βιβλίο«Είσαι ένα θαύμα» της συγγραφέως και εικονογράφου Raquel J. Palacio, σε μετάφραση Μαρίζας Ντεκάστρο, εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι η πραγματική ιστορία ενός αγοριού με το όνομα Νathaniel Newman, που αποτέλεσε την έμπνευση για να γραφεί το βιβλίο αυτό, το οποίο έγινε και παγκόσμια επιτυχία.

Ο Όγκι είναι ο δεκάχρονος ήρωας της ιστορίας μας. Ένα παιδί που του αρέσει να τρέχει, να κάνει ποδήλατο, να παίζει μπάλα και να τρώει παγωτό. Ένα συνηθισμένο παιδί, θα έλεγε κάποιος. Όμως όχι. Ο Όγκι είναι ένα παιδί που γεννήθηκε με μια παραμορφωτική ασθένεια, με το στοματοπροσωπικό σύνδρομο.

Ο Όγκι αντιλαμβάνεται ότι η δυσμορφία που έχει στο πρόσωπό του τον κάνει τόσο διαφορετικό από τα άλλα παιδιά. Η μητέρα του όμως τον βλέπει σαν ένα θαύμα. Ότι είναι ξεχωριστός και μοναδικός. Η σκυλίτσα του, η Ντέιζι, τον αγαπάει και αδιαφορεί για τα κοινωνικά στερεότυπα. Τον αγαπάει γι’ αυτό που είναι.

Όσοι όμως τον βλέπουν, τρομάζουν και κλείνουν τα μάτια τους. Σχόλια στον δρόμο, πειράγματα στο σχολείο κάνουν τη ζωή του Όγκι δύσκολη και στενάχωρη.

Βρίσκει όμως μια διέξοδο. Φοράει το κράνος του αστροναύτη και φαντάζεται πως ταξιδεύει στον Γαλαξία μαζί με την σκυλίτσα του. Εκεί γνωρίζουν άλλους πλανήτες που κατοικούνται από εξωγήινους, που του μοιάζουν περισσότερο.

«Ξέρω πως δεν μπορώ ν’ αλλάξω το πρόσωπό μου. Αλλά ίσως οι άνθρωποι μπορούν ν ‘ αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν.» Αυτά είναι τα λόγια του Όγκι που μας συγκινούν, αλλά και μας προβληματίζουν.

Η συγγραφέας με ένα απλό και κατανοητό κείμενο πετυχαίνει τον σκοπό της, δηλαδή να εξοικειωθούν οι μικροί μας φίλοι με ένα τόσο σημαντικό και επίκαιρο θέμα.  Επίσης με δική της εικονογράφηση, λιτή και καρτουνίστικη κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το βιβλίο στα μάτια των παιδιών.

H ιστορία του Όγκι μας βοηθάει όλους να δούμε κάτω από την επιφάνεια και να μη δίνουμε σημασία στο περιτύλιγμα. Σε μια εποχή που κυριαρχεί η δύναμη της εικόνας και της εμφάνισης, ο Όγκι κάνει φοβερές προσπάθειες για να γίνει αποδεκτός. Τελικά καταφέρνει με τον δικό του τρόπο να ανακαλύψουν οι άνθρωποι το έξυπνο και χαρισματικό παιδί που κρύβεται πίσω από το πρόσωπό του.

Ένα τρυφερό και ευαίσθητο βιβλίο που θα συγκινήσει αλλά και θα προβληματίσει μικρούς και μεγάλους.

Aς το απολαύσουμε!

banner-article

Ροη ειδήσεων