Τοπικά

Γ. Ουρσουζίδης: Περί μη περικοπής των συντάξεων και Μακεδονικού, όταν αναφέρθηκε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης

Περί μη περικοπής των συντάξεων και Μακεδονικού, όταν αναφέρθηκε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης

(Ο ΛOΓΟΣ ΜΟΥ ΣΤΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ  11-12-2018)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα ήρθε επιτέλους η ώρα να ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί.

Όλα αυτά που ακούγαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και αφορούσαν στην περικοπή των συντάξεων και στο πόσο τραγικά θα εξελίσσονταν τα πράγματα στην πατρίδα μας, αποδείχθηκε  ότι δεν ήταν τίποτα άλλο, από μία παραπλανητική πολιτική σε σχέση με την Αντιπολίτευση που επεδίωκε και με αυτόν τον τρόπο τις πρόωρες εκλογές.

Επί της ουσίας, διαχρονικά η κάκιστη διαχείριση του ασφαλιστικού, σαν αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων και στοχευμένων παροχών στις οποίες προχωρούσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις για ψηφοθηρικούς λόγους, είναι ολοφάνερο ότι συνέβαλε στη χρεοκοπία της χώρας.

Το ποιοι διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια είναι επαρκώς γνωστό.

Το πρόβλημα ήταν ήδη γνωστό, τουλάχιστον από το τέλος της δεκαετίας του’90. Στη «μελέτη Σπράου» αποτυπώνεται η πραγματικότητα: «Το ύψος των συντάξεων που αναδιένειμε το σύστημα σκαρφάλωσε σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό που αντιστοιχούσε στις δυνατότητές του».

  • Το 2000  λοιπόν,  η μελέτη στο καλάθι των αχρήστων,  το 2010 ο λαός στη χρεοκοπία.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως αυτή η πολιτική δεν οδηγούσε πουθενά. Την τρύπα  που ασφαλιστικού κάλυπταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, επί της ουσίας με έμμεση αύξηση εισφορών, τις οποίες χρέωναν σε ανυποψίαστους πολίτες. Και επειδή τα έσοδα από τη φορολογία ποτέ δεν ήταν επαρκή στα χρονικά  των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, η τρύπα του ασφαλιστικού καλύπτονταν – όπως και οι λοιπές τρύπες του Δημοσίου- με δανεικά που «έτρεφαν» επί δεκαετίες το χρέος.

Το έγκλημα που διέπραξαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών που άσκησαν μικροπολιτική και επέδειξαν πρωτοφανή λαϊκισμό, κληθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε το 2016 μεταξύ της πίεσης των δανειστών και της εύλογης λαϊκής αντίδρασης.

Ήταν ολοφάνερο, υπό τις τότε οικονομικές συνθήκες, ότι οποιαδήποτε αύξηση εισφορών, ήταν πιθανότερο να οδηγήσει σε μείωση εισροών παρά την επιδιωκόμενη αύξηση αυτών. Για αυτόν τον προφανή λόγο προχωρήσαμε το 2015 στη ρύθμιση των οφειλών – τις γνωστές εκατό δόσεις – και το 2016 στη μείωση εισφορών για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών. Το εγχείρημα, όπως ήταν αναμενόμενο, απέδωσε.

Έτσι, λοιπόν σήμερα, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, με το σεβασμό του μόχθου του ελληνικού λαού, είναι εφικτό να μη γίνουν περικοπές στις συντάξεις που καταβάλλονται στους ήδη συνταξιούχους.

  • Το 2014 θυμίζω, το πρόβλημα ήταν αν θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και οι μισθοί.

  • Το 2015 ήταν η χρονιά που προσπαθήσαμε να συμμαζέψουμε την κατάσταση.

  • Το 2016 ήταν η χρονιά που έπρεπε να νομοθετήσουμε – όπως και κάναμε – ένα βιώσιμο και προσιτό ασφαλιστικό σύστημα που να μπορεί να το «σηκώσει» η οικονομία.

Θυμίζω απλά ότι ο νόμος «Κατρούγκαλου» δεν επέβαλε καμία απολύτως περικοπή στις συντάξεις όπως ισχυρίζεστε. Αντίθετα, αυτό επιβλήθηκε στο πλαίσιο τρίτης αξιολόγησης. Και με τον ν. 4472/2017 προβλέφθηκε να γίνουν μειώσεις 2% έως 18%, εφόσον βεβαίως δεν πιαστούν οι στόχοι.

Οι στόχοι πιάστηκαν, και δυστυχώς χάσατε, γιατί επενδύσατε σε κάτι το οποίο πιστέψατε ότι θα σας χαρίσει τις εκλογές.

Σήμερα όμως ερχόμαστε εδώ και αντί να συζητήσουμε γι αυτό το θέμα, πολύ μεγάλο μέρος από τη συζήτηση αφορούσε στο λεγόμενο «Μακεδονικό».

Δεν θα μιλούσα καθόλου γι αυτό το θέμα, αλλά προκλήθηκα – και προκλήθηκα πολύ βαριά – από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όταν είπε ότι, η μη περικοπή των συντάξεων ήταν αποτέλεσμα συναλλαγής, ότι δεν αφορά τις θυσίες του Ελληνικού λαού, δεν αφορά στο ότι η Κυβέρνηση σεβάστηκε τους μόχθους του Ελληνικού λαού και κατάφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά έγινε μια συναλλαγή σε σχέση με τη Συμφωνία.

     Θέλω να του θυμίσω λοιπόν, πολύ ευγενικά, ότι:

  • Δεν ήταν ο δικός μου πατέρας, αυτός που είπε ότι σε δέκα χρόνια θα έχουμε ξεχάσει το ζήτημα,

  • Ούτε η δική μου αδερφή, που το 2008 στο Βουκουρέστι δήλωνε ότι είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό,

  • Επίσης, ο ίδιος( Κ. Μητσοτάκης), από αυτό εδώ το Βήμα της βουλής, μπροστά σε πέντε Μακεδόνες Βουλευτές – δεν είναι απαραίτητο να αναφέρω το όνομά τους- δήλωσε ότι είναι και ο ίδιος υπέρ της Συμφωνίας, αφού αφορά μόνο σε γεωγραφικό προσδιορισμό.

  • Ακόμη, ο Υπουργός Εξωτερικών του κ. Σαμαρά δήλωνε από το Βήμα των Ηνωμένων Εθνών, ότι είναι υπέρ μιας συμφωνίας που θα έχει τη λεγόμενη σύνθετη ονομασία

Αυτά για να αποκαταστήσουμε τα πράγματα.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία της Συμφωνίας, δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να πω ότι δεν έχετε διαβάσει καθόλου τη Συμφωνία.   Ας είχατε τουλάχιστον παρακολουθήσει, έστω, την ημερίδα που έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Για το θέμα της γλώσσας, δεν το συζητάω καν, ρητά δηλώνεται  ότι  αφορά σε γλώσσα που ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών και καμία απολύτως  σχέση δεν έχει  με την αρχαία ελληνική Μακεδονία. Και δεν θα μπορούσε να έχει, αφού αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν την αλφάβητό  τους, ο ένας γεννήθηκε το 815 μ.χ. και ο άλλος το 827 μ.χ., αναφέρομαι  στον Κύριλλο και το Μεθόδιο.

Εκ των πραγμάτων,  δεν μπορείς να συγκρίνεις μία γλώσσα που προϋπήρχε με δική της γραφή (ελληνική) και ομιλούνταν 5 αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού, με μια γλώσσα που απέκτησε γραφή τον 9ο αιώνα, μετά τη γέννηση του Χριστού.

Όμως, στο μεγάλο κομμάτι της συμφωνίας, που θεωρείται – οι ειδικοί τουλάχιστον έτσι εκφράστηκαν απέναντι σ’ ένα ακροατήριο επίσης ειδικών –  το τονίζω αυτό – πήραμε αυτό που έπρεπε, δηλαδή το όνομα – τελειώνει  το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» οριστικά,  και στη θέση του έρχεται το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός και που ήταν ο στόχος μας επί ένα τέταρτο του αιώνα.

Υπάρχει και η άλλη αιτίαση, που αφορά στον όρο «ιθαγένεια».

Αν διαβάζατε το  πως μεταφράζουν, οι ίδιοι οι  βόρειοι γείτονες το κείμενο της συμφωνίας, από τα αγγλικά στη δική τους γλώσσα, τη νοτιοσλαβική, θα διαπιστώνατε ότι αναφέρονται με τον όρο «DerzanstvoGrazdanstvo, ο οποίος ετυμολογικά και νοηματικά αποδίδεται στα αγγλικά ως «citizenship» και στα ελληνικά σαν «υπηκοότητα».

     ▲  Ούτε  οι  ίδιοι  δεν  βάζουν  τον  όρο  «έθνος».

Και πραγματικά «έθνος», δεν μπορεί να αποδοθεί από οποιαδήποτε συμφωνία. Οι συμφωνίες αυτές διέπονται από τη Διεθνή Σύμβαση της Βιέννης, όπου ορίζεται τι μπορεί και τι δεν μπορεί να συμφωνηθεί. Τα λόγια, λοιπόν, ας είναι μετρημένα.

Σε ό,τι αφορά δε τις υπερβολές που ακούγονται από τους δύο εθνικιστές – ο μεν ηγέτης των Σκοπίων βρίσκεται ήδη στην Ουγγαρία – αυτή είναι η μοίρα όλων των εθνικιστών – από τη δική μας πλευρά δε, θα μείνει στο περιθώριο για πάρα πολλά χρόνια.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Αθήνα 11/12/2018                    Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ