Βέροια Ρεπορτάζ

Το θέμα της συγχώνευσης δύο σχολείων στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας – Έντονες οι αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών

Για πολλή ώρα, με επιχειρήματα από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς αλλά και με έντονο ενδιαφέρον των δημοτικών συμβούλων, που εκφράστηκε με πλήθος ερωτήσεων, συζητήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας το θέμα της συγχώνευσης των δύο Δημοτικών Σχολείων, 3ου και 14ου, σε ένα.

Η πρόταση συγχώνευσης προς το Υπουργείο έγινε από τον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Διονύση Διαμαντόπουλο, ο οποίος αιτιολόγησε τη θέση του έτσι: «Πάντα οι συγχωνεύσεις αντιμετωπίζονται αρνητικά. Κάποτε όμως έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη.»

Φέρνοντας παραδείγματα άλλων επιτυχών συγχωνεύσεων στο Νομό, ισχυρίστηκε πως σαφώς η συγχώνευση υπό ενιαία διοίκηση θα αποδώσει καλύτερα, αφού θα εξοικονομηθούν χώροι, θα υπάρξει δεύτερο τμήμα για δεύτερη ξένη γλώσσα, θα περιοριστεί κατά πολύ η γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα την καλύτερη διοικητική οργάνωση.

«Βέβαια θα περισσέψουν έτσι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι όμως θα μετακινηθούν σε άλλα σχολεία» κατέληξε.

Ο Παύλος Τουτουντζίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαφώνησε λέγοντας: «Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει η Πολιτεία την Παιδεία ως ‘εξοικονομώ’. Με τη συγχώνευση κινδυνεύουν να χάσουν εκπαιδευτικοί τις οργανικές τους θέσεις ως υπεράριθμοι και να πάνε ακόμη και σε άλλο νομό. Η οργανική θέση είναι αναφαίρετο εργασιακό δικαίωμα.»

Η Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ευγενία Μιχαηλίδου πρόσθεσε: «Είναι τόσο σοβαρό θέμα η γραφειοκρατία σε σύγκριση με την Παιδεία; Όλοι ξέρουμε πως τα μικρά σχολεία είναι πιο εύκολα στη διοίκηση σε σχέση με τα μεγάλα και απρόσωπα. Δεν μας καλύπτει η διαβεβαίωση του Προϊσταμένου ότι οι εκπαιδευτικοί δε θα διατεθούν σε άλλες πόλεις.

Γιατί γίνεται τώρα η συγχώνευση; Γιατί κάναμε εμείς την πρόταση; Αν οι μαθητές στην τάξη αυξηθούν στο νέο σχολείο από 18 σε 25, το εκπαιδευτικό έργο δεν θα είναι πιο δύσκολο;»

Η Παρθενόπη Καρυπίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού αντιτάχθηκε στην πρόταση συγχώνευσης λέγοντας: «Γίνεται υπέροχο μάθημα με 14-15 παιδιά! Γιατί να φύγουν οι εκπαιδευτικοί μας, ενώ ανήκουν εδώ; Τα σχολεία μας αδικήθηκαν, ενώ κάποια άλλα ευνοήθηκαν. Έγινε οροθέτηση σε βάρος των σχολείων μας.»

Και  η κ. Καραγιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού, πρόσθεσε: «Να κάνετε όχι εξοικονόμηση χρημάτων αλλά επενδύσεις στην Παιδεία. Προσπαθήστε να προωθήσετε το έργο των εκπαιδευτικών. Είμαστε κατά της συγχώνευσης.»

Τις τοποθετήσεις των φορέων ακολούθησαν ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων όπως:

Μελιόπουλος: «Είναι καλύτερα τα 18άρια τμήματα ή τα 25άρια; Αληθεύει ότι το 6θέσιο σχολείο έγινε 5θέσιο στα Ριζώματα;»

Μαρκούλης: «Μπορεί να υπάρξει δέσμευση μη μετακίνησης μαθητών;»

Γουλτίδης: «Αν ήταν δύο κτήρια θα τα συγχωνεύατε; Ποιο εκπαιδευτικό μοντέλο ακολουθείτε των πολλών ή των λιγότερων μαθητών;

Μιχαηλίδης: «Γιατί τώρα και όχι πέρυσι; Προηγήθηκε διαβούλευση;»

Σ’ αυτές ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Διονύσης Διαμαντόπουλος απάντησε:

«Γιατί τώρα; Δεν αποφασίζει ο Προϊστάμενος αλλά το Υπουργείο. Η υπουργική απόφαση για να ληφθούν δημογραφικά στοιχεία ήρθε τώρα. Άρα, οι όποιες ενέργειες οφείλονται στην εκπαιδευτική πολιτική της Πολιτείας. Διάλογος έγινε και μάλιστα εξαντλητικός. Γνωρίζω τις θέσεις των εκπαιδευτικών φορέων. Και φυσικά είμαι υπέρ του εκπαιδευτικού μοντέλου των 14 μαθητών στην τάξη. Δεν σκοπεύουμε ούτε παιδιά να διώξουμε με τη συγχώνευση ούτε άλλα παιδιά να πάρουμε.»

Ακολούθησαν κι άλλες ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων αλλά και τοποθετήσεις όπως:

Σοφιανίδης: «Οι συγχωνεύσεις ξεκίνησαν χρόνια πριν με πάντα αρνητικές αντιδράσεις, αν και τελικά ωφέλησαν.»

Παπαγιάννης: «Μοναδικό καθήκον της Πολιτείας για την Παιδεία είναι να μεριμνά γι’ αυτήν.»

Μπέκης: «Μοναδικό κριτήριο για τη συγχώνευση είναι η εξοικονόμηση χρημάτων.»

Μαρκούλης: «Αν βλαφτούν συμφέροντα γονέων και μαθητών, δεν υποστηρίζω τη συγχώνευση.»

Μελιόπουλος: «Δε συμφωνούμε με τη συγχώνευση. Να μη γίνουμε κολαούζοι της κυβέρνησης. Ζητώ ονομαστική ψηφοφορία.»

Γουλτίδης: «Δε συμφωνώ με μια αριστερή κυβέρνηση που αντί να χτίζει αίθουσες συγχωνεύει σχολεία.»

Μαυροκεφαλίδης: «Η εκπαίδευση δεν είναι στατική. Η εισήγηση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Έχοντας υπηρετήσει το σχολείο πάνω από 30 χρόνια, ξέρω τι υπηρετεί το παιδί. Στο κέντρο πάντα είναι ο μαθητής.»

Αν και η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, η ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε, με αποτέλεσμα 13 υπέρ, 13 κατά και ένα λευκό, απέδειξε πως το θέμα είναι σοβαρό και δημιουργεί σαφώς δικαιολογημένες αντιδράσεις.

far

Φωτογραφίες:faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων