Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας: “Η μουσική της Ανατολής” – Ένα εντυπωσιακό πολιτιστικό δρώμενο

 

Δήμητρα Σμυρνή

Οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας αποτελούν εδώ και χρόνια εγγύηση ποιότητας. Η φετινή, που γέμισε ασφυκτικά το κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ της Βέροιας, όχι απλά δικαίωσε τις προσδοκίες όλων αλλά τις ξεπέρασε κατά πολύ.

Μ’ ένα δίωρο πρόγραμμα που συνδύαζε τη μουσική και το χορό με την εικόνα και μια μικρή θεατρική υπογράμμιση, ο Σύλλογος ενθουσίασε το κοινό που καταχειροκρότησε την παράσταση των πάνω από εκατό συντελεστών της.

Γιατί, αν πρέπει κάποιες λέξεις να χαρακτηρίσουν το δρώμενο που παρουσιάστηκε, τότε οι σημαντικότερες είναι δουλειά και σοβαρότητα.

Αρχιτέκτονας του δρώμενου ο χοροδιδάσκαλος και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Συλλόγου ο Φώτης Πανανόπουλος. Με μια άψογη ορχήστρα ανθρώπων που συνδέονται με τη Βέροια, την ορχήστρα «Μελορυθμοί», με εντυπωσιακούς τραγουδιστές, επιστήμονες και καλλιτέχνες συνάμα, την Έλενα Μουδίρη-Χασιώτου και τον Ιορδάνη Κουτσιμανή, με τη χορωδία και τους καταξιωμένους χορευτές του Συλλόγου, έστησε ένα δρώμενο, όπου η μουσική και το τραγούδι συνόδεψαν το χορό αρμονικά, γεννώντας πλήθος συναισθήματα.

Και καθώς το κείμενα εναλλάσσονταν με το τραγούδι και το χορό οδηγώντας το κοινό στο παρελθόν, ερχόταν και ο θεατρικός λόγος να υπενθυμίσει το τώρα σε σχέση με το χθες, μέσα από το χρέος της συνέχειας.

Για τους στόχους του Συλλόγου και την πορεία του μίλησε προλογίζοντας η Πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασία Αλεξοπούλου-Παυλίδου, οδηγώντας τη Χορωδία του Συλλόγου στη σκηνή, για να δημιουργήσει το ανάλογο συναισθηματικό κλίμα, το οποίο το διέκρινε μια συνεχής κορύφωση.

Στην οθόνη με εικόνα και στη σκηνή με λόγο, χορό και τραγούδι, ξεκίνησε ένα ταξίδι στην Ανατολή από τη μακρινή Καππαδοκία, τα παράλια (Ιωνία, Σμύρνη), για να περάσει από την Κωνσταντινούπολη κι από κει στην προσφυγιά  της Ελλάδας και τον καημό της για τις χαμένες πατρίδες.

Βιολιά, λαούτα, κανονάκια… Φωνές ανατολίτικες, μακρόσυρτες, φωνές του καημού… Φιγούρες της λεβεντιάς ή ανάλαφρες της γυναικείας λυγεράδας… Ήχος, κίνηση, συναίσθημα αλλά και σκέψη να συνοδεύει το συναίσθημα και να καλεί στη συνέχεια, με σεβασμό στις ρίζες, στην παράδοση.

Και το ταξίδι έφτασε από το χθές στο σήμερα, στο μουσικό μπόλιασμα της σημερινής μουσικής από τη μικρασιάτικη παράδοση, μέχρι το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» του Λοϊζου και το «Μάνα μου Ελλάς» του Ξαρχάκου. Η Μικρασία, λοιπόν, και η μουσική της κυκλοφορεί στο αίμα των συνθετών μας και ξαναζεί.

Το δρώμενο, λαμπρό αποτύπωμα πολιτισμού, έκλεισε μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων, που καταξίωσε με τον ενθουσιασμό την κοπιαστική δουλειά των συντελεστών του.

Την ορχήστρα αποτελούσαν οι:

Καλατής Αντώνης, Βιολί – Κουτσιμανής Ιορδάνης, Ούτι – Ηλιάδης Ιάκωβος, Λαούτο – Γουδώνης Βασίλης, Κανονάκι – Βλαχοδήμος Παρασκευάς, Ακορντεόν – Μελικιώτης Βασίλης, Μπουζούκι – Γεωργουδάκης Γιάννης, Κιθάρα –  Μουδίρη Χασιώτου Έλενα, Κρουστά – Πανανόπουλος Φώτης, Κρουστά.

Στο θεατρικό: Μαρία Στόκα, Τελλίδης Δημήτριος και Καπετανάκης Σάββας.

Επιμέλεια ιματισμού: Πανανοπούλου Τάνια και Γκόγκας Γεώργιος

Προβολές: Γκιλιοπούλου Ελίζα

Σενάριο – Επιμέλεια παράστασης: Φώτης Πανανόπουλος

Ένα δρώμενο αξιώσεων, που θα μπορούσε να σταθεί και σε μεγάλες σκηνές, τιμώντας τους συντελεστές του, τον κόπο και το μεράκι τους!

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων