Μια εξαιρετική ρεμπέτικη βραδιά από τον “Κύκλο Ερατεινό”, δείγμα ζωντανού λαϊκού πολιτισμού
Το Χορευτικό Εργαστήρι «Κύκλος Ερατεινός» χρόνια τώρα αποτελεί κυψέλη λαϊκής παράδοσης, δίνοντας δείγματα της σοβαρής και υπεύθυνης δουλειάς του.
Στη χθεσινή μουσικοχορευτική του παράσταση, με τίτλο «Μες στης ταβέρνας τη γωνιά», που δόθηκε στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, με πλήθος κόσμου να την παρακολουθεί, η βραδιά ήταν αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι, που η UNESCO ενέταξε πρόσφατα στα μνημεία του παγκόσμιου άυλου πολιτισμού.
Ο πρόεδρος του «Κύκλου» και έξοχος χοροδιδάσκαλος, Αντώνης Κελεπούρης, μίλησε προλογίζοντας για την πρόθεση του Εργαστηριού όχι μόνο να ζωντανέψει μέσα από τη βραδιά το ρεμπέτικο τραγούδι και το χορό που το συνόδευε, αλλά και να μυήσει τους μικρούς χορευτές του στη φιλοσοφία του, που ήταν η αντιμετώπιση της ζωής με όλους τους καημούς και τις δυσκολίες της, μέσα από ένα πρίσμα αισιοδοξίας, λεβεντιάς και μαχητικής διάθεσης.
Δίνοντας σύντομα την πορεία του ρεμπέτικου από τον 19ο αιώνα, με σταθμό τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, μίλησε για την καρδιά του ρεμπέτικου, που είναι πέρα από τις μελωδίες του η θεματολογία του.
«Θ’ ακούσουμε τραγούδια για τη φτώχεια και τον πλούτο, την εργατιά, το Θεό, την εξορία, το στρατό, τη μάνα, το θάνατο, το λουλά και τους χασικλήδες, τους φυλακισμένους, τους μάγκες, τους ονειροπόλους, τους καραβοκύρηδες, τις ομορφιές της πατρίδας μας, τον έρωτα, το γλέντι, τη χαρά» κατέληξε κλείνοντας ο πρόεδρος.
Η βραδιά ξεκίνησε με τους μικρούς χορευτές καθισμένους σε τραπέζια, έχοντας στο κέντρο της σκηνής τη ρεμπέτικη ορχήστρα και με τις πρώτες νότες του τραγουδιού «Το μινόρε της ταβέρνας» να δημιουργούν την ανάλογη ατμόσφαιρα.
Οι μικροί χορευτές του «Κύκλου» σηκώθηκαν να χορέψουν προκαλώντας ως πρώτο συναίσθημα την έκπληξη. Μπορεί να μην ταιριάζει στην ηλικία μικρών παιδιών ο συγκεκριμένος χορός και στίχοι όπως «Φέρε μας κάπελα κρασί», όμως ο στόχος των διοργανωτών ήταν, όπως ειπώθηκε και στην αρχή, η μύηση στον αληθινό τρόπο γλεντιού και ανθρώπινης επικοινωνίας, καθαρά ελληνικού, που έχει χαθεί πια από τις μέρες μας, ειδικά για τα νέα παιδιά. Ο τρόπος που διασκεδάζουν και χορεύουν σήμερα – καθαρά ξενόφερτος – κάθε άλλο παρά προωθεί τη σύνδεση με την ελληνική παράδοση, που στόχος του «Κύκλου» είναι η διατήρησή της. Καθώς, λοιπόν, προσπαθούσαν να πατήσουν στα χνάρια των ρεμπέτηδων με τα αθώα παιδικά τους πρόσωπα, συγκίνησαν και καταχειροκροτήθηκαν.
Και ήρθε βέβαια και η σειρά των μεγάλων χορευτών. Η τέχνη του χορού, μια από τις ωραιότερες μορφές έκφρασης της ψυχής, βρήκε εδώ, στους χορευτές του Εργαστηριού, γνήσιους εκπροσώπους της.
Με πρώτο τον Αντώνη Κελεπούρη ν’ ανοίγει το χορό, αφήνοντας την ορχήστρα, όπου τραγουδούσε κι αυτός, και μάλιστα εντυπωσιάζοντας και μ’ αυτές τις επιδόσεις του στο τραγούδι, όπως και στο χορό, ακολούθησαν κι άλλοι, άντρες και γυναίκες, σ’ ένα σύνολο που το διέκρινε η χορευτική δεξιοτεχνία αλλά και το δέσιμο με την Ομάδα και τους στόχους της.
Και ήταν οι στόχοι αυτοί «Παράδοση και Ελληνισμός», αξίες αδιαπραγμάτευτες, που εξακολουθούν ακόμα να συγκινούν και να εμπνέουν κόντρα στους καιρούς.
Το δρώμενο έκλεισε με αλλεπάλληλους κύκλους μικρών και μεγάλων χορευτών, που με τους ήχους και τις λαϊκές φωνές της ορχήστρας – την αποτελούσαν οι εξαιρετικοί: Θεοδωρίδης Παναγιώτης, Θεοδωρίδης Κων/νος, Γκατζούρας Στάθης, Κασερόπουλος Γιάννης, Σαββίδης Κων/νος, Σαββίδης Γιώργος, Παπαρουσόπουλος Γιώργος και με εξωτερικούς συνεργάτες τους Αρετή Καμηλάκη, Ηλιάδου Μάρθα και Γιάννη Μανουσαρίδη– έδωσαν μια γνήσια εικόνα λαϊκού γλεντιού.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, παρά να συγχαρούμε τον «Κύκλο Ερατεινό» και να ευχηθούμε η δουλειά του να έχει πάντα την ανταπόκριση που της αξίζει.
Φωτογραφίες:faretra.info