Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο “Παλετών οι πλόες – Φωτεινή Χαμιδιελή”. Μια πολύχρωμη προσωπογραφία

 Δήμητρα Σμυρνή

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρουσιάστηκε απόψε το βιβλίο «Παλετών οι πλόες- Σύγχρονοι έλληνες ζωγράφοι –  Φωτεινή Χαμιδιελή» εκδόσεις του Φοίνικα, με την υποστήριξη του Ομίλου Φίλων Θεάτρου Βέροιας και του Βιβλιοπωλείου «Ηλιοτρόπιο».

Το βιβλίο, που αποτελεί  ένα πορτρέτο της Χαμιδιελή ως ζωγράφου, όπως διαγράφεται μέσα από τα έργα της, έγινε από  22 κριτικά κείμενα και δύο συνεντεύξεις, ενώ συνοδεύεται από 30 έγχρωμες εικόνες έργων της.

Τη Φωτεινή Χαμιδιελή, τη βεροιώτισσα ζωγράφο με το ιδιαίτερο ύφος, επέλεξε ως πρώτο πορτρέτο ο  Κώστας Ριζάκης, για να ξεκινήσει τη σειρά «Παλετών οι πλόες», έχοντας μαζί με τη Δήμητρα Μήττα και την επιμέλεια του βιβλίου.

Το βιβλίο παρουσίασαν στη Βέροια η Κατερίνα Κούσουλα και η Ισαβέλλα Κωνσταντούδη.

Η Ισαβέλλα Κωνσταντούδη, διακοσμήτρια, γνωστή στη Βέροια και για την  επιτυχή ενασχόλησή της με τη σκηνογραφία στο ερασιτεχνικό θέατρο, έδωσε το βιογραφικό της ζωγράφου, τονίζοντας παράλληλα πόσο η Χαμιδιελή την εντυπωσίασε με το έργο της, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ανάμεσά τους φιλική και καλλιτεχνική σχέση, που κατέληξε σε συνεργασίες.

Η Κατερίνα Κούσουλα, φιλόλογος, ιστορικός Τέχνης και ποιήτρια, χαρακτήρισε το βιβλίο για τη Χαμιδιελή πολυφωνικό, με φωτισμό του έργου της ζωγράφου από πολλές γωνίες.

Διαβάζοντας από τον πρόλογο του βιβλίου την εξομολόγησή της, πώς η ζωγράφος ξεκίνησε να ζωγραφίζει,  η κατερίνα Κούσουλα πέρασε στην πορεία της Χαμιδιελή από την Αμερική στην Ιταλία,  κι από κει στη Ελλάδα, με σημαντικό σταθμό τη «Διαγώνιο» του Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Για το έργο της Χαμιδιελή η Κούσουλα είπε χαρακτηριστικά: « Η απεικόνιση της μορφής έχει στόχο την απεικόνιση της ψυχής, προκαλώντας πνευματικές δονήσεις στον θεατή.»

Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Η γοητεία του έργου της οφείλεται στη σύλληψη του φευγαλέου μαζί με το διηνεκές της Τέχνης. Δεν ενδιαφέρεται για το πρόσκαιρο. Φέρνει κάτι διάφανο και υφέρπον, ισορροπώντας ανάμεσα σε μορφή και περιβάλλον.»

Η ίδια η ζωγράφος θεώρησε πως από τη μεριά της έπρεπε να μιλήσει για τους ανθρώπους που έκαναν το δικό της «πορτρέτο» και το έκανε μιλώντας ξεχωριστά για τον καθένα, για να καταλήξει λέγοντας: «Η γνωριμία μου μ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους πλούτισε το μυαλό και την ψυχή μου.»

Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα δημιούργησαν στην παρουσίαση του βιβλίου δύο μεγάλοι πίνακες της ζωγράφου σε καβαλέτα, αλλά και το πιάνο του Αναστάση Κετίκογλου, μαθητή του Μουσικού Σχολείου και του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, που ακομπανιάρισε πίνακες της Χαμιδιελή, καθώς διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στην οθόνη, στην αρχή της βιβλιοπαρουσίασης.

Φωτογραφίες: faretra.info

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη της Φωτεινής Χαμιδιελή στη Δήμητρα Σμυρνή, η οποία και περιέχεται στο βιβλίο ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων