Οικονομία

Χρηματιστήριο: Θετική αντίδραση μετά το χθεσινό “ξεπούλημα” – Η “μαύρη” Τετάρτη των τραπεζών

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μετά τη χθεσινή «βουτιά», επιχειρείται μέχρι στιγμής κατά την σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μένει να φανεί αν το «σήριαλ» του πλαγιοκαθοδικού σπιράλ έχει και άλλα «επεισόδια».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο “μεγάλος φόβος” της αγοράς είναι οι “παράπλευρες απώλειες”. Δηλαδή μήπως κάποια στιγμή τα χαρτοφυλάκια που μειώνουν επιθετικά θέσεις, σταματήσουν να ρευστοποιούν τραπεζικές μετοχές, και μεταφέρουν τις πιέσεις σε μη τραπεζικούς, δεικτοβαρείς, τίτλους.

Σύμφωνα με το Economy365.gr, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι πέραν από τα γνωστά αδύναμα σημεία των τραπεζών, που φαίνεται να έχουν αποκρυσταλλωθεί εκ μέρους των ξένων μετά τα Roadshows, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η υποβολή των σχεδίων μείωσης στον SSM, η αναβίωση του πολιτικού ρίσκου ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα, αλλά και εξωγενείς παράγοντες όπως οι εξελίξεις στην Ιταλία και το “Brexit”.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές εκτιμούν, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ότι ο βαθμός πτώσης είναι υπερβολικός, άποψη την οποία φαίνεται να συμμερίζονται και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

“Το μακροοικονομικό περιβάλλον στηρίζει τη διαδικασία μείωσης των NPEs των Ελληνικών Τραπεζών”, εκτιμά η Goldman Sachs, η οποία πραγματοποίησε επαφές στην Αθήνα στις 27 – 28 Σεπτεμβρίου με κορυφαίους τραπεζίτες καθώς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

“Από την άλλη πλευρά, όμως, η ικανότητα του Τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε ‘σοκ’, εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής, ή πολιτικής φύσεως, παραμένει περιορισμένη”, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Για την Alpha Bank, η Goldman Sachs δίνει τιμή – στόχο 2,45 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση “Buy”.

Για τη Eurobank, η τιμή – στόχος είναι 1,03 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση “Neutral”.

Για την Εθνική, η τιμή – στόχος είναι 2,76 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση “Neutral”.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η Goldman Sachs δίνει τιμή – στόχο 3,25 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση “Neutral”.

Υπερβολικές θεωρεί η Morgan Stanley τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των Ελληνικών Τραπεζών. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η πλεονάζουσα προσφορά τίτλων είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι: 1) να υπάρξει περισσότερη διαύγεια για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς, 2) οι Τράπεζες να αποκαλύψουν τους στόχους για τη μείωση των NPEs έως το 2021 και τη συμμετοχή των πωλήσεων/διαγραφών.

Πιστωτικά θετική για τις τράπεζες θεωρεί η Moody’s την άρση των “capital controls” για τις αναλήψεις μετρητών εντός της χώρας. Όπως σημειώνει σε έκθεσή της, οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της χώρας και η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων τους τελευταίους μήνες επέτρεψαν την περαιτέρω χαλάρωση των “capital controls”, κάτι που πιθανότατα θα βελτιώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν το προφίλ χρηματοδότησής τους.

Τεχνική εικόνα και ψυχολογία έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά στο ελληνικό χρηματιστήριο και αν δεν υπάρξει άμεση και πειστική, από πλευράς τζίρου, ανοδική αντίδραση, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. θα αναζητήσουν στηρίξεις σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Η «μαύρη» Τετάρτη των τραπεζών

Καθοδική εκτόνωση επεφύλασσε η χθεσινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα και τις ισχνές διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τα “ηνία” της αγοράς, πιέζοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Η κατάσταση πήρε χαρακτηριστικά γενικευμένου “sell off”, με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο, που απασχόλησε την μεγαλύτερη μερίδα των ενεργών παικτών, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, “απασχόλησαν” το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση σε χαμηλά 32 μηνών και ο γενικός δείκτης σε νέα χαμηλά 18 μηνών.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, οι περιπτώσεις των Folli Follie και των “λαθών” στον ισολογισμό της ΔΕΗ δίνουν “πεδίον δόξης λαμπρόν” και για τα πλέον αρνητικά σενάρια και τα οποία απλά προστίθενται στις ανησυχίες της αγοράς για την κεφαλαιακή ευρωστία των τραπεζών.

Οι τελευταίες συνεχίζουν να πιέζονται καθώς στις αναβολές των ομολογιακών εκδόσεων και στους φόβους της αγοράς για, πιθανές, νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις, ήλθαν να προστεθούν οι τελευταίες επιφυλακτικές εκθέσεις των ξένων οίκων (HSBC, Bank of America), που θεωρούν ζητούμενο την ανάγκη ενεργότερης διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων – ανοιγμάτων.

Κινήσεις “stop loss”, αλλά και “margin calls”, απλά επιτάχυναν την πτωτική κίνηση, που σε κάποιες στιγμές της χθεσινής συνεδρίασης πήρε ανεξέλεγκτο χαρακτήρα.

Η κατακόρυφη πτώση των μετοχικών αξιών και ιδιαίτερα των τραπεζών προκάλεσε την πρώτη κυβερνητική σύσκεψη για το ελληνικό χρηματιστήριο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, όπου επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, η αρνητική υπερβολή στις τραπεζικές αποτιμήσεις

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας