Απόψεις Κοινωνία

“Σχόλιο στο άρθρο «Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα στην Ελλάδα» του Γ. Ουρσουζίδη” γράφει ο Ιωάννης Τσαναξίδης

Οι  νέοι και οι  νέες μας το  λένε copy – paste. Κάτι τέτοιο μου θύμισε το άρθρο  του Γ. Ουρσουζίδη  βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ.  Κομμάτια  από αντιασφαλιστικούς  νόμους  που ψήφισε  και ο ίδιος, βολικοί   επιμέρους  αριθμοί   που δείχνουν την αποτελεσματικότητα  των νόμων, για να αποδείξει ότι  το ασφαλιστικό  σύστημα  έχει μπει σε τροχιά… ανάπτυξης.

Αντιγράφουμε  λοιπόν από το άρθρο του. «Η διαχρονικά κάκιστη διαχείριση του ασφαλιστικού, σαν αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων και στοχευμένων παροχών στις οποίες προχωρούσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις για ψηφοθηρικούς λόγους, είναι ολοφάνερο ότι συνέβαλε στην χρεοκοπία της χώρας» και  παρακάτω  «Το έγκλημα που διέπραξαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, που άσκησαν μικροπολιτική και επέδειξαν πρωτοφανή λαϊκισμό».  Αυτά μου θυμίζουν την λογική  του «όλοι μαζί τα φάγαμε» που  επιδίωκε  να φορτώσει  την λεηλασία  της χώρας στους  εργαζόμενους και στους συνταξιούχους.

Δεν μπορώ να δεχθώ  ότι ο κ. Ουρσουζίδης  δεν  γνωρίζει ότι τα αποθεματικά  των ασφαλιστικών ταμείων παρέμειναν  για δεκαετίες  άτοκα  στην τράπεζα της Ελλάδος, ενώ  τα επιτόκια τότε έτρεχαν με διψήφια  νούμερα, ότι δεν γνωρίζει  ότι τα αποθεματικά  αυτά χρησιμοποιήθηκαν  για τα γνωστά  δανεικά και αγύριστα  θαλασσοδάνεια στους  εφοπλιστές και στους  βιομηχάνους.

Δεν  μπορώ  να δεχθώ  ότι δεν γνωρίζει , ότι δεν άκουσε τίποτα  για την  φούσκα  του χρηματιστηρίου. Και τότε τα  αποθεματικά λεηλατήθηκαν  ξανά  για να καταλήξουν  πάλι στα  χέρια εφοπλιστών, μεγαλοεργολάβων, βιομηχάνων. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι   δεν γνωρίζει, δεν άκουσε  για το δομημένα  ομόλογα  και τόσα  αλλά  που συντέλεσαν  στην διάλυση  του ασφαλιστικού  μας  συστήματος.

Γνωρίζει  όμως  πολύ καλά από  ότι  φαίνεται για τον λαϊκισμό  για τις παροχές  στους  συνταξιούχους. Ας  φροντίσει  να δει τα στατιστικά για το επίπεδο των  συντάξεων, που  διαχρονικά  έδινε  το  ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, το  ΤΕΒΕ,  ώστε  να διαπιστώσει  το μέγεθος  των ανεξέλεγκτων  παροχών,  όπως γράφει στο άρθρο του.  Εκτός  και αν  θεωρεί ανεξέλεγκτη παροχή το ΕΚΑΣ, που  κόπηκε  πρόσφατα και με την  δική του  έγκριση.

Δεν μπορεί να αναφέρετε  στις τρύπες του προϋπολογισμού, χωρίς να μας πει  για τις διαχρονικά  υπέρογκες  νατοϊκές  δαπάνες, για τα δισεκατομμύρια  ζεστού  χρήματος, για τις  επιδοτήσεις,  για τους τζάμπα εργαζόμενους, όλα θυσία στην στήριξη του   κεφαλαίου.

Μπορεί όμως να δημιουργεί ενοχές, και μειωμένες  απαιτήσεις στους εργαζόμενους  και συνταξιούχους, για ένα, όπως γράφει, «προσιτό»  ασφαλιστικό σύστημα.

Αλλά  ποτέ θα μιλήσουμε  για τους  ανθρώπους που  βρίσκονται  πίσω από τα νούμερα; Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται στον πυρήνα της ζωής της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, εξασφαλίζει την προστασία και την κάλυψη των αδυνάτων, περιέχει την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική προστασία, την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την προστασία απ’ τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις άδειες ανάπαυσης και τοκετού.

Αυτές οι κατακτήσεις δε χαριστήκανε αλλά  επιτεύχθηκαν μέσα από σκληρούς, πραγματικά αιματηρούς  αγώνες των εργαζομένων.

Αλλά για αυτά δυστυχώς δεν μας λέει κουβέντα…

ΤΣΑΝΑΞΙΔΗΣ   Α.  ΙΩΑΝΝΗΣ   ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ   ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΑΣΕΒΕ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας