70 αμερικανικά ελικόπτερα “Kiowa” έρχονται στην Ελλάδα – Στην Αλεξάνδρεια ένα μέρος απ’ αυτά
Την ώρα που στην Ελλάδα βρίσκεται πλήθος Αμερικανικών εταιριών στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με πολλά να ακούγονται για νέες συμφωνίες ανάμεσα στις δυο χώρες, εκπρόσωποι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες επί Αμερικανικού εδάφους για την τελική επιλογή των ελικοπτέρων Kiowa που θα γίνουν «πακέτο» και θα ταξιδέψουν στην χώρα μας για να ενταχθούν στο δυναμικό της Αεροπορίας Στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες του HELLAS JOURNAL, ανώτερο στέλεχος της Αεροπορίας Στρατού ως επικεφαλής Ελληνικού κλιμακίου, μαζί με ιπταμένους και τεχνικό προσωπικό βρίσκεται στις Ηνωμένες πολιτείες και ανάμεσα από εκατοντάδες ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa, εκκινούν τις διαδικασίες του τελικού ελέγχου και επιλογής εκείνον που θα προαχθούν για να στελεχώσουν με τη δυναμική τους τα νέα «readiness» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Το Ελληνικό κλιμάκιο έχει κληθεί να ελέγξει ένα – ένα τα ελικόπτερα και όλα τους τα απάρτια, σε τι κατάσταση βρίσκονται και ποια είναι στην καλύτερη δυνατή ώστε να τα «κλειδώσουν» στην Ελληνική αγορά. Η δουλειά αυτή θα γίνει μαζί με Αμερικανούς που θα τους βοηθήσουν πολύ στην επιλογή καθώς ήδη έχει γίνει μια προεργασία από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και ήδη οι δυο πλευρές είχαν συνεργαστεί και για την επιλογή των ανταλλακτικών (δώρων) από την Αμερική. Ούτε μήνας δεν πέρασε από την ημέρα που ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας για να δει από κοντά τα έργα που γίνονται στην βάση της Αεροπορίας Στρατού και που θα φιλοξενήσουν ένα μέρος των ελικοπτέρων Kiowa. Στην Αλεξάνδρεια θα φτάσουν όσα ελικόπτερα προορίζονται για την εκπαίδευση των πιλότων που πρόκειται να τα στελεχώσουν.
Επιπλέον συνεχίζονται και οι μελέτες στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας στο τμήμα εκείνο της πίστας που θα φιλοξενηθούν οι νέοι «ινδιάνοι» της Αεροπορίας Στρατού κι όπως μαθαίνουμε θα βρίσκονται κοντά στην «φυλή» τους, των Apache Longbow. Με Ελληνικά χρώματα το 2019 Πληροφορίες από την Αεροπορία Στρατού εκείνο που σημειώνουν ως το πιο θετικό σενάριο είναι τα Kiowa το πολύ έως τον Μάρτιο του 2019, να είναι βαμμένα με τα Ελληνικά χρώματα ώστε να τηρηθούν οι χρόνοι επιλογής και παράδοσης στην χώρα μας. Τα OH-58D Kiowa Warrior που έχει αγοράσει η Ελλάδα είναι 70 στον αριθμό, 36 πλήρως επιχειρησιακά και εξοπλισμένα σαν μικροί «αστακοί», 24 θα λειτουργήσουν ως back up των πρώτων και 10 θα είναι εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Όμως σύμφωνα με τα όσα είχε φέρει το HELLAS JOURNAL στη δημοσιότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν πολύ μεγάλο πλεόνασμα σε ανταλλακτικά και υλικά, όπως οι ασύρματοι και πολλά άλλα «αγαθά» που θα βελτιώσουν την αριθμητική υπεροχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα επιχειρησιακά ελικόπτερα Kiowa να είναι πολύ περισσότερα σε αριθμό, κάτι που θα φανεί με την άφιξή τους στην Ελλάδα και τις όποιες εργασίες χρειάζονται από το έμπειρο τεχνικό προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα,, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, η ονομαστική αξία των αναλώσιμων «δώρων» ανέρχεται στα 580 εκ. δολάρια σε μια αγορά που στοίχισε μόλις 49 εκ. Ο πολλαπλασιαστής ισχύος στα νησιά και τον Έβρο Μετά την εκπαίδευση ικανού αριθμού ιπταμένων, η οποία δεν θα καθυστερήσει καθόλου αφού δεν πρόκειται για ένα ψηφιακό ελικόπτερο προηγμένης τεχνολογίας, όπως το Apache, τα Kiowa αναμένετε να πιάσουν δουλειά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με μόνιμες μετασταθμεύσεις μέσου και ιπταμένων, το ίδιο και στον Έβρο. Αυτό όπως είναι λογικό θ’ αναβαθμίσει κατακόρυφα την επιχειρησιακή ετοιμότητα και επάνδρωση κυρίως των νησιών που πάντα αποτελούν το άγχος των επιτελείων, τα οποία βέβαια έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό πως πρέπει να επενδύσουν σε ταχυκίνητες μονάδες. Τα Kiowa παλιά μεν, είναι όμως ανάσα για τα πληγωμένα από ανταλλακτικά Apache, σχολίαζε στέλεχος της Αεροπορίας Στρατού, πλην όμως αυτά είναι ικανά ν’ αλλάξουν τον αγώνα στο ανατολικό Αιγαίο και ιδιαίτερα αν μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση τα «παντρέψουμε» με τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων στους κατά τόπους σχηματισμούς δημιουργώντας μικρές ομάδες άμεσης κρούσης.
Πηγή: hellasjournal.com