Βέροια Κοινωνία

ATTACK Βέροιας: Λευκές νύχτες για τα αφεντικά, μαύρα μερόνυχτα για τους εργαζόμενους!

 
Τη δεύτερη Λευκή νύχτα στην πόλη μας (μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης την 22η του Μάρτη) διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας και με το Επιμελητήριο Ημαθίας, την Πέμπτη 30 Αυγούστου. Τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά ως τις 12 το βράδυ, υπόσχονται μεγάλες προσφορές και εορταστικό κλίμα.Πίσω όμως από το «λευκό μανδύα» αυτού του εορταστικού κλίματος κρύβονται τα πιο μαύρα σχέδια της εργοδοσίας. Κρύβονται τα σχέδια που θέλουν τους/τις εργαζόμενους/ες να δουλεύουν πέραν του ωραρίου τους σε εξαντλητικούς ρυθμούς, απλήρωτοι/ες, κακοπληρωμένοι/ες, ανασφάλιστοι/ες για τα κέρδη των αφεντικών. Στόχος φυσικά να κερδίζουν οι επιχειρήσεις, αφού με το «τυράκι» των προσφορών οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε υπερεντατικούς ρυθμούς για τα ίδια χρήματα και σε απαράδεκτα ωράρια, την ώρα που επιχείρηση βγάζει τεράστια κέρδη!

Όλα αυτά φυσικά δεν είναι μια έμπνευση του Εμπορικού Συλλόγου της Βέροιας, αλλά η πιο πιστή εφαρμογή των επιταγών των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που επιβάλλουν την καταπάτηση κάθε εργατικού δικαιώματος. Είναι αυτοί που προτάσσουν όλες τις «νέες μορφές απασχόλησης» (συμβάσεις μηδενικών ωρών, συμβάσεις on call), που θεσμοθετούν τους μισθούς πείνας, που προωθούν την ελαστική και επισφαλή εργασία (μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, voucher κλπ). Δε διστάζουν φυσικά να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, με τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, κάνοντας ξεκάθαρο πως η κερδοφορία του κεφαλαίου απαιτεί ταυτόχρονα να μη σηκώνουμε κεφάλι!

Θέλουν, λοιπόν, εμάς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες χωρίς κανένα δικαίωμα, περιπλανόμενους/ες ανάμεσα στην ανεργία και την «απασχόληση», ξεχνώντας ακόμα και την ιδέα της σταθερής εργασίας με δικαιώματα, για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη του κεφαλαίου! Εμείς απ’ τη μεριά μας μόνο ως πρόκληση μπορούμε να δούμε την απαίτηση να δουλεύουμε ως τις 12 το βράδυ, Κυριακές και αργίες, χωρίς δικαιώματα! Για μας είναι ξεκάθαρο πως οι ξυλοπόδαροι, οι ζογκλέρ και οι μάγοι της «Λευκής Νύχτας» δεν μπορούν να κρύψουν τη «μαυρίλα» των εργασιακών συνθηκών και των ζωών μας!

Είναι τουλάχιστον γελοίο να διοργανώνουν τέτοιου είδους φιέστες με τη δικαιολογία της αύξησης των ωρών για τους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των εργαζομένων πληρώνεται με μισθούς πείνας. Σε κανέναν και καμία μας δε λείπουν οι ώρες να ψωνίσουμε. Πριν λοιπόν παρασυρθούμε από τις υποσχέσεις του Εμπορικού Συλλόγου της Βέροιας για «γλέντι και προσφορές» ας σκεφτούμε ως εργαζόμενοι/ες και όχι ως καταναλωτές, ας αναλογιστούμε ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τις λευκές νύχτες και ας ανατρέψουμε τα κανιβαλιστικά σχέδια τους! Ας σταθούμε δίπλα στον/στην εργαζόμενο/η στα εμπορικά καταστήματα του δήμου Βέροιας και όχι απέναντι του/της, ματαιώνοντας τα σχέδια των εργοδοτών!

Η δουλειά την Κυριακή, οι μαύρες Παρασκευές και οι Λευκές Νύχτες είναι εικόνες από το μέλλον των συνθηκών εργασίας μας. Πριν ψωνίσεις, σκέψου δυο φορές. Αύριο θα είσαι εσύ αυτός/ή που θα δουλεύει Κυριακές, αργίες και νύχτες.
Στην απελευθέρωση των ωραρίων και στην κατάργηση κάθε στοιχειώδους δικαιώματος στην εργασία να μας βρουν απέναντί τους!

ATTACK ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας