Το Ολοκαύτωμα των Τσιγγάνων
Η Ημέρα Μνήμης τιμά τα θύματα του «Αφανισμού» («Ποράιμος») των Τσιγγάνων κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. |
Σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους υπέστησαν σχεδόν ολοσχερή αφανισμό. Ποράιμος στη γλώσσα τους. Ομως μέχρι και πριν από τρία χρόνια δεν συμπεριλαμβάνονταν καν σε μία ημέρα μνήμης. Αλλωστε και σήμερα υφίστανται διωγμούς. Ο λόγος για τους Ρομά.
Η Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά στην Ευρώπη καθιερώθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2015 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμώνται έκτοτε όχι μόνο οι Τσιγγάνοι που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου αλλά και εκείνοι που υπέστησαν φρικαλέους διωγμούς από τα ναζιστικά στρατεύματα και μαρτύρησαν σε στρατόπεδα θανάτου στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Και αυτή η επίσημη ημέρα μνήμης είναι η 2α Αυγούστου, επειδή στις 2 Αυγούστου του 1944 δόθηκε από τους Γερμανούς ναζί η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους, οδηγώντας 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Αουσβιτς-Μπίρκεναου προς εξόντωση.
Με αυτή την αφορμή, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» διοργανώνει για πρώτη φορά στη χώρα μας μια επετειακού χαρακτήρα ιστορική εκδήλωση για την ελληνική Ρομά κοινότητα, απόψε στις 9 μ.μ., στο Ζάππειο Μέγαρο.
«Η Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ρομά αποτελεί μια ημερομηνία-σταθμό στην ιστορία όχι μόνο της τσιγγάνικης κοινότητας, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας και του 20ού αιώνα. Η Ημέρα Μνήμης τιμά τα θύματα του “Αφανισμού” (“Ποράιμος»”) των Τσιγγάνων κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος έλαβε διαστάσεις πανευρωπαϊκής εθνοκάθαρσης των Ρομά, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να οδηγούνται στον αποτρόπαιο-φρικαλέο θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα. »Στόχος μας είναι η θεσμική καθιέρωση της διεξαγωγής τελετής σε ετήσια βάση για την Ημέρα Μνήμης και στη χώρα μας, με τρόπο ο οποίος όχι μόνο θα τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ρητορικής του μίσους» αναφέρει στην πρόσκλησή της η Συνομοσπονδία.
Ενημερώνει, δε, ότι στη φετινή εκδήλωση, στην οποία θα τιμηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, η ελληνική κυβέρνηση, η Εκκλησία της Ελλάδας, η Περιφέρεια Αττικής, η ηγεσία των πολιτικών κομμάτων κ.ά.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα ομιλίες για το ζήτημα, προβολή βίντεο για το Ολοκαύτωμα των Ρομά από το αρχείο της ΕΡΤ, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των Κώστα Χατζή και Θανάση Βασιλόπουλου, αλλά και ερμηνεία του έργου «Εξαΰλωση-Ρέκβιεμ» του αείμνηστου μουσικού και συνθέτη Κώστα Σαμσαρέλου.
«Η πορεία των Ρομά στην Ευρώπη είναι γεμάτη με ιστορίες εθνοκάθαρσης, εξευτελισμού, βασανιστηρίων, απαγωγών παιδιών, καταναγκαστικής εργασίας. Αιώνες οι Ρομά είναι στιγματισμένοι σαν εγκληματίες, κοινωνικά απόβλητοι και αγύρτες. Η πληθυσμιακή αυτή ομάδα (Ρομά, Σίντι και Μανούς) πλήρωσε το μεγαλύτερο φόρο αίματος αναλογικά κατά τη διάρκεια του β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 25-50% του πληθυσμού των Τσιγγάνων δολοφονήθηκε, δηλαδή πάνω από 220.000 άνθρωποι. Η γενοκτονία τους παραμένει άγνωστη ακόμη και σήμερα στους πολλούς, ίσως επειδή οι Ρομά είναι διεσπαρμένοι και ανοργάνωτοι, χωρίς κρατική οντότητα για να υποστηρίξει την υπόθεσή τους ενώ εξακολουθούν να θεωρούνται από την “πολιτισμένη” Ευρώπη ως άνθρωποι β’ κατηγορίας», σημειώνει η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη σε δήλωσή της για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά.
Συντάκτης:
ΙΩ.Σ.