Παρουσιάστηκε το πρώτο βιβλίο του Γιάννη Γεωργουδάκη “Ιντερμέτζο σε 11/8” – Από τις νότες στις σκέψεις
Παρουσιάστηκε στη Βέροια, στον Πολυχώρο «Ελιά», το πρώτο βιβλίο του Γιάννη Γεωργουδάκη με τίτλο «Ιντερμέτζο σε 11/8», με την υποστήριξη της Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ημαθίας και του Βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.
Το βιβλίο, μια γέφυρα ανάμεσα στη μουσική και τη ζωή, πράγμα που αντανακλούσε και ο τίτλος του, παρουσιάστηκε από το φιλόλογο Δημήτρη Ταχματζίδη και έκλεισε με τραγούδια από το CD που συνοδεύει το βιβλίο, δικαιώνοντας το δίπολο μουσική-ζωή.
Ανάμεσα σε πολλούς φίλους και συναδέλφους του συγγραφέα που γέμισαν το χώρο, η Μαριάννα Λούκα, εκπροσωπώντας την Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας, έδωσε προλογίζοντας το βιογραφικό του συγγραφέα, άνθρωπος ανήσυχος που συνδυάζει τη θετική σκέψη του επιστήμονα, ως καθηγητής Φυσικής, με την ευαισθησία του καλλιτέχνη, αφού χρόνια τώρα γράφει τραγούδια και τραγουδά- χαρακτηρίζοντάς τον με χιούμορ έναν … «αντάρτη της Μεταπολίτευσης»!
Ο Δημήτρης Ταχματζίδης ξεκινώντας από τον ιταλικό όρο ιντερμέτζο –παρεμβολή ανάμεσα σε δύο χρονικά διαστήματα- αναφέρθηκε στην αξιοποίηση από τη μεριά του συγγραφέα της μέσης ηλικίας, ώστε να διατυπώσει στο βιβλίο του κριτικές απόψεις, αξιοποιώντας το παρελθόν.
«Ο Γεωργουδάκης δεν είναι απαισιόδοξος. Μας διδάσκει πώς να ζήσουμε το γκρίζο της ζωής –ευτυχισμένες αλλά και δυστυχισμένες στιγμές- κάνοντας αναδρομή στις μνήμες. Σαν ώριμος μπίτνικ παραλληλίζει τη μουσική με τη ζωή. Μας καλεί να ξαναγίνουμε νέοι…» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ταχματζίδης.
Εντάσσοντας το βιβλίο στη μεταμοντέρνα πεζογραφία, είδε τα διηγήματά του ως αυτόνομα, δεμένα όμως μεταξύ τους με λεπτές διαδρομές, με κύριο γνώρισμά τους τη σχετικότητα, γνώρισμα των μεταμοντέρνων κειμένων.
Το κοινό ήρθε πιο κοντά στο βιβλίο με κομμάτια του που διάβασαν η Μαριάννα Λούκα και ο Δημήτρης Ταχματζίδης.
Ο ίδιος ο Γιάννης Γεωργουδάκης, απαντώντας στα εύλογα ερωτήματα που θα μπορούσαν να διατυπωθούν, πώς ξεκίνησε η γραφή του βιβλίου, γιατί γράφτηκε, είπε:
«Το 2010 -’11 έβλεπα πράγματα που με δυσκόλευαν. Αυτά τα έκανα τραγούδια. Κάποτε έγιναν πολλά. Παίρνοντας ένα τραγούδι το έντυσα με σκέψεις και πρόσθεσα τη μυθοπλασία. Έτσι, από τα τραγούδια γεννήθηκαν ιστορίες κι από τις ιστορίες ένα βιβλίο.»
Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια του συγγραφέα από το CD που συνοδεύει το βιβλίο, που αποδόθηκαν από τους φίλους του μουσικούς Θωμά Λιόλιο, Λάζαρο Μπίντση, Ζωή Μάντζου, Χαρίκλεια Ουρσουζίδη και από τα παιδιά του Χρήστο και Φωτεινή Γεωργουδάκη, και ολοκληρώθηκε με υπογραφή των βιβλίων του.
Φωτογραφίες: faretra.info