Βέροια Εκδηλώσεις

“Βέροια – Ερατεινή Ημαθία”. Παρουσίαση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

«ΒΕΡΟΙΑ – ΕΡΑΤΕΙΝΗ ΗΜΑΘΙΑ»

 Παρουσίαση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βεροίας  τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 στις 6 μ.μ.

Ο επιστημονικός κόσμος της Βεροίας και της Ημαθίας συνολικά ανταποκρίθηκε με μεγάλη ικανοποίηση σε ένα έντυπο όπου δεκάδες επιστήμονες συνεργάζονται ήδη με πρωτότυπες εργασίες τους, αφού πλέον βρήκαν τη φιλόξενη  «στέγη τους» στη «Βέροια – Ερατεινή Ημαθία». Το περιοδικό δημοσιεύει τον επιστημονικό και πνευματικό μόχθο των δημιουργών μας από οποιανδήποτε επιστημονικό χώρο με γνώμονα, σκεπτικό και βάση πως θεραπεύει την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας. Είναι «ανοιχτό» δηλαδή σε όσους ερευνούν και δημι­ουργούν ευρύτερο επιστημονικό και πολιτισμικό έργο – δηλαδή Ιστορία, γιατί «η Ιστορία ως επισκέπουσα επιστήμη υπηρετεί όλες τις επιστήμες και τις δραστηριότητές τους»˙ δεν αναφέρεται μόνο στους ιστορικούς, αλλά σε οποιονδήποτε παράγει «Ιστορία»˙ γιατί «ό,τι σταματάει να γίνεται τώρα, την ίδια στιγμή, αυτόματα, γίνεται Ιστορία».

Όλο αυτό το παραγόμενο «Ημαθιώτικο Γεγονός» παρουσιάζεται σε ένα τέλειο εκδοτικό έργο, υπό την επίβλεψη και επιμέλεια του  ακάματου φιλόλογου και ιστορικού συμπολίτη μας Δρ. Δρ. καθηγητή Αντώνη Μιχ. Κολτσίδα, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την συγγραφή ερευνητικών έργων της τοπικής μας ιστορίας.

Τονίζουμε στο σημείο αυτό πως το τελικό επιστημονικό – εκδοτικό δημιούργημα γίνεται πράξη και έργο με την παραγόμενη εκδοτική ποιότητα και εμφάνιση του περιοδικού που παράγεται με τη γενναιόδωρη προσφορά του καταξιωμένου συμπολίτη μας εκδότη – καθηγητή Γε­ρά­σιμου Καλλιγά, εκτυπωμένο από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Λέξις και τις Εκδόσεις Super Course και προσφέρεται δωρεάν στους συνεργάτες του περιοδικού, σε ενδιαφερόμενους με τα αντίστοιχα επιστημονικά θέματα και σε βιβλιοθήκες μορφωτικών και  ε­πι­σ­τη­μονικών μονάδων και φορέων. Έτσι, τελικά παράγεται ένα περιοδικό που συνιστά «εργαλείο» ιστορικής έρευνας και προσφο­ράς στη διαχρονική  Ιστορία της Βεροίας-Ημαθίας και στοχεύει στην ενάσκηση της το­πικής αυτογνωσίας.

Στο παρόν τεύχος 2 (2018) συμμετέχουν 17 καταξιωμένοι συγγραφείς με τα αντίστοιχα πρωτότυπα έργα τους:

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ, Στέλεχος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μα­­κε­δονίας: «Σωσσίδειο Γηροκομείο Βεροίας». Μεταρρυθμιστικές απόπειρες σε μια μονά­δα φροντίδας ηλικιωμένων, αντιμετωπίζοντας ενστικτωδώς το γήρας των δομών και προ­σβλέπο­ντας στο γέρας των οργανωμένων αλλαγών.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ, Καθηγητής – Εκδότης: Επίσκεψη του δημοσιογράφου Γ. Β. Τσο­κό­­που­λου στη Βέροια τον Οκτώβριο του 1912.

Δρ. Δρ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧ. ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ, Καθηγητής, Φιλόλογος – Ιστορικός: Εθνολογική, γλωσσική και γεωγραφική σύνθεση του ελληνοβλαχικού στοιχειού στα βαλκάνια.

Δρ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αναγεννητικής Ιατρικής και Κυτταρικής Βιολογίας, Ιατρικό Πανεπιστήμιο Νότιας Καρολίνας, Τσάρλεστον, Νότια Καρολίνα, ΗΠΑ.

Δρ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΚΡΗΣ, Πρωτοπρεσβύτερος Οικουμενικού Θρόνου: Ενωτικές απόπειρες ορθοδοξίας και παπισμού κατά τον 13ο και τον 14ο αιωνα.

Δρ. ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥΝΙΔΟΥ, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊσταμένη Τμήματος Προ­γραμ­ματισμού Δήμου Βεροίας, Εντεταλμένη Διδάσκουσα Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Η στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Βεροίας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020: Μια απόπειρα αναζωογόνησης των ιστορικών τόπων μέσα από την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΠΥΡΙΝΟΣ, Πτυχιούχος Παιδαγωγικών και Οικονομικών Επιστημών: Επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό προφίλ των μελών της σχολικής διοίκησης στη Βέροια στα 1892-1923.

Mρ. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΝΤ. ΚΟΛΤΣΙΔΑ, Φιλόλογος, Καθηγήτρια: Ο βίος και το έργο του Λουκή Ακρίτα, περιγραφή του δημοσιογραφικού και πολιτικού του έργου.

Mr. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ, Dipl. Ing. Elektrotechnik (Tech. Informatik), M. Sc. in Environmental Protection: Καταλληλότητα μιας προταθείσας θέσης για εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας  αστικών απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στο νομό Ημαθίας.

Mρ. ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΠΥΡΙΝΟΣ, Θεολόγος, Καθηγητής: «Κατάλογος των χειρογράφων και εντύ­πων βιβλίων της βιβλιοθήκης της ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου «Σκήτης Βεροίας» υπό του μητροπολίτου Βεροίας και Ναούσης Σωφρονίου Σταμουλη, εν έτεσι 1927 (απρ. 29 / μ. 13)».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ι. ΒΑΣΙΑΔΗΣ, Ιατρός – Χειρουργός Ορθοπεδικός: Η διαχρονική Δευτερο­βάθ­μια Περίθαλψη στην Ημαθία.

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ, Δικηγόρος, Ερευνητής – Συγγραφέας της Ιστορίας και Λαο­γρα­φίας του Ρουμλουκιού: Η βυζαντινή οικογένεια των Καβάσιλα και το τεκμαιρόμενο ζευγηλατειό της στη θέση της σημερινής Καβάσιλας Ημαθίας.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΟΝΤΑ, Φυσικός, Καθηγήτρια: Δημήτριος Αργυριάδης, ο λόγιος δάσκαλος των σχολών της Βεροίας (1863-1874).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΟΡΔ. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ, Πτυχιούχος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου («Ελλη­νικός Πολιτισμός»), Ερευνητής, Ποιητής: Η Νάουσα του μεσοπολέμου: Πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠαΙΤΣΗΣ, Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας: Οι κοινωνικές τάξεις της Νάου­σας στα χρόνια της βιομηχανικής άνθισης και η συμμετοχή τους στον λαϊκό πολιτισμό.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, Ιστορικός Ερευνητής – Συγγραφέας: Το άναμμα του «Καρ­­τσιούνου» στη Νάουσα και ο συμβολισμός της φωτιάς στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, ένα έθιμο με αρχαιοελληνικές καταβολές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ, Υποστράτηγος ε.α.: Κέντρο Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας – Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ