Παρουσιάστηκε το κόμικ “Γρα-Γρου” στη Βέροια. Ένα βιβλίο τοπόσημο συλλογικής μνήμης
Με ασφυκτικά γεμάτη τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρουσιάστηκε χθες, 31/1/’18, το κόμικ «Γρα-Γρου», Εκδόσεις Ίκαρος.
Το θρυλικό εστιατόριο της Καστανιάς Ημαθίας «Γρα-Γρου» έγινε ένα graphic novel, που οι δημιουργοί του, Τάσος Ζαφειριάδης – Γιάννης Παλαβός (σενάριο) και Θανάσης Πέτρου (σχέδιο), το παρουσίασαν στη Βέροια, με το συγγραφέα Γιάννη Καισαρίδη να μιλά για το εστιατόριο, το οποίο γι αυτόν είναι πια ένα εμβληματικό τοπόσημο και τους δημιουργούς του βιβλίου να μιλούν για τη δική τους δουλειά με αυθορμητισμό και ειλικρίνεια.
Ο Γιάννης Καισαρίδης ξεκίνησε να μιλά για το «Γρα-Γρου», που αποτέλεσε για 80 χρόνια καταφύγιο συναντήσεων και γευστικών αναζητήσεων, όπως είπε, κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του από πολύ παλιά.
«Ο τόπος είναι κυρίως βιώματα, που κινητοποιούν τον άνθρωπο. Τα τοπόσημα όμως κάποτε καταντούν μικρόσημα. Καταλύονται οι δεσμοί. Άλλωστε η εξουσία φοβάται τη μνήμη…»
Μιλώντας πότε για το βιβλίο και πότε για τον τόπο συνέχισε: «Το βιβλίο κάνει τον τόπο καταφύγιο μέσα στο χρόνο. Είναι ένα βιβλίο πρωτότυπο, μια συνάντηση του πραγματικού με το φανταστικό, που η μουσική του Μιχάλη Σιγανίδη που το συνοδεύει, δοσμένη από το κλαρίνο του Αχαλινωτόπουλου, το κάνει πιο γοητευτικό.
Το παρελθόν μέσα απ’ αυτό οδηγεί στο παρόν αλλά και στο μέλλον, οδηγώντας βαθύτερα στην ανασύσταση της συλλογικής μνήμης.
Πώς μπορούμε να κοιτάξουμε πέρα από τα σύνορα; Πώς ένας νέος κόσμος αναδύεται μέσα από τον παλιό;
Ο ηλικιωμένος εστιάτορας φυλάει τον τόπο, κρατώντας τα κλειδιά. Κάποιος πρέπει να φυλάει τα περάσματα. Κάθε «Γρα-Γρου» πρέπει να μένει ανοιχτό. Γιατί είναι μια αόρατη αλλά υπαρκτή γέφυρα, για να μην είμαστε εξόριστοι στον ίδιο μας τον τόπο…»
«Το «Γρα-Γρου» είναι ανοιχτό, αφού είμαστε όλοι εδώ, είπε παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Παλαβός. Κι εμείς απόψε θα το επιστρέψουμε στον τόπο του.»
Εναλλάσσοντας το λόγο οι δύο δημιουργοί του κείμενου, ο Γιάννης Παλαβός και ο Τάσος Ζαφειριάδης μίλησαν για την αρχική του σύλληψη, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, γιατί δεν είχαν άμεση επαφή με τον τόπο, για την έρευνα που έκαναν αλλά και για τη γοητεία που άσκησε πάνω τους αυτή η έρευνα.
Τις ίδιες και μεγαλύτερες δυσκολίες είπε πως αντιμετώπισε ο σχεδιαστής του βιβλίου, ο Θανάσης Πέτρου, ο οποίος βάσισε, όπως είπε, τη δουλειά του σε ψήγματα πληροφοριών.
«Το βιβλίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί προβληματίζει κυρίως πάνω στη μοναξιά. Ο χώρος είναι τόπος αναμονής και συναντήσεων μοναχικών ανθρώπων. Κι όσο για τη γέφυρα του βιβλίου μας, είναι αόρατη. Τη βλέπουν μόνο όσοι θέλουν να την περάσουν» είπαν οι δημιουργοί του βιβλίου.
Στη συνέχεια πολλοί ήταν εκείνοι από το ακροατήριο που θέλησαν να καταθέσουν τις προσωπικές τους μνήμες από το «Γρα-Γρου» και μάλιστα με έντονη νοσταλγία.
Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Λιανίδης, που ο πατέρας του είχε το μαγαζί από το1976 μέχρι το 1999.
Αποκαλύπτοντας την ηχοποίητη ονομασία του μαγαζιού – ονομάστηκε έτσι από έναν δικηγόρο που έμενε δίπλα και η φασαρία που γινόταν από τα φορτηγά, το γρα-γρου, δεν τον άφηνε να κοιμηθεί- είπε:
«Το μυστικό της επιτυχίας του μαγαζιού μας ήταν ο ξυλόφουρνός του, η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούσαμε και η αλήθεια των ανθρώπων που το υπηρετούσαν. Πήρε πια οικογενειακό χρώμα. Ποιος δε θυμόταν τη σπεσιαλιτέ μας, το χοιρινό με λάχανο, αλλά και το ρυζόγαλο!
Και ποιος δεν πέρασε από το μαγαζί μας! Ηθοποιοί, τραγουδιστές, πολιτικοί! Μέχρι και ειδύλλια πλέκονταν εκεί, που βέβαια τα κρατούσαμε μυστικά!
Το βιβλίο ίσως δεν έχει μεγάλη σχέση θεματικά με το χώρο, αλλά τα συνδέει ένα κοινό στοιχείο, η ποιότητα!»
Χαρακτηριστική για το χώρο η φράση της Δέσποινας Παπαγιαννούλη:
« Συμβολίζει την παιδική μας ηλικία, εκεί κατοικούσαν οι γεύσεις, τα χρώματα, η θαλπωρή… Για μας, τα παιδιά, ήταν ένα ξεκίνημα…»
Κρατώντας την τελευταία φράση που ειπώθηκε, «αυτός ο χώρος είναι μια περγαμηνή στην οποία γράφτηκε η τοπική ιστορία της Βέροιας», η βραδιά έκλεισε μέσα σε μια ατμόσφαιρα ζεστής ανθρώπινης επικοινωνίας, που την έκανε ακόμη πιο ζεστή η προσφορά στον καθένα του παραδοσιακού και πολυσυζητημένου… ρυζόγαλου του «Γρα-Γρου»!
Ένα βιβλίο αφορμή για μνήμες, για να μην καταλήξουμε εξόριστοι στον ίδιο μας τον τόπο, όπως είπε ο Γιάννης Καισαρίδης.
Φωτογραφίες: faretra.info