Ο ψυχίατρος Ιάκωβος Μαρτίδης στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας σε μια μοναδική επικοινωνία με το κοινό
Καλεσμένος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, σε συνδιοργάνωση με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, τις εκδόσεις Αρμός και το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο, ο ψυχίατρος Ιάκωβος Μαρτίδης ενθουσίασε χθες στη Βιβλιοθήκη το πολυπληθές ακροατήριό του, με θέμα της εισήγησής του «Αλλάζω τον εαυτό μου, αλλάζω τον κόσμο όλο».
Η Αντιπρόεδρος του Λυκείου, Αλκμήνη Γαλανοπούλου-Μπεμπέτσου προλογίζοντας, αφού έδωσε το εντυπωσιακό βιογραφικό του ομιλητή, έδειξε και το άλλο πρόσωπο του Λυκείου, που δεν αρκείται μόνο στην διάσωση της παράδοσης, αλλά αγγίζει και κοινωνικούς και πνευματικούς χώρους της καθημερινής ζωής. «Ο Ιάκωβος Μαρτίδης επισκέπτεται τη Βέροια για δεύτερη φορά, καλεσμένος κι αυτήν τη φορά από το Λύκειο. Μας είχε εντυπωσιάσει τότε με το θέμα της διάλεξής του το «Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά». Περιμένουμε να δούμε πώς είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές σε μας και στους άλλους, αφού είναι σχεδόν ακατόρθωτο ν’ αλλάξουν οι άνθρωποι» είπε.
Για όσους δεν ξανάκουσαν το γιατρό Μαρτίδη, ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε αποτέλεσε πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη!
Αρνούμενος να μιλήσει από οποιοδήποτε βήμα, βρέθηκε ανάμεσα στο ακροατήριό του, που γέμισε ασφυκτικά τη Βιβλιοθήκη, κινούμενος αδιάκοπα, σε μια ζεστή επικοινωνία πρωτόγνωρη.
Με λόγο επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα εκλαϊκευμένο, χωρίς να χάνει στο ελάχιστο το βάρος του, έδινε την εντύπωση πως μιλάει σε όλους μαζί αλλά και στον καθένα ξεχωριστά, στήνοντας γέφυρες επικοινωνίας με απρόσμενες ερωτήσεις και παίρνοντας αυθόρμητες απαντήσεις. Ο διάλογος αυτός με το κοινό του και τα συμπεράσματα που έβγαιναν αβίαστα, θα μπορούσε να θυμίσει σε κάποιους την περίφημη «μαιευτική μέθοδο» του Σωκράτη, προσαρμοσμένη στις μέρες μας.
Ξεκινώντας μ’ ένα λεπτό χιούμορ, που διαπερνούσε ολόκληρη την εισήγηση, επικεντρώθηκε από την αρχή στο θέμα του, αυτό της αλλαγής, της δικής μας και των άλλων, δίνοντας ένα σημαντικότατο στοιχείο, άγνωστο στους πολλούς, το στοιχείο του «ψυχομεταβολισμού».
«Δεν ακούμε όλοι το ίδιο πράγμα, και φυσικά δεν το αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο, γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί» είπε.
Για το αν μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον άλλο, η θέση του ήταν πως μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον εαυτό μας, πετυχαίνοντας έτσι την ευτυχία του άλλου στις διαπροσωπικές σχέσεις κι επομένως και τη δική μας ευτυχία.
Ο όρος ευτυχία συζητήθηκε μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, αυτό της αξιολόγησης όσων έχουμε – για παράδειγμα η υγεία είναι πρωταρχικός παράγοντας ύπαρξής της- δίνοντας μια άλλη διάσταση στο περιεχόμενο της λέξης ευτυχία, της οποίας το μέγεθος πρέπει να συνειδητοποιούμε καθημερινά.
Για πολλή ώρα ο Ιάκωβος Μαρτίδης κράτησε στη Βιβλιοθήκη αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, που κυριολεκτικά είχε την ευκαιρία να ακούσει έναν επιστήμονα-δάσκαλο, που ήξερε να γοητεύει και να πείθει με την επιστημονική του γνώση αλλά και με το χάρισμα της ζεστότερης επικοινωνίας.
Φωτογραφίες: faretra.info