Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα “Μικρές ιστορίες μεγάλα όνειρα”
Δήμητρα Σμυρνή
Το 7ο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Αλέκου Χατζηκώστα παρουσιάστηκε σήμερα στη Βέροια, στον Πολυχώρο «Ελιά».
Το βιβλίο « Μικρές ιστορίες μεγάλα όνειρα» αποτελεί την τρίτη συλλογή διηγημάτων του συγγραφέα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΝΤΥΠΟΙΣ».
Για το βιβλίο μίλησαν ο εκδότης Γιάννης Κρανιάς, ο Δημήτρης Μπατζιάκας, δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, ο Παντελής Τσαλουχίδης, φιλόλογος – κριτικός Λογοτεχνίας, μέλος του Δ.Σ Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και ο συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας.
Ο Γιάννης Κρανιάς μίλησε για την τετράχρονη γνωριμία του με το συγγραφέα, με τον οποίο ξανασυνεργάστηκε στην έκδοση βιβλίου του, δίνοντας βασικά στοιχεία της δομής του τελευταίου του βιβλίου.
Ο Δημήτρης Μπατζιάκας χαρακτήρισε το συγγραφέα «εμμονικό ιδεολόγο», φορτίζοντας θετικά τον όρο.
«Το βιβλίο του Χατζηκώστα αποτελεί ένα λεύκωμα συναισθημάτων, που καταγράφει ανθρώπινα καθημερινά βιώματα με εξομολογητικό στυλ» είπε, φωτίζοντας μέρη του βιβλίου άλλοτε με ερωτικό περιεχόμενο, άλλοτε με έντονη τη δημοσιογραφική σφραγίδα κι άλλοτε με πολιτική και κοινωνική διάσταση.
Κατάθεση από τη μεριά του Δημήτρη Μπατζιάκα η γεμάτη συγκίνηση αποκάλυψη πως ένα από τα διηγήματα της συλλογής είναι εμπνευσμένο από πραγματική ιστορία, της οποίας πρωταγωνιστής ήταν ο εισαγγελέας Μπατζιάκας, πατέρας του παρουσιαστή του βιβλίου, ένας άνθρωπος που μάχονταν τη διαφθορά με εμμονή στην υπόθεση της Δικαιοσύνης, όπως είπε.
Ο Παντελής Τσαλουχίδης μίλησε εκτενέστερα για τη δομή του βιβλίου, για το ύφος και τη γλώσσα του, αλλά και για τον αφηγηματικό τρόπο που ακολουθεί ο συγγραφέας του.
«Στα 15 διηγήματα της συλλογής ο ουδέτερος τίτλος αφήνει πολλά περιθώρια. Η γλώσσα και το ύφος είναι χωρίς εκζήτηση και τα αυτοβιογραφικά στοιχεία που υπήρχαν εντονότερα σε προηγούμενα βιβλία υποχωρούν. Παραμένει η πολιτική ένταξη των ηρώων και η τριτοπρόσωπη αφήγηση.
Στο πρώτο μέρος της συλλογής κυριαρχούν παράδοξες ερωτικές ιστορίες, στο δεύτερο οι ήρωες επιλέγουν να πάνε κόντρα στο ρεύμα, στο τρίτο αναδεικνύονται κοινωνικοί αγώνες, και το τέταρτο αποτελεί κατάθεση τιμής στη μνήμη του πατέρα.
Η ουσία του βιβλίου βρίσκεται στην αξία που έχει για το συγγραφέα το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων» είπε κλείνοντας ο Παντελής Τσαλουχίδης.
Ο Αλέκος Χατζηκώστας, μιλώντας για τη γραφή, επισήμανε το χαρακτήρα και τη φύση της, μοναχική και δύσκολή, αλλά και τη χαρά που του δίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της.
Πηγή της έμπνευσής του τα προσωπικά βιώματα, αλλά και αφηγήσεις άλλων καθώς πρόσωπα με ιδιαίτερη βαρύτητα.
«Το περιεχόμενο του βιβλίου μου χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, με χαρακτήρα ερωτικό, αστυνομικό, ταξικό, αλλά και ανάπλασης των εποχών μέσα από μια κατάθεση στη μνήμη του πατέρα μου» είπε.
Επιμένοντας στην άποψη πως πρέπει να στηρίζονται οι δημιουργοί του τόπου, που κάνουν έναν πνευματικό αγώνα, αποκάλυψε πως τώρα πειραματίζεται με τις ταινίες μικρού μήκους, χωρίς να εγκαταλείπει ποτέ το δημοσιογραφικό μετερίζι.
Η παρουσίαση του βιβλίου με τη συμμετοχή του Βασίλη Βαλαβάνη, καθηγητή του Μουσικού Σχολείου και του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, που έντυσε με την κιθάρα του την απόδοση αποσπασμάτων του βιβλίου από τον Δημήτρη Τζιμογιάννη, μέλος της Πειραματικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, απόκτησε μεγαλύτερο συναισθηματικό βάρος.
Φωτογραφίες: faretra.info