Γράμματα & Τέχνες

Αντώνης Μπουσμπούκης “Δαντικό τρίπτυχο”. Ένα βιβλίο με άκρως επιστημονική αλλά και ποιητική προσέγγιση της “Θείας Κωμωδίας”

 Δήμητρα Σμυρνή

Το έπος της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη, έπος μεταφυσικό, όπως το χαρακτηρίζει ο Αντώνης Μπουσμπούκης, που όμως  δεν του λείπουν και τα λυρικά στοιχεία, τον απασχόλησε για καιρό, με αποτέλεσμα η μελέτη μιας πολύτομης ξένης βιβλιογραφίας από το συγγραφέα να αποτελέσει το βιβλίο του «Δαντικό τρίπτυχο», εκδόσεις Ερωδιός.

«Ο άνθρωπος στα τέλη του Μεσαίωνα είχε τέτοιο πάθος για τη ζωή, που σήμερα εμείς οι μακροβιότεροι δεν μπορούμε να το συναισθανθούμε. Την εποχή, όμως, εκείνη οι άνθρωποι είχαν συνειδητοποιήσει ότι ήταν ‘νεκροί υπό αναστολή’.

Γι αυτό και ο χώρος του θανάτου στάθηκε το σημείο, όπου ο άνθρωπος απόχτησε καλύτερη συνείδηση του εαυτού του.

Ο Δάντης, άνθρωπος του όψιμου Μεσαίωνα, θα συνθέσει κι αυτός το έργο του ως μεταφυσικό» γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου του ο Αντώνης Μπουσμπούκης.

Επικεντρωμένος ο συγγραφέας σε τρία σύμβολα της «Θείας Κωμωδίας», τον Οδυσσέα, σύμβολο της ίδιας της ανθρώπινης περιπέτειας, τους αμελείς ηγεμόνες, που υποδηλώνουν μέσα από μια πλατωνική οπτική την πολιτική κατάσταση της τότε Ευρώπης, και τον Ιουστινιανό, σύμβολο του πολιτικού ιδεώδους που προκύπτει μέσα από το συγκερασμό του ρωμαϊκού πνεύματος με το χριστιανικό,  κατορθώνει να δώσει μέσα από  τους πυρήνες αυτούς της μελέτης του το βάθος και την ιδιαιτερότητα ολόκληρου του συγκεκριμένου δαντικού έργου.

Ομότιμος Καθηγητής της Γλωσσολογίας του ΑΠΘ ο συγγραφέας, συνδυάζει την αυστηρά επιστημονική ματιά, εντυπωσιακή πραγματικά με την αναλυτική της λεπτομέρεια και την πειστικότητά της ως προς τη γνώση του αντικειμένου, με μια  ποιητική διάθεση στο λόγο, που κάνει την επιστημονική διάσταση να ισορροπεί  για τον αναγνώστη με την ποιητική.

Μια πραγματικά φιλόδοξη κατάθεση στη μελέτη του δαντικού έργου, προϊόν σοβαρής και επίπονης δουλειάς.

banner-article

Ροη ειδήσεων