“Οι Μωμόγεροι”, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αναβίωσαν και φέτος στη Βέροια
Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας αναβιώνει με επιτυχία το έθιμο των Μωμόγερων ή Μωμοέρια, όπως λέγεται στην ποντιακή. Ένα έθιμο που η UNESCO το ενέταξε πέρυσι στα μνημεία της άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποδεικνύοντας και μ’ αυτόν τον τρόπο την αξία του.
Οι ρίζες του εθίμου πάνε πολύ βαθιά. Η άποψη που επικρατεί είναι πως φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα και συνδέονται με τη διονυσιακή λατρεία, που καρπός της είναι το θέατρο. Στο πέρασμα του χρόνου το έθιμο δέχτηκε κι άλλες επιδράσεις, κυρίως από το χριστιανικό Βυζάντιο.
Το πρώτο συνθετικό της λέξης «μώμος» κάποιοι υποστηρίζουν πως αναφέρεται στον αρχαίο σκωπτικό θεό Μώμο, κι άλλοι πως αναφέρεται στη μίμηση. Είτε έτσι είτε αλλιώς η θεατρικότητα του εθίμου, άσχετα αν το μουσικό του μέρος τώρα υπερτερεί, είναι αναμφισβήτητη.
Γεγονός πάντως είναι πως το έθιμο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα με το κύμα των ποντίων προσφύγων με πρώτη εμφάνισή του στην Κοζάνη.
Στη Βέροια οι Μωμόγεροι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, καθώς η Ευξεινος Λέσχη φιλοξενούσε φέτος και μωμόγερους από το Πρωτοχώρι Κοζάνης και ξεκινώντας από δύο αντίθετα σημεία της πόλης συναντήθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης, όπου το όλο δρώμενο εξελίχθηκε σε λαϊκό γλέντι με συμμετοχή πλήθος κόσμου.
far
Φωτογραφίες: faretra.info