Απόψεις

“Πού το πάνε; – Για 3.457 ευρώ χρέος στο Ελληνικό Δημόσιο κατέσχεσαν σπίτι!” δια χειρός Αλιθέρση

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις με βάση τα επίσημα στοιχεία κι όχι τις κατευθυνόμενες ειδήσεις,  καθώς και τις βαρύγδουπες κυβερνητικές ανακοινώσεις για το θέμα των κατασχέσεων και πλειστηριασμών, το εν λόγω γεγονός δεν ξενίζει.

Και βέβαια, επειδή οι κυβερνώντες  μπορούν να φέρουν στα μέτρα τους τη στρεβλά ενημερωμένη «κοινή γνώμη», και να στρέψουν αλλού την προσοχή της,  προσανατολίζουν  τη συζήτηση   κυρίως στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» και στα χρέη που έχουν οι πολίτες προς τις τράπεζες έχοντας  πάντα θεωρητικά  ως αιχμή του δόρατος  το… «κυνηγητό»  των μεγαλοοοφειλετών!

Όσον αφορά στους τελευταίους,  προφανώς κανείς  απ’ αυτούς που σήμερα υποφέρουν απ’  αυτήν την πολιτική, δεν βγαίνει να τους υποστηρίξει, αλλά  ούτε και οι μνημονιακές κυβερνήσεις επί της ουσίας  -ασχέτως με όσα ισχυρίζονται- τους βάζουν χέρι.

Όσο για τους υπόλοιπους οφειλέτες  των τραπεζών , ή ενδεχομένως  σήμερα των funds,   οι κυβερνητικοί  αποσιωπούν  συστηματικά ότι αφενός  η πολιτική που οι ίδιοι διακονούν τους  τραβά συνεχώς το χαλί κάτω από τα πόδια, μ’ αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις, αφετέρου ότι οι ιδιωτικές αυτές επιχειρήσεις, οι τράπεζες, επιδοτήθηκαν και επιδοτούνται σκανδαλωδώς με ασύλληπτα ποσά  δημόσιου χρήματος.

Ταυτόχρονα οι κυβερνώντες δεν διστάζουν να ασκήσουν βία, ακόμα και  ΜΑΤ είδαμε σε αίθουσες δικαστηρίων,  ενάντια σε εκείνους που διαμαρτύρονται για την αρπαγή μικρών περιουσιών μέσα από τις στημένες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Εκεί όμως  που το θέμα αποσιωπάται εντελώς από το πολιτικό προσωπικό των δανειστών είναι ο ρόλος που παίζει το ίδιο το δημόσιο στις κατασχέσεις  λογαριασμών, μέχρι και περιουσιακών στοιχείων μικροοφειλετών.

Παράδειγμα η συγκεκριμένη περίπτωση  της κατάσχεσης σπιτιού για οφειλή 3.457 ευρώ(!), η οποία και στάθηκε αφορμή να γραφούν αυτές οι γραμμές. Και φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπου 1000 κατασχέσεις την ημέρα σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της Δημοσιότητας.

Το ερώτημα  λοιπόν που προκύπτει είναι: πού το πάνε;   Η απάντηση προφανής και σαφέστατη,  όπως καταγράφεται από τους ίδιους  και απ’ αυτούς που οι μνημονιακοί πολιτικοί διόρισαν γι αυτήν τη… δουλειά.

Είναι γνωστό, όπως προκύπτει από επίσημους πίνακες ότι οι οφειλέτες στο Δημόσιο  είναι πάνω από τα 4 εκατομμύρια, ενώ το χρέος προς αυτό έχει ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ και ανεβαίνει με ρυθμό  που ξεπερνά το 1 δις ευρώ το μήνα.

Πηγή: ΑΑΔΕ

Ο κύριος όγκος του χρέους ανήκει σε μια μικρή μερίδα μεγαλοοοφειλετών και ξεπερνά τα 75 δις. Ενώ ένα μικρό ποσοστό του χρέους, που είναι λιγότερο από 2 δις ευρώ, ανήκει  στα 3, 5 εκατομμύρια φορολογουμένων μικροοφειλετών.

Τώρα, από τη μια η λεγόμενη «Αρχή»,  που ορίστηκε λόγω μνημονιακής δέσμευσης  να μαζέψει τα οφειλόμενα, όρισε οι  κατασχέσεις να γίνονται για χρέη προς το δημόσιο με κατώτερο όριο οφειλής τα   500 ευρώ , χωρίς εξαιρέσεις.  Άρα,  όσοι  ξεπερνούν αυτό το όριο χρέους είναι στη λίστα υποψηφίων για κατάσχεση!

Είναι προφανές λοιπόν που το πάνε. Θέλουν να αρπάξουν  σπίτια και περιουσίες   εκτιμώντας ότι έτσι δεν θα έχουν πλέον  να κάνουν  με λαό αλλά με μια άμορφη μάζα εξαθλιωμένων  υποτακτικών,  ανήμπορων να αντιδράσουν και φυσικά να διεκδικήσουν.

Αυτοί, δανειστές και κυβερνώντες, κάνουν  καλά τη δουλειά τους και  βρίσκονται σίγουρα   σε πολύ καλό… δρόμο!  

Το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε;

 

ΥΓ. Όπως προκύπτει από τους πίνακες, ο αριθμός των κατασχέσεων από το Δημόσιο είναι τόσο μεγάλος και βαίνει συνεχώς αυξανόμενος,  που, αν επρόκειτο βάβαια για μεγαλοοφειλέτες,  θα είχαν εισπράξει όλο σχεδόν το χρέος.

Ακόμα πρέπει να ερευνηθεί  πόσες είναι εκείνες οι περιπτώσεις που το δημόσιο ξοδεύει περισσότερα απ’ αυτά που πρόκειται να εισπράξει από κάποια κατάσχεση  και αν ναι, γιατί;

Το ερώτημα, αν μπορούν σήμερα στην Ελλάδα της… Δημοκρατίας  και του σκληρού πυρήνα της  ΕΕ, άνεργοι, συνταξιούχοι και οικονομικά ανήμποροι να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία, ας θεωρηθεί ρητορικό!

Πίνακες καθώς και επίσημα στοιχεία μπορείτε να δειτε ΕΔΩ,  ΕΔΩ  και ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων