Αγροτικά

Φρόσω Καρασαρλίδου: Στήριξη στους παραγωγούς η αύξηση της δωρεάν διανομής ροδάκινων

 Δελτίο Τύπου

Ανακοινώθηκε και επίσημα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αύξηση κατά 10.500 τόνους των ροδάκινων προς απόσυρση και δωρεάν διανομή.

Μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ και επαγγελματικών φορέων του κλάδου, η Κομισιόν δέχτηκε να αυξηθούν κατά 35.000 τόνους οι προς απόσυρση και δωρεάν διανομή ποσότητες για τα πυρηνόκαρπα, (ροδάκινα και νεκταρίνια), που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1165 για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, η αύξηση των μέγιστων ποσοτήτων θα διαμορφωθεί – κατανεμηθεί ως εξής:

  • Ισπανία: από 9.775 στους 29.325 τόνους
  • Ιταλία: από 2.380 στους 7.140 τόνους
  • Ελλάδα: από 5.355 στους 16.065 τόνους

Παρότι το αίτημα της Ελληνικής πλευράς προς την Επιτροπή αφορούσε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες, το ΥΠΑΑΤ θεωρεί θετική την συγκεκριμένη απόφαση, καθώς και την σχετική κατανομή των ποσοτήτων βάσει παραγωγικής δυναμικότητας.

Η αύξηση των προς απόσυρση και δωρεάν διανομή ποσοτήτων αποτελεί ουσιαστική στήριξη στους παραγωγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλές αγοραίες τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής, αφενός λόγω υπερπαραγωγής, αφετέρου επειδή έκλεισαν σημαντικές εξαγωγικές αγορές.

Ο Κανονισμός θα δημοσιευθεί την 9η Σεπτεμβρίου στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εφαρμογή του θα είναι αναδρομική  από την 3η Αυγούστου.

Το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς και τις Οργανώσεις των Παραγωγών και θα εκδώσει άμεσα σχετική Υπουργική Απόφαση όπου θα προβλέπεται και η εσωτερική κατανομή ανά Οργάνωση Παραγωγών.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έχει προγραμματίσει ειδική σύσκεψη στη Μακεδονία εν όψει της ΔΕΘ, κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι αποφάσεις του Υπουργείου σχετικά και με άλλα μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών από ζημιές η απώλεια εισοδήματος.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας