Εκδηλώσεις

46ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Οι αρχαιολόγοι μιλούν για τη Βόρεια Πιερία. Αρχαία Πύδνα, 25 Αυγούστου

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ

Αρχαία Πύδνα 25-8-2017

Ο αρχαιολογικός πλούτος της Βόρειας Πιερίας αλλά και οι συνήθειες των κατοίκων της, αποτελούν το θεματολόγιο του θεσμού των ομιλιών που υλοποιεί κάθε χρόνο ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) με σκοπό την ανάδειξη και καταγραφή της ιστορικής ταυτότητας της περιοχής.

Η εκδήλωση με την ονομασία «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ», εντάσσεται στο πρόγραμμα του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017, στις 9:00 μ μ, στην αρχαία Πύδνα.

Τρεις αξιόλογες αρχαιολόγοι θα αναπτύξουν τις εισηγήσεις, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Μελωδοί της Παράδοσης».

Αναλυτικά η αρχαιολόγος Δέσποινα Ιγνατιάδου θα παρουσιάσει το θέμα: «Και το ταβλί εχαίροντο παίζοντες και το ζάρι. Επιτραπέζια παιχνίδια στην αρχαιότητα», ενώ οι επίσης αρχαιολόγοι Ειρήνη Βεροπουλίδου και Αθανασία Κραχτοπούλου θα παρουσιάσουν την εισήγηση: «Άνθρωπος και θαλασσινά τοπία στην προϊστορική Βόρεια Πιερία.»

ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΩΝ

Δέσποινα Ιγνατιάδου. Σπούδασε αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συντήρηση Αρχαιοτήτων στο Institute of Archaeology, University of London, με υποτροφία του ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ΑΠΘ, η οποία εκδόθηκε με τίτλο «Διαφανής ύαλος για την αριστοκρατία της αρχαίας Μακεδονίας».

Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει εκπονήσει πάνω από 140 αρχαιολογικές δημοσιεύσεις.

Εργάστηκε επί 30 χρόνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων με αντικείμενο τη διαχείριση των αρχαιολογικών συλλογών και την παρουσίαση εκθέσεων και αργότερα ως Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Μεταλλοτεχνίας και αναπληρώτρια της διευθύντριάς του. Έχει συνεπιμεληθεί την επιτυχημένη μόνιμη έκθεση «Ο Χρυσός των Μακεδόνων» και συνυπογράφει τον οδηγό της έκθεσης. Τα τρία τελευταία χρόνια είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογής Έργων Γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έχοντας την ευθύνη της τεράστιας συλλογής και συνεργαζόμενη στην παρουσίαση εκθέσεων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η αρχαία υαλουργία, τα χρυσά κοσμήματα και στεφάνια, τα μετάλλινα αγγεία, η αρχαιομετρική έρευνα, τα φυτά της αρχαιότητας, η μαγεία, τα επιτραπέζια παιχνίδια, η αρχαία ζωγραφική, η γλυπτική, τα ταφικά έθιμα και οι θρησκευτικές αντιλήψεις.

Ειρήνη Βεροπουλίδου. Η Ειρήνη (Ρένα) Βεροπουλίδου είναι αρχαιολόγος, απόφοιτος και διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2002 εργάζεται ως αρχαιολόγος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ενήλικες, έχει διοργανώσει επιμορφωτικά σεμινάρια και έχει συγγράψει βιβλία για τους εκπαιδευτικούς. Έχει διδάξει περιβαλλοντική αρχαιολογία και οστρεοαρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει ως ειδική ερευνήτρια σε διεθνή διεπιστημονικά προγράμματα στην Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Λήμνος, Κρήτη) και στο εξωτερικό (Τουρκία, Ισπανία, Αλβανία). Η μονογραφία της για τις χρήσεις των θαλασσινών οστρέων στην προϊστορική κεντρική Μακεδονία είναι υπό έκδοση. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων, ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Αθανασία Κραχτοπούλου. Η Αθανασία (Νάνσυ) Κραχτοπούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Sheffield, Αγγλία. Από το 2010 εργάζεται σαν αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας. Έχει διδάξει εποχικά γεωαρχαιολογία, περιβαλλοντική αρχαιολογία και αρχαιολογία του τοπίου στα πανεπιστήμια του Sheffield, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.  Διευθύνει, συνδιευθύνει ή συμμετέχει σαν ειδική ερευνήτρια σε διεθνή, διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Αττική, στα Κύθηρα και στην Κρήτη. Έχει δημοσιεύσει μονογραφία σχετικά με τις αλλαγές του τοπίου κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια στη βόρεια Πιερία. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

ΟΙ ΜΕΛΩΔΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

  Η βραδιά ολοκληρώνεται με τη συναυλία από το σχήμα Ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής «Μελωδοί της Παράδοσης». Το σχήμα  ιδρύθηκε το 2000 από ερασιτέχνες μουσικούς της Πιερίας. Γιατροί, εκπαιδευτικοί κατά το πλείστον στο επάγγελμα, βρήκαν στη μουσική τη διέξοδο που αναζητά κάθε ψυχή για να εκφράσει τις βαθύτερες στιγμές της και να πετάξει “στα μέρη που πονά η νοσταλγία…”

Το ρεπερτόριο είναι κυρίως παραδοσιακά τραγούδια και σκοποί αλλά, πρόσφατα και έντεχνο ελληνικό  που χτυπά μελωδικά στους δρόμους των παραδοσιακών ακουσμάτων.

Στην αρχαία Πύδνα θα ακουστούν τραγούδια Ελλήνων συνθετών (Χαΐνηδες, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μάλαμας, Δυνάμεις του Αιγαίου, Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ.α.) καθώς και παραδοσιακές κρητικές μελωδίες.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Δημήτρης Καραμούζας. Τραγουδούν η Δέσποινα Αποστολίδου και η Δωροθέα Καραμούζα.Οι μουσικοί του σχήματος: Δημήτριος Καραμούζας (κιθάρα-τραγούδι), Γεώργιος Κωστόπουλος (μπαγλαμά-μαντολίνο-λαούτο), Ελένη Νικολοπούλου (πλήκτρα), Νικόλαος Αποστολίδης (λύρα), Σωτήρης Αμανατίδης (κρουστά), Γεώργιος Αμανατίδης (μπάσο).

Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει το μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής, αλλά και νομικός συνεργάτης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, δικηγόρος, Μελίνα Παπαδοπούλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

banner-article

Ροη ειδήσεων