Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Νότες στο πανί” ή όταν οι κλασικοί ντύνουν τον κινηματόγραφο. Μια ποιοτική εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Για δώδεκα συνεχή χρόνια η Πόπη Φιρτινίδου διδάσκει όχι μόνο πιάνο –αυτό το κάνει πολύ περισσότερα χρόνια, με πάθος για τη μουσική και αγάπη και συνέπεια για τους μαθητές της- αλλά διδάσκει τη σημασία της μνήμης και της τιμής σε κείνους που διαμορφώνουν το δρόμο των παιδιών, όταν είναι άξιοι να το κάνουν, κι αυτοί είναι οι φωτισμένοι δάσκαλοι.

Στη μνήμη της δασκάλας της, Πόπης Χατζηδήμου, που νιώθει ότι της χρωστά αυτό που είναι η ίδια σήμερα ως μουσικός και ως δασκάλα, ήταν αφιερωμένη και η χθεσινή εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, και που, με τη σταθερή φόρμα που κρατά όλα αυτά τα χρόνια – «Το πιάνο, μακρινός φίλος, οικείος ξένος»-  κάθε χρόνο παίρνει και μια καινούργια μορφή, φωτίζοντας με φαντασία, ευρηματικότητα και προπαντός πολλή δουλειά, μουσικές γωνιές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Στα μουσικά αυτά ταξίδια οι μαθητές της Πόπης Φιρτινίδου την ακολουθούν, μικροί και μεγάλοι, ακόμη και κάποιοι που τέλειωσαν τις σπουδές τους στο Ωδείο της πόλης, τους κρατά όμως για πάντα δεμένους με τη δασκάλα τους ο ομφάλιος λώρος της μουσικής…

Η φετινή εκδήλωση είχε τίτλο «Νότες στο πανί» και επιχειρούσε –πετυχαίνοντάς το στο έπακρο- να καταγράψει το πώς  γνωστές κινηματογραφικές ταινίες έντυσαν την εικόνα τους με τη μουσική κλασικών, δίνοντας σ΄ αυτές τις ταινίες μια άλλη διάσταση.

Έτσι ο Μπαχ, ο Μπετόβεν, ο Μέντελσον, ο Βέρντι, ο Σοπέν, ο Τζόπλιν, ο Μπερστάιν, ο Γκέρσουιν, ο Μότσαρτ και ο Μπραμς, έντυσαν ταινίες ρομαντικές, ιστορικές, χαριτωμένες ή δράσης, κατορθώνοντας να αποδώσουν, καθώς τα δάχτυλα των παιδιών κυλούσαν πάνω στο πιάνο, συναισθηματική ένταση στα κομμάτια από τις ταινίες που προβάλλονταν ταυτόχρονα στο πανί.

Το κείμενο της Πόπης Φιρτινίδου, το οποίο διάβασε η Νίνα Ράμου, ήταν ένα κείμενο που αποδείκνυε τη συστηματική της δουλειά πάνω στο αντικείμενο, αλλά και την ευαισθησία της και την ικανότητα στην εκφορά του λόγου. Η επιλογή των αποσπασμάτων από τις ταινίες έγιναν από την ίδια με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να δέσουν σ’ ένα αρμονικό σύνολο με τη μουσική.

Η διδασκαλία των κομματιών στους παλιούς και τωρινούς μαθητές της Φιρτινίδου απέδειξε, με την επιμονή και στην πιο μικρή λεπτομέρεια αλλά και τις λεπτότερες συναισθηματικές αποχρώσεις που αποδόθηκαν από όλους, τη δουλειά που κρύβονταν πίσω από το αποτέλεσμα και από τη μεριά της δασκάλας και από τη μεριά των μαθητών.

Άλλοτε με δύο χέρια πάνω στο πιάνο, άλλοτε με τέσσερα, και άλλοτε με οχτώ σε δύο πιάνα – στο εντυπωσιακό κομμάτι του Μπραμς, που έντυσε την ταινία «Σας αρέσει ο Μπραμς;» από το ομώνυμο βιβλίο της Φρανσουάζ Σαγκάν-  η βραδιά ικανοποίησε το κοινό με την ευαισθησία και την ποιότητα που τη διέκρινε.

Έπαιξαν οι:

Νίκος Τζέμης, Ελένη Συλίβριλη, Ιωάννα Λαζαρίδου, Δέσποινα Λιλιοπούλου, Ανθία Τσιτούρα, Θανάσης Τσολάκης, Ιφιγένεια Τσιμούρα, Αναστάσης Κετίκογλου, Γιάννης Μαντρατζής, Χριστίνα Παπαχαρίτων, Μαρίνα Σκούπρα, Ειρήνη Τουλίκα, Ορέστης Ουσουλτζόγλου, Βίκυ Καρανικόλα, Σοφία Παυλίδου και Ελένη Ιωακειμίδου.

Ο Ορέστης Ουσουλτζόγλου και η Ευαγγελία Παπανίκου συνεισέφεραν στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, ο πρώτος στο δέσιμο από τεχνική άποψη των αποσπασμάτων και η δεύτερη στην προβολή τους ταυτόχρονα με τη ζωντανή μουσική.

Τα έσοδα της εκδήλωσης προσφέρθηκαν όπως κάθε χρόνο στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος». Η Πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρίνα Ψωμιάδου, ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά την Πόπη Φιρτινίδου, πρόσθεσε πως με τη συγκεκριμένη εκδήλωση η δασκάλα διδάσκει στους μαθητές της όχι μόνο μουσική αλλά και ευαισθησία και συμπαράσταση απέναντι στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σύλλογος πρόσφερε στα παιδιά μικρούς ευωδιαστούς βασιλικούς, δείγμα ευγνωμοσύνης για τις ευγενείς προθέσεις τους, αλλά και ικανοποίησης από το αποτέλεσμα της βραδιάς.

Φωτογραφίες: faretra.info

————————————————————-

Στα πλαίσια της διοργάνωσης  “Νότες στο πανί”   θα ακολουθήσει και  δεύτερη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου στις 7.30 μμ, θα ακουστούν τα μουσικά θέματα από πολλές γνωστές κινηματογραφικές ταινίες ξένες (ο Νονός, Ωραία μου κυρία, Μαίρη Πόπινς, ο βιολιστής στη στέγη κα.) αλλά και ελληνικές (το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο, Στέλλα, ερωτική συμφωνία κα.) όπως επίσης και ταινίες κινούμενων σχεδίων (Μάπετ σόου, η ωραία και το τέρας κα.). Τα κομμάτια θα παίξουν μικρότεροι μαθητές του ΔΩΒ, ενώ η είσοδος θα είναι με προαιρετική προσφορά.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας