Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Πρόσωπα και στιγμές από και για το Θέατρο – Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης στο Χώρο Τεχνών Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης φιλοξενείται για δεύτερη φορά φέτος στη Βέροια,  συνδιοργανώνοντας με την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στο Θέατρο.

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου οι διοργανωτές τίμησαν το Θέατρο και το ρόλο του στη ζωή μας, συμμετέχοντας και εικαστικά στην Εβδομάδα Θεάτρου της ΚΕΠΑ –  γιατί « η ζωή είναι Θέατρο και το Θέατρο ζωή» –  με μια έκθεση, όπου επιβεβαιώνεται μέσα από το φωτογραφικό φακό η σχέση αυτή.

Οι καλλιτέχνες φωτογράφοι αποτυπώνουν πρόσωπα και στιγμές από τη ζωή του Θεάτρου, μεταφέροντας τη συγκινησιακή φόρτιση με  το φακό τους στο θεατή.

Πρόσωπα του Θεάτρου πριν και μετά την παράσταση, με την αγωνία ή την ικανοποίηση που προκαλεί, λεπτομέρειες από τη σκηνογραφία, κίνηση ή απόλυτη ακινησία, δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό σύνολο, γοητευτικό με την πρωτοτυπία του.

Ο Πρόεδρος του Φωτογραφικού Κέντρου, καλλιτέχνης φωτογράφος με πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ο γνωστός σε όλους Βασίλης Καρκατσέλης, είπε για την έκθεση:

« Για μας είναι σημαντικό το ότι εντάσσουμε τη φωτογραφία σε μια άλλη Τέχνη, το Θέατρο, χάρη στο Φεστιβάλ Θεάτρου που διοργανώνετε εσείς εδώ. Για το Φωτογραφικό Κέντρο αυτή η συνεργασία και η διάδραση των Τεχνών είναι πολύ σημαντική(…)

Πρέπει ν’ ανοίξουμε έναν διάλογο μεταξύ των Τεχνών και οι φωτογράφοι να μπορούν να συνδιαλέγονται με τους άλλους δημιουργούς του Θεάτρου, τους σκηνογράφους, τους φωτιστές…

Η αλληλοεπίδραση μόνο όφελος προσφέρει γενικά, αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση ειδικότερα, με την αλληλοεπίδραση που υπάρχει ανάμεσα  στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και τη Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας- η οποία Ομάδα και έχει δυο συμμετοχές στην έκθεση-  το κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Σ’ αυτήν την έκθεση δεν αποζητάμε το εύκολο, δηλαδή να έχουμε φωτογραφίες από μια θεατρική παράσταση. Το θέμα είναι πώς θα μπορούσαν οι φωτογράφοι να πλησιάσουν το χώρο ενός δρώμενου, να επηρεαστούν από το κείμενο και να δώσουν ένα δικό τους έργο μέσα απ’ αυτό. Να πάρουν τον ηθοποιό μέσα από τη φυλακή της θεατρικής σκηνής και να τον βγάλουν έξω. Να αποδώσουν τη μετάβαση από την πραγματικότητα του ηθοποιού στη μεταμόρφωση του ρόλου.

Μήπως έτσι όμως δεν είναι και όλη μας η ζωή;»

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Σάκης Αναστασόπουλος, Γιάννης Γιαννέκας, Δημήτρης Γκιορτζής, Βασίλης Καρκατσέλης, Μαρία Λαμπριανίδου, Γιώργος Μαντάς, Σταύρος Ξηρός, Μένη Σεϊρίδου, Άγγελος Σοφιανίδης και η Έλσα Τζιάνα.

Από τη Φωτογραφική Ομάδα Βέροιας συμμετέχουν ο Γιάννης Γιαννέκας και ο  Δημήτρης Γκιορτζής. Είπαν στη faretra:

Γιάννης Γιαννέκας: «Το έργο μου ακροβατεί πάνω στη λεπτή διάφανη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο Θέατρο και την πραγματικότητα. Είναι μια σκηνή αυτών που ετοιμάζονται να αναπαραστήσουν τα ‘Προμήθεια’, που συγκεντρώνονται κάθε καλοκαίρι στον Όλυμπο, λατρεύοντας το Δωδεκάθεο.

Εδώ φαίνεται αυτό που είπα πριν, ότι και στο Θέατρο και στην πραγματικότητα συμπίπτουν πάρα πολλά πράγματα. Στη φωτογραφία φαίνεται ότι πρόκειται να αναπαραστήσουν κάτι, στην ουσία όμως είναι η πραγματική τους ζωή.»

Δημήτρης Γκιορτζής: « Το Θέατρο είναι η αποτύπωση της πραγματικής ζωής. Αυτό προσπάθησα να αποδώσω κι εγώ μέσα από τις φωτογραφίες μου. Και μάλιστα θέλησα να αποδώσω τις στιγμές πίσω από τα καμαρίνια. Θέλησα να δείξω στο κοινό τι συμβαίνει πριν ανοίξει η αυλαία.

Συλλαμβάνω φωτογραφικά τη στιγμή της μετάβασης από το πριν στο μετά, μετά το άνοιγμα της αυλαίας, την ψυχολογική μετάβαση των ηθοποιών μέσα σε δευτερόλεπτα.»

Ο Άγγελος Σοφιανίδης, που γεννήθηκε  και μεγάλωσε στη Βέροια, ανήκει όμως τώρα στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου και ζει, μιλά για τη δική του πρωτοποριακή δουλειά, την τρισδιάστατη φωτογραφία, με την οποία συμμετέχει στην έκθεση.

Άγγελος Σοφιανίδης: «Η τεχνική της αποτύπωσης της εικόνας μέσα από το τσαλάκωμα των σελίδων προϋπάρχει με χρήση της από τους διακοσμητές. Αυτό που θέλω να δώσω εγώ είναι το πέρασμα ενός θεατρικού κειμένου από γενιά σε γενιά μέσα από το βιβλίο, που γίνεται όμως παράσταση μέσα από την εικόνα.

Το κείμενο χωρίς την παράσταση είναι από μόνο του έργο.  Είναι αυθύπαρκτο. Η παράσταση δίνει στο κείμενο πολλές μορφές. Αυτό που θέλησα ήταν να ενοποιήσω μέσα από το έργο μου αυτήν την αιώνια σχέση κειμένου και παράστασης…»

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 15 Απριλίου.

banner-article banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας