Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

“Πνοή Ελευθερίας”. Μια έκθεση με πλούσιο ιστορικό υλικό στο Χώρο Τεχνών, παρακαταθήκη για τους νεότερους

Δήμητρα Σμυρνή

Εγκαινιάστηκε χθες, 20/3/’17, στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας,  η Έκθεση «Πνοή Ελευθερίας», μια εντυπωσιακή έκθεση πλούσιου ιστορικού υλικού, που την  οφείλουμε στο πάθος  του συλλέκτη Κώστα Μπάιτση, πάθος για την Ιστορία, τη μνήμη που πρέπει να συνοδεύει την Ιστορία, και πάθος για την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Νάουσα.

Διοργανωτής της Έκθεσης το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, με αφορμή τον προσεχή εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Ο Δρ Μανώλης Ξυνάδας,  Υπεύθυνος του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας, είπε προλογίζοντας στα εγκαίνια της έκθεσης:

«Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται ιστορικά κειμήλια των επαναστατικών χρόνων, σχετίζονται με τον ευρύτερο μακεδονικό χώρο και ειδικότερα με το επαναστατικό κίνημα στη Νάουσα και προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή του κ. Τάκη Μπάιτση, ο οποίος είναι γνωστός από το συγγραφικό του έργο,  που αφορά πτυχές της Τοπικής Ιστορίας της Νάουσας αλλά και από την ιδιαίτερη συλλογή του, στην οποία περιλαμβάνονται και τα συγκεκριμένα ιστορικά κειμήλια.»

Κάνοντας ο Μανώλης Ξυνάδας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, που φώτισε το ξεκίνημα της επανάστασης στη Μακεδονία και ειδικά στη Νάουσα, αναφέρθηκε στους ναουσαίους αρχηγούς της, με κορυφαίο τον Καρατάσο, στους στόχους των επαναστατών, στην αντίσταση της πόλης στον οθωμανικό στρατό και τελικά στην πτώση και τη λεηλασία της, με αποκορύφωμα  την αυτοθυσία των γυναικών στην Αράπιτσα.

«Το ιστορικό αυτό πλαίσιο επιθυμεί να παρουσιάσει και η έκθεση που σήμερα εγκαινιάζεται(…) Στο χώρο της Ιστορίας οι εκθέσεις αποτελούν μέσα ανάδειξης του ιστορικού παρελθόντος(…) Οι εκθέσεις έχουν επιπρόσθετα χαρακτήρα παιδαγωγικό, καθώς συμβάλλουν στη εκπαίδευση και επιμόρφωση των επισκεπτών τους, μικρών και μεγάλων» κατέληξε ο ομιλητής.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε τη μεγάλη προσφορά τέτοιων προσπαθειών, όπως η συγκεκριμένη συλλογή, αλλά και τη σημασία ανάλογων εκθέσεων, ευχαριστώντας παράλληλα τον κ. Μπάιτση.

Ο Τάκης Μπάιτσης, με πλούσια συγγραφική, πολιτιστική και πολιτική  δράση στη γενέτειρά του τη Νάουσα, είπε χαρακτηριστικά:

«Η συλλογή μου είναι απόκτημα μισού αιώνα. Ο συλλέκτης ποτέ δεν τελειώνει το ψάξιμο. Κρατάει σ’ όλη του τη ζωή.

Στην έκθεση παρουσιάζουμε εικόνες και άρματα του ματωμένου Απρίλη της Νάουσας του 1822.

Ευχαριστώ τη μάνα μου που στάθηκε βοηθός μου στη συλλεκτική μου προσπάθεια, την πνευματική μου μητέρα Θάλεια Σαμαρά, το δάσκαλό μου Θωμά Γαβριηλίδη που με παρότρυνε και τέλος τη σύζυγό μου που στάθηκε πάντα δίπλα μου.»

Ξεκινώντας ο κ. Μπάιτσης να ξεναγεί, ήταν ολοφάνερο πως είχε τη διάθεση να κάνει τους ακροατές του και θεατές της συλλογής του, όχι μόνο γνώστες  του ιστορικού υλικού αλλά και κοινωνούς της προσωπικής του συγκίνησης, καθώς μιλούσε για τα αντικείμενα στις γυάλινες προθήκες σχεδόν με κατάνυξη.

Καριοφίλια, σπαθιά, παλάσκες, ευαγγέλια στα οποία δίναν τους όρκους οι φιλικοί, όλα με τη θαμπάδα του χρόνου και τη σφραγίδα της ιερής μνήμης στο καθένα.

Και τελειώνοντας την ξενάγηση πρόσθεσε: «Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα έχει μεγάλη αξία, αν δεν το δουν τα παιδιά και δεν λειτουργήσει στο μυαλό και στην ψυχή τους…»

Έργο, λοιπόν, των δασκάλων είναι να φέρουν τα παιδιά κοντά στην Ιστορία, ενεργοποιώντας τη μνήμη και το συναίσθημα, πλάι στη σκέψη και τον γόνιμο προβληματισμό.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 30 Μαρτίου

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας