Βέροια Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας τίμησε την ημέρα της γυναίκας μ’ ένα πλούσιο αφιέρωμα

Δήμητρα Σμυρνή

Τη Μικρασιάτισσα τίμησε σήμερα στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βέροιας ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, μ’ ένα αφιέρωμα που συνδύαζε λόγο, μουσική και εικόνα.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Τασούλα Παυλίδου προλογίζοντας μίλησε για τη δύναμη του παρελθόντος, η οποία μοιραία καθορίζει το παρόν, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στις δύο εισηγήτριες της βραδιάς, Παρασκευή Γρηγοριάδου και Ιωάννα Τσαντσάν, οι οποίες έκαναν ένα πολύ ενδιαφέρον πορτραίτο της γυναίκας πριν την Καταστροφή.

Αντιδιαστέλλοντας τη γυναίκα των παραλίων και ιδιαίτερα της κοσμοπολίτικης Σμύρνης με τη γυναίκα της Ανατολίας, οι εισηγήτριες μίλησαν για έναν ολόκληρο κόσμο ηθών και εθίμων μέσα στα οποία πλάστηκε η Μικρασιάτισσα, αποκτώντας τη δική της χαρακτηριστική προσωπικότητα.

Η γυναίκα στο σπίτι, νοικοκυρά, σύζυγος και μητέρα, η γυναίκα στην κοινωνική ζωή – υπαρκτή στη Σμύρνη και στα παράλια, ανύπαρκτη στην Ανατολία-  η γυναίκα σε μια καθημερινότητα, που φαίνεται μακρινή και αδιανόητη στη γυναίκα του σήμερα.

Με πολλές λεπτομέρειες, που όμως παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συνοδεύονταν κι από καλοδιαλεγμένες διαφάνειες, οι εισηγήτριες ζωντάνεψαν έναν ολόκληρο γοητευτικό κόσμο υψηλού πολιτισμού, χαμένο για πάντα.

Στη συνέχεια η χορωδία του Συλλόγου τραγούδησε τραγούδια αφιερωμένα στη γυναίκα, κλείνοντας με το μελωδικότατο «Μενεξέδες και ζουμπούλια».

Έκπληξη ευχάριστη αποτέλεσε η δωρεά στο Σύλλογο από την κ. Κοιμίσογλου παλιών βιβλίων του πατέρα της από την πατρίδα, την οποία και ευχαρίστησε δημόσια η Πρόεδρος.

Ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Φώτης Πανανόπουλος έκλεισε τη βραδιά παρουσιάζοντας στο κοινό μικρασιάτικες φορεσιές από διάφορες περιοχές, ξεκινώντας από τα παράλια και φτάνοντας βαθύτερα στην Ανατολή.

Το ευρωπαϊκό σχεδόν ντύσιμο των παραλίων σε αντίθεση με το συντηρητικότερο της Ανατολής, το καθένα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, κράτησε για αρκετή ώρα το ενδιαφέρον, καθώς διανθίστηκε από τον κ. Πανανόπουλο με πληροφορίες για τα κοσμήματα της εποχής αλλά ακόμη και για τα καλλυντικά της Μικρασιάτισσας!

Μια βραδιά αφιερωμένη στη γυναίκα και στον πολιτισμό της Μικράς Ασίας.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων