Μπαράζ προσφυγών κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από διάφορους φορείς και ιδιώτες, που στρέφονται κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, που εκδόθηκαν σε εφαρμογή των διατάξεων του επίμαχου νόμου 4387/2016.
Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, σε όλες τις προσφυγές ζητείται να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ, όπως και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 όσο και οι υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.
Κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου, μέχρι χθες στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, οι 63 Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, όπως και οι πρόεδροί τους ατομικά, καθώς και δεκάδες φορείς από άλλους κλάδους σε ολόκληρη τη χώρα.
Στην προσφυγή του στο ΣτΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών είναι αντισυνταγματικός καθώς παραβιάζει τις αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας. Επίσης υποστηρίζει ότι δεν προηγήθηκαν αναλογιστικές μελέτες από πλευράς της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι εισφορές πλέον αποτελούν δήμευση-αφαίμαξη του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο, το συγκεκριμένο μέτρο οδηγεί στον διαχωρισμό των επιστημόνων σε δύο ταχύτητες, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνονται όλοι στις μεταβατικές διατάξεις για τα πέντε πρώτα χρόνια εφαρμογής του νόμου, κατά τα οποία προβλέπονται εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών, ανάλογα με το εισόδημα.