Κοινωνία

‘Εμμονη ιδέα

Θώμη Μπαλτσαβιά

Για κάποιον λόγο που δεν γνωρίζουμε και μέσα από περίεργες διεργασίες που κάνει το μυαλό μας σε άμεση συνάρτηση βεβαίως με την ψυχή μας, ενίοτε μας συμβαίνει αυτό που λέμε.. εμμονή. Ιδέα ή κατάσταση αλλά και πρόσωπο πολλές φορές μάς γίνεται σκέψη παθιασμένη, διαρκής και καταβάλλει όλο μας το είναι, παραμερίζοντας κάθε τι άλλο. Βρισκόμαστε μπλεγμένοι σε γρανάζια και δεν έχουμε τον έλεγχο. Πρόκειται απλά για ισχυρή επιθυμία; Για απωθημένο; Για αρρωστημένο εγωισμό; Για αδυναμία; Για κάτι άλλο ή για και για όλα αυτά μαζί; Ποιος ξέρει…

Η ουσία είναι πως είναι μια κατάσταση πολύ ισχυρή και επιδρά πάνω μας δυνατά και εξουσιαστικά. Έχει δύναμη όπως και η συνήθεια… όπως και ο έρωτας, επίσης συν ένα περιτύλιγμα μη υγιές. Το τροφοδοτούμε εμείς όλο αυτό σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν θέλουμε μάλλον κι όχι δε μπορούμε να ξεφύγουμε.

Είναι επικίνδυνη κατάσταση όχι μόνο για την ψυχική μας υγεία αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. Ποιος μπορεί  να πει με σιγουριά έχοντας εμμονές πως δεν θα κάνει οτιδήποτε προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει διακαώς; Στην καλύτερη των περιπτώσεων ίσως απλά μείνει άπραγος να διακατέχεται από αυτές και να βασανίζεται.

Τις περισσότερες φορές το ίδιο το άτομο που έχει κάποια έμμονη ιδέα στην οποία είναι προσκολλημένο, δεν το καταλαβαίνει ή δεν θέλει να το δεχτεί. Μάλιστα το βαφτίζει οτιδήποτε άλλο έτσι, ώστε να καθησυχάζει την συνείδησή του και να προσπαθεί να ξεγελά και τους γύρω. Το βαφτίζει λοιπόν απλά επιθυμία, όνειρο ή αγάπη. Τα όρια άλλωστε είναι λεπτά και οι ισορροπίες μεταξύ όλων αυτών δύσκολες, ειδικά όταν η ψυχολογία μα δεν είναι στα καλύτερά της. Ό,τι και να σου πουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σου… δώρον άδωρον, διότι δεν ακούς καν και δεν θέλεις να ακούσεις. Θεωρείς πως υπερβάλλουν, πως δεν σε καταλαβαίνουν και πολύ απλά δεν πιστεύουν ενδεχομένως σε σένα. Είσαι πεπεισμένος άλλωστε ότι έχεις τον πλήρη έλεγχο, συνεπώς εκνευρίζεσαι κιόλας μαζί τους.

Είναι δύσκολη κατάσταση το να έχεις εμμονή με ό,τι κι αν είναι αυτό και σίγουρα δεν σου κάνει καλό. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις και το αποδεχτείς, θα κάνεις και πράγματα να βοηθηθείς. Όλα στο μυαλό μας είναι άλλωστε και έχει μεγάλη δύναμη, αν μάθουμε να το στρέφουμε στην σωστή κατεύθυνση. Το πάθος και η προσήλωση, καθώς και η μεγάλη επιθυμία είναι όμορφα πράγματα, αρκεί να υπάρχει όριο που ορίζει το πότε ξεφεύγουν από τη γραμμή της λογικής.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας