Παρουσιάστηκε “Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ”, το καινούργιο βιβλίο του Χάρη Βλαβιανού, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας
Δήμητρα Σμυρνή
«Αν ο Χίτλερ είχε γίνει ζωγράφος…» μ’ αυτήν τη φράση κλειδί ο συγγραφέας του βιβλίου Χάρης Βλαβιανός έδωσε το βάρος των συγκυριών που καθορίζουν μέσα από τις ζωές του ενός τις ζωές των άλλων και καμιά φορά της ίδιας της Ανθρωπότητας.
Ο Ποιητικός Πυρήνας της Βέροιας, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας και οι εκδόσεις Πατάκη με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο, παρουσίασαν απόψε στο χώρο της Βιβλιοθήκης το καινούργιο βιβλίο του Χάρη Βλαβιανού με τίτλο «Το κρυφό ημερολόγιο του Χίτλερ», ένα συναρπαστικό, όπως χαρακτηρίστηκε, ψυχογράφημα.
Ο ποιητής Δημήτρης Παπαστεργίου και ο ποιητής και δημοσιογράφος Δημήτρης Καρασάββας παρουσίασαν το βιβλίο με τρόπο πρωτότυπο και ουσιαστικό, αφού επέλεξαν μέσα από εύστοχες ερωτήσεις να αφήσουν τον ίδιο το συγγραφέα να μιλήσει γι αυτό, για την εποχή, για τον « ήρωα», αλλά και για την πορεία της γραφής του βιβλίου.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου γνώρισε αρχικά τον συγγραφέα με το κοινό μέσα από ένα πλούσιο και εντυπωσιακό βιογραφικό, όπου η πεζογραφία συνυπήρξε με την ποίηση, αλλά και με τις Κοινωνικές Επιστήμες, τη Δημοσιογραφία και τη διδασκαλία Ιστορίας, Πολιτικής Θεωρίας και δημιουργικής γραφής.
Το βιβλίο, που ήδη μεταφράστηκε στα Αγγλικά, Γερμανικά και Ρωσικά, προσεγγίζει μια προσωπικότητα που άλλαξε τις τύχες του Κόσμου, και που δεν παύει να συγκεντρώνει ακόμη και σήμερα το παγκόσμιο ενδιαφέρον μέσα από τα άπειρα που έχουν γραφεί και ειπωθεί γι αυτήν.
«Γραµµένο σε ημερολογιακή µορφή, συνδυάζοντας τη μυθοπλασία µε την ιστορική τεκμηρίωση, το βιβλίο παρουσιάζει έναν συναισθηματικά ανάπηρο, πνευματικά ρηχό και εγωπαθή άνθρωπο να εξελίσσεται σε έναν απίθανο μνηστήρα της εξουσίας, την οποία επιµένει να κατακτήσει και µέσω των γραπτών του, αφού στη φυλακή συγγράφει τον πρώτο τόµο του διαβόητου μανιφέστου του « Ο Αγών µου». Πάθη, φοβίες, µίση, εµµονές, συμπλέγματα υφαίνουν τον ιστό των νοσηρών ιδεοληψιών του Χίτλερ, οι οποίες λίγα χρόνια αργότερα θα υλοποιηθούν στο σφαγείο του πολεµικού µετώπου και στα κρεματόρια» διάβασε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δίνοντας το λόγο στον Δημήτρη Καρασάββα, για να προχωρήσει σε ερωτήσεις καθοριστικές για τη γραφή του βιβλίου.
Ποια είναι η διαφορά ιστορικού μυθιστορήματος και μυθοπλαστικού ντοκουμέντου;
Πόση έρευνα χρειάζεται ένα τέτοιο θέμα;
Είναι ανησυχητικό να είναι στο επίκεντρο μια τέτοια προσωπικότητα;
Ένας τέτοιος σκοτεινός « ήρωας» γεννήθηκε ή έγινε;
Υπήρξε τρελός ο Χίτλερ ή όχι; Μπορεί ένας τρελός να προκαλέσει τέτοιο όλεθρο;
Ο Χάρης Βλαβιανός αποκάλυψε πως το θέμα του Χίτλερ τον απασχολούσε από τα φοιτητικά του χρόνια στην Οξφόρδη, και η προσπάθεια της καταγραφής της προσωπικότητάς του σ’ ένα βιβλίο αποτελούσε γι αυτόν έναν γοητευτικό στόχο, που υλοποιήθηκε τελευταία, μετά από μελέτη έξι χρόνων.
«Το βιβλίο αποτελεί μυθοπλαστικό ντοκουμέντο, και πίσω του βρίσκονται ιστορικοί και ψυχαναλυτές, με τους οποίους συνεργάστηκα. Διάλεξα τη μορφή του ημερολογίου, γιατί ως ποιητής αγαπώ τη μικρή φόρμα.
Δυστυχώς το best seller του ‘16 στη Γερμανία ήταν το «Αγών μου», και η μεταστροφή μαζών προς το Ναζισμό, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Ειδικά όταν οι μάζες είναι απελπισμένες εύκολα χειραγωγούνται από λαϊκιστές ηγέτες, όπως ο Χίτλερ» είπε ο συγγραφέας.
«Το πάθος για την εξουσία ήταν η κινητήρια δύναμη ενός ανθρώπου που απέτυχε σε όλα όσα επεδίωξε, όπως το να γίνει ζωγράφος…!» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια διατυπώθηκαν ερωτήσεις και από το κοινό που έδειξαν ότι το ίδιο το θέμα του βιβλίου είναι ελκυστικό για τους αναγνώστες, και πολύ περισσότερο, όταν πίσω του έχει μια προετοιμασία σοβαρή και επίπονη.