Ορυχείο αλατιού Βιελίτσκα της Πολωνίας – Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Βρίσκεται στην πόλη της Βιελίτσκα (Wieliczka) της Πολωνίας και σε απόσταση 15 χλμ. νοτιοανατολικά της Κρακοβίας. Έχει περιληφθεί από το 1978 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αποτελεί ένα από τα πιο μαγικά μέρη της Πολωνίας.
Άνοιξε το 13 ο αιώνα, παράγοντας επιτραπέζιο αλάτι συνεχώς μέχρι το 2007. Είναι ένα από τα αρχαιότερα αλατωρυχεία σε λειτουργία, ενώ το 1950 μετατρέπεται και σε μουσείο.
Κάθε χρόνο το επισκέπτονται πάνω από 1,2 εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ η περιήγηση στους φαντασμαγορικούς χώρους –πάντα με συνοδεία ξεναγού- έχει διάρκεια πάνω από δυο ώρες.
Το ορυχείο Βιελίτσκα έχει βάθος 327 μέτρα. Μια περιήγηση στους φαντασμαγορικούς του χώρους δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στα κρυστάλλινα λαβυρινθώδη περάσματα που φαίνεται ότι σε οδηγούν στο κέντρο της γης. Στην πορεία θα συναντήσει κανείς μοναδικά μνημεία από αλάτι, αγάλματα, σπηλιές, λίμνες, ακόμα και ολόκληρες εκκλησιές, που ξεκινούν από βάθος 65 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης και φτάνουν μέχρι τα 135 μέτρα, απλωμένα σε εννιά επίπεδα. Το διαφόρων μεγεθών σπήλαια είναι περίπου 2040.
Το σπουδαιότερο αξιοθέατο μέσα στο ορυχείο είναι το Μουσείο, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του αλατωρυχείου και σε βάθος 130 μέτρων. Επί σειράν ετών, οι αλατωρύχοι έφτιαχναν από αλάτι εντυπωσιακά έργα τέχνης, που κοσμούν μέχρι και σήμερα τις αίθουσες του αλατωρυχείου.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πλούσια διακοσμημένο είναι το “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα”, ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα. Η κατασκευή αυτού του υπόγειου ναού διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 – 1927), ενώ χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού. Όλα τα αντικείμενα μέσα στο ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου. Από την οροφή του ναού κρέμονται πολυέλαιοι από αλάτι, η Αγία Τράπεζα και ένας Εσταυρωμένος δεσπόζουν στην αίθουσα, ενώ οι τοίχοι κοσμούνται με ανάγλυφες από αλάτι βιβλικές παραστάσεις.
Ανάμεσα στα άλλα παρεκκλήσια του αλατωρυχείου είναι και το έξοχο μπαρόκ “Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου”, που καθαγιάστηκε το 1698. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι, από τα οποία ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος Άγιο Αντώνιο, προστάτη άγιο των μεταλλωρύχων.
Το πιο αξιόλογο ίσως ανάγλυφο μέσα στο αλατωρυχείο είναι “Ο Μυστικός Δείπνος” του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Άλλα αγάλματα από αλάτι είναι της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων, του Πολωνού αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και άλλων διασημοτήτων.
Επιμέλεια: far