Όταν είναι για καλό, ο κόσμος ανοίγει πρόθυμα τις αγκάλες του. Αυτό φάνηκε για ακόμα μια φορά στην παρουσίαση βιβλίου του κ. Γιώργου Κασαπίδη “Η Κουκίδα, το Στίγμα, κι ο Αέρας”, σε εικονογράφηση της κας Κατερίνας Βογιατζούλη. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην αίθουσα ΒΕΤΛΑΝΣ, στη Νάουσα, για να τιμήσει τον γνωστό σε πολλούς και αγαπητό σε όσους τον γνωρίζουν συγγραφέα, ο οποίος διαθέτει το σύνολο των εσόδων από την πώληση του βιβλίου στους σκοπούς του Συλλόγου “Υφάδι”, πράγμα που χαιρέτησε με ζέση η πρόεδρός του κα Ευγενία Ζάλιου. Είχα τη χαρά να μου εμπιστευτεί την παρουσίαση του βιβλίου του. Σας παραθέτω κάποιες απ’ τις σκέψεις που μου προκάλεσε:
“Τα παιδιά θέτουν πολλές ερωτήσεις, ερωτήσεις που κάποιες φορές έχεις σκεφτεί και μόνος σου αλλά που προσπέρασες αφήνοντάς τες αναπάντητες. Υπάρχουν οι εύκολες, υπάρχουν και οι δύσκολες. Εύκολες θεωρώ αυτές των οποίων οι απαντήσεις είναι στα βιβλία και στους χάρτες. Είναι οι απαντήσεις που θα τα βοηθήσουν να ζήσουν. Δύσκολες, είναι αυτές των οποίων οι απαντήσεις είναι στη ψυχή σου, και κάθε φορά ζυγίζεις πόσο άσχημο ή όμορφο να τους δείξεις τον κόσμο. Είναι οι απαντήσεις που θα τα βοηθήσουν να ευτυχήσουν.
«Η Κουκίδα, το Στίγμα, κι ο Αέρας», θα σας βοηθήσουν θεωρώ να βρείτε απαντήσεις στις δύσκολες ερωτήσεις τους. Στα «γιατί» και τα «πώς» μιας αθώας καρδιάς. Θα σας κάνει να σκεφτείτε πέρα από αυτά που θα διαβάσετε, όπως έκανε και σε μένα.
(..) Η Κατερίνα, αποτύπωσε σε εικόνες με ζωντανά χρώματα την τρυφερή αλληγορική ιστορία που συνέλαβε ο Γιώργος. Την ιστορία ενός στίγματος, στη μια άκρη της γης, και μιας κουκίδας στην άλλη, που είχαν την ελπίδα και την επιθυμία να γνωρίσουν τον κόσμο, όταν ευτυχώς για εκείνα, ένας αέρας τα μετέφερε και τα έφερε κοντά, προσφέροντάς τους την ευκαιρία και να γνωρίσουν με τα μάτια τον κόσμο, και να γνωρίσουν μέσα απ’ την αγάπη τους τον κόσμο όλο. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, μια πέτρα, που δεν είχε την επιθυμία ή είχε αποκλείσει την ευκαιρία να πετάξει κορόιδευε το αμήχανο στίγμα. Τρία τα τινά : ή δεν ήθελε, ή περιοριζόταν στη φύση της, ή δεν τολμούσε να επιθυμήσει σίγουρη καθώς ήταν ότι δεν μπορεί. Όμως αγνοεί ότι ακόμα και οι αετοί μπερδεύονται και περνούν τις πέτρες για χελώνες…Αλλά έτσι είναι, αν δεν πιστέψουμε ότι μπορεί να συμβεί σε εμάς το καλό, δε θέλουμε να συμβεί ούτε στον διπλανό μας. Το στίγμα και η κουκίδα συναντήθηκαν. Ε και; Θα μπορούσαν να μείνουν μαζί, ή να μη μείνουν, να τα εναποθέσει εκεί ή να τα εναποθέσει αλλού. Ό,τι μας τυχαίνει δεν το κρατάμε, ό,τι επιλέγουμε κρατάμε, ό,τι μπορούμε να αλλάξουμε κρατάμε, και το ίδιο ισχύει και για τους ρόλους: με τη σειρά μας, σε διαφορετικές στιγμές είμαστε κουκίδα ή αέρας, κάποιοι βέβαια συστηματικά επιλέγουν να γίνονται πέτρες.
Με την ευκολία που ο αέρας σε πλησιάζει σε κάποιον που ΘΑ αγαπήσεις, με την ίδια ευκολία μπορεί να σε παρασύρει μακριά από αυτόν που ήδη αγαπάς. Γι αυτό, καλόν είναι όταν αγαπάμε κάποιον, να του το δείχνουμε, διότι όταν η ατυχία ή ο θάνατος μας τον στερήσουν, θα ξέρουμε ότι δεν έμεινε κάτι ανείπωτο, και μπορεί όταν μας θυμάται να χαμογελά, να μην αναρωτιέται, ούτε να πικραίνεται.
Προσωπικά, δεν πιστεύω στους εξωτερικούς ανέμους που πρέπει να περιμένεις να τύχουν. Σαφώς, υπάρχουν συγκυρίες και ευκαιρίες που πρέπει να αδράξεις. Σαφώς υπάρχουν άνεμοι, αλλά και τα ιστία περιστρέφονται, δεν είναι υποχρεωτικό να σε πάει όπου εκείνος θέλει. Μπορεί να φυσήξει, μα μπορεί και να μη φυσήξει. Όμως, μπορούμε ο ένας να γίνουμε ο αέρας του άλλου. Κι αν δε βρεθεί αυτός ο ευλογημένος «άλλος», επειδή είμαστε ο καθένας πλασμένος κατ’ εικόνα και κατ’ ομοιώσιν…Έχουμε ένα αέρα μέσα μας, που μας οδηγεί να γίνουμε αυτό που θέλουμε και μπορούμε: «καὶ ἔπλασεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, χοῦν ἀπὸ τῆς γῆς, καὶ ἐνεφύσησεν εἰς τὸ πρόσωπον αὐτοῦ πνοὴν ζωῆς, καὶ ἐγένετο ὁ ἄνθρωπος εἰς ψυχὴν ζῶσαν».
Και με αυτή την ανάσα που μαίνεται μέσα μας πολλοί τα βάζουν, δεν τη νίκησε όμως κανένας. Προς χάρην συντομίας την αποκαλούμε Θέληση».
Θέληση και τύχη. Ορίστε οι πρώτες Χριστουγεννιάτικες ευχές, από μια παρέα που για την προσφορά, δούλεψε από αγάπη, με αγάπη.
(“Η Κουκίδα, το Στίγμα, κι ο Αέρας” διατίθεται προς πώληση στο “Υφάδι” και στα βιβλιοπωλεία της πόλης)