Life

Μπριζ: H βελγική πόλη που σε ταξιδεύει στην εποχή των ιπποτών

Με την πρώτη ματιά νομίζει κανείς πως η πόλη ξεπήδησε από κάποιο μυθιστόρημα με ιππότες. Σαν να ετοιμάζεται να πει «Μια φορά κι έναν καιρό…».

Η βελγική Μπριζ στη Φλάνδρα θα γοητεύσει όποιον αναζητά εξωπραγματικά τοπία, κανάλια με κύκνους και μια εικονική «βουτιά» σε ένα παραμύθι του παλιού καιρού. Είναι χαρακτηριστικό πως το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Οι ρίζες της πόλης εντοπίζονται αιώνες πίσω ενώ οι πρώτες οχυρώσεις εμφανίζονται τον 1ο αιώνα. Τον 4ο αιώνα οι Φράγκοι διαδέχτηκαν τους Γαλλορωμαίους ενώ τον 9ο αιώνα οι επιδρομές των Βίκινγκς οδήγησαν σε ενίσχυση των ρωμαϊκών οχυρώσεων. Το εμπόριο άρχισε να ανθεί και πάλι με το περίφημο λιμάνι της Μπριζ στο επίκεντρο.

Η Bourse άνοιξε το 1309 και πιθανώς ήταν το πρώτο χρηματιστηριακό ίδρυμα στον κόσμο. Τον 16ο αιώνα η χρυσή εποχή της πόλης φάνηκε να θαμπώνει. Η Μπριζ επισκιάστηκε από την Αμβέρσα ως οικονομική «ναυαρχίδα» των Κάτω Χωρών και κατέληξε να πτωχεύσει.

Τον 19ο αιώνα ωστόσο η Μπριζ ξεπήδησε μέσα από τις στάχτες της και τον 20ο η μεσαιωνική πόλη ανακαινίστηκε προσελκύοντας πλήθος τουριστών. Είναι χαρακτηριστικό πως η πόλη δέχεται κάθε χρόνο περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες ενώ το λιμάνι της σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο σύγχρονα λιμάνια στην Ευρώπη.

Η καρδιά της πόλης χτυπά στο Burg, την κεντρική πλατεία της, όπου κυριαρχεί το πανύψηλο καμπαναριό Belfort. Όποιος αντέξει να ανέβει τα εκατοντάδες σκαλιά του μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα με υπόκρουση τις 47 καμπάνες που χτυπούν αδιάλειπτα από τον 18ο αιώνα. Τουριστικό κέντρο της πόλης είναι το Markt ενώ από το κεντρικό κανάλι της πόλης ξεκινούν τις βόλτες τους τα γραφικά βαρκάκια.

Λιθόστρωτα σοκάκια, γεφύρια με ιστορία, δέντρα που σκορπούν τα φύλλα τους, εντυπωσιακά κτίρια αλλά και οι περήφανοι κύκνοι, όλα αυτά συνθέτουν το ψηφιδωτό της Μπριζ που, σαν χρονομηχανή, ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια παραμυθένια εποχή.

 lefteria
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας