Εργασία Νάουσα

Εργατικό Κέντρο Νάουσας: Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας, δίνουμε μάχη απέναντι στο έγκλημα κυβέρνησης – κεφαλαίου

ΨΗΦΙΣΜΑ συγκέντρωσης στις 8/9/2016

Προς: ΟΑΕΔ

            Υπουργείο Εργασίας

Δεν επιτρέπουμε την κατάργηση ουσιαστικά του επιδόματος που παίρνουμε οι εργαζόμενοι κατά τον πρώτο χρόνο της ανεργίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και να το παίρνουν αυτοί που μας πετάνε στο δρόμο και ομαδικά, όπως είναι η απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, για να δουλεύουμε επιπλέον ένα χρόνο τζάμπα για τους εργοδότες που θα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, δηλ. από τις κρατήσεις και τα χρήματα των εργαζομένων.

Δεν κρατάνε πλέον τα προσχήματα ως πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου όσον αφορά την ουσία των αποφάσεων τους και αυτό τους υποχρεώνει να προσαρμόζουν ανάλογα την άθλια και επικίνδυνη προπαγάνδα τους ότι δήθεν είναι «για το καλό μας», θα στηριχτούν οι μικρές επιχειρήσεις και θα επιδοτείται η εργασία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση με κάθε τρόπο, ακόμα και με αυτούς που δεν τόλμησαν καν οι προηγούμενες κυβερνήσεις των μονοπωλιακών ομίλων, των μοναδικών κερδισμένων από τα μνημόνια και την αντεργατική λαίλαπα, αυτών που καταβροχθίζουν και τους αυτοαπασχολούμενους που είναι ως το λαιμό από τα χρέη και δεν παίρνουν οι ίδιοι επίδομα ανεργίας όταν κλείνουν, όπως άλλωστε και οι φτωχοί αγρότες που ξεκληρίζονται.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων αρπάζει ακόμα και το επίδομα από την τσέπη του άνεργου, περνάει μέσα από την εφαρμογή όλων των αντεργατικών μέτρων και τη νέα επίθεση που ετοιμάζουν, μέσα από το τσάκισμα της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και τη μείωση των μισθών, το χτύπημα της σταθερής δουλειάς που πετυχαίνουν μέσα και από αυτά τα προγράμματα.

Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ για την απασχόληση και την ανακύκλωση της ανεργίας, η διαχείρισή της με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου. Το να κερδίζουν ακόμα περισσότερα πατώντας πάνω στην ανεργία μας. Δικός τους στόχος είναι αυτή η ανάπτυξη. Δεν είναι για εμάς.

ergatiko-kentro-naousas_0

Δεν αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Διεκδικούμε:

  1. Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς, όπως σήμερα, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
  2. Το επίδομα ανεργίας να είναι το 80% του βασικού μισθού. Ο κατώτερος μισθός πρέπει να επανέλθει  στα 751 ευρώ ως βάση για παραπέρα αύξηση, παράλληλα με την κατάργηση όλων των νόμων που ακύρωσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με βάση τα παραπάνω το επίδομα ανεργίας πρέπει να ανέρχεται στα 600 ευρώ.
  3. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται σαν συντάξιμος χρόνος.
  4. Σε όλη την διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  5. Κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 50% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων.
  6. Κατά το διάστημα της ανεργίας να απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  7. Να καθιερωθεί για τους ανέργους δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  8. Οι άνεργοι να απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη.
  9. Οι άνεργοι να εντάσσονται στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  10. Να παρέχεται στις οικογένειες των ανέργων που έχουν ανήλικα τέκνα, δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
  11. Οι φοιτητές και σπουδαστές που οι γονείς τους είναι άνεργοι να δικαιούνται πλήρη κάλυψη των σπουδών τους, επίδομα στέγασης και δωρεάν σίτισης, εφόσον δεν τους παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση σε φοιτητική εστία.
  12. Σε όλο το διάστημα της ανεργίας να αναστέλλεται κάθε είδους υποχρέωση που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση και να απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου – απλήρωτου.
  13. Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 100% του ενοικίου για την κύρια κατοικία
  14. Επίδομα ανεργίας να δικαιούνται και οι αυτοαπασχολούμενοι λόγω οικονομικής δυσπραγίας αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Δεν είναι πίσω και δεν έχουν σταματημό η φοροληστεία, οι μειώσεις στις συντάξεις, τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς, στην παιδεία και την Υγεία. Είναι βουνό μπροστά στην εργατική – λαϊκή οικογένεια, στην οικογένεια του ανέργου.

Δυναμώνουμε την ταξική πάλη και την αντεπίθεση μας. Διεκδικούμε μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, την κάλυψη των απωλειών μας την περίοδο της κρίσης, αμφισβητούμε την κυριαρχία των εκμεταλλευτών μας, των επιχειρηματικών ομίλων.

Ούτε η υποταγή στα συμφέροντα των εργοδοτών, ούτε η εναλλαγή κυβερνήσεων έλυσε κανένα ζήτημα των ανέργων, το αντίθετο διογκώθηκαν και συσσωρεύονται τα προβλήματα, ούτε βέβαια πρόκειται να λύσει στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης το ζήτημα της ανεργίας.

Δεν απογοητευόμαστε. Δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία και τις εξαγγελίες τους. Δε θα ζήσουμε με τα συσσίτια της πείνας και τη σύγχρονη σκλαβιά.

Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας, δίνουμε μάχη απέναντι στο έγκλημα κυβέρνησης – κεφαλαίου, μάχη που συνδέεται με την οργάνωση των δυνάμεων της εργατικής τάξης και των συμμαχιών με τα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Ροη ειδήσεων