Βέροια Ρεπορτάζ

Κοσμοπλημμύρα παραμονή Δεκαπενταύγουστου στο Σέλι! Περιφορά της εικόνας της Παναγίας και βλάχικο γλέντι στην πλατεία

Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής χθες, φαινόταν πως οι επισκέπτες που θα τιμούσαν τη γιορτή της Παναγίας στο Σέλι θα ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο, όπως και έγινε.

Στις επτά το απόγευμα οι Αρχές του τόπου  και πλήθος κόσμου   στην εκκλησία της Παναγίας, απ’ όπου  ξεκίνησε η περιφορά της εικόνας στους δρόμους του χωριού.

Μπροστά η φιλαρμονική του Δήμου και πίσω η παλιά εικόνα της Παναγίας με τους επισήμους και τον απλό λαό να σχηματίζει ένα ατέλειωτο ποτάμι κόσμου.

Βραδιάζοντας δεν ήταν μόνο γεμάτη η πλατεία από μικροπωλητές και καντίνες σμίγοντας μυρωδιές και χρώματα, αλλά ξεκίνησαν να διαχέονται στον αέρα και οι ήχοι της παραδοσιακής βλάχικης μπάντας με τη χαρακτηριστική στιβαρή και συνάμα μελωδική φωνή του Γιώργου Μανέκα.

 faretra.info-seli-paramoni

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, που κάθε φορά οργανώνει αυτήν τη βραδιά, προσφορά όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες του πανηγυριού, κατάφερε και αυτήν τη φορά να προσδώσει στο πανηγύρι έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Πρώτα άνοιξαν το χορό τα χορευτικά του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας με τις εντυπωσιακές τους παραδοσιακές στολές, σχηματίζοντας ένα μεγάλο κύκλο, τον  “Μεγάλο Χορό” και στη συνέχεια μπήκαν στο χορό όλοι σχεδόν, Βλάχοι και μη, που παρευρίσκονταν στην πλατεία του χωριού και στο πανηγύρι της Παναγιάς.

Σε ατέλειωτους κύκλους ο χορός, ασφυκτικά γεμάτη η πλατεία, αλλά και ασφυκτικά γεμάτοι όλοι οι δρόμοι που οδηγούσαν σ’ αυτήν.

Πρόσωπα γελαστά, διάθεση για γλέντι, διάθεση, για να ξεχάσουν όλα  όσα αυτόν τον καιρό τους απασχολούν.

Η κοσμοπλημμύρα του πανηγυριού, που ήταν ίσως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, αλλά και η διάθεση του κόσμου να ξεδώσει αποδεικνύει από τη μια το ζωντανό του κύτταρο, που επιμένει να αντιστέκεται στην κατάθλιψη που προκαλεί το οικονομικό αδιέξοδο, και από την άλλη τις ακόμη ευτυχώς βαθιές του ρίζες στην παράδοση.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-seli-paramoni

 faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni faretra.info-seli-paramoni

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας