Εργασία

Παντού 6ωρο στη Σουηδία – Το νέο εργασιακό πρότυπο

Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες λένε ότι πρόκειται πραγματικά για μια κακή ιδέα, πολλοί από εμάς καταλήγουμε να εργαζόμαστε 50 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο, επειδή πιστεύουμε ότι θα κάνουμε περισσότερα πράγματα από τα οποία θα καρπωθούμε τα οφέλη αργότερα. Σύμφωνα με μια μελέτη λοιπόν που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, στην οποία συμμετείχαν 600.000 άνθρωποι, όσοι από εμάς κλείνουμε μέσα στην εβδομάδα 55 ώρες εργασίας, έχουμε 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούμε εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που διατηρούν την εβδομάδα 35 με 40 ώρες εργασίας.

Έχοντας αυτό κατά νου, η Σουηδία κινείται προς ένα πρότυπο εργασίας που εφαρμόζει 6 ώρες την ημέρα, έχοντας επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που το έχουν ήδη πιλοτικά εφαρμόσει, και ένα γηροκομείο που συγκρίνει με βάση τις υποδοχές και την εμπειρία του – βρισκόμενο σε πείραμα ενός έτους – το κόστος και τα οφέλη από την εξάωρη εργασία.

«Νομίζω ότι η 8ωρη ημερήσια εργασία δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα νόμιζε κανείς. Το να παραμείνει κάποιος εστιασμένος σε ένα συγκεκριμένο έργο για 8 ώρες είναι μια τεράστια πρόκληση. Για να τα καταφέρουμε, ασχολούμαστε με άλλα πράγματα και κάνουμε παύσεις μήπως και γίνει η ημέρα εργασίας πιο υποφερτή. Την ίδια στιγμή φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο να διαχειριστούμε την ιδιωτική ζωή μας έξω από τη δουλειά», λέει ο Linus Feldt, Διευθύνων Σύμβουλος της app Filimundus με έδρα τη Στοκχόλμη στην Adele Peters στο Fast Company.

Η εταιρία Filimundus εφάρμοσε το 6ωρο εργασίας από το περασμένο έτος και ο Feldt λέει ότι το προσωπικό τους κοιτάει πλέον μόνο μπροστά. «Θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές μας, θέλουμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα ή να γυμναζόμαστε περισσότερο. Ήθελα να δω αν θα μπορούσε πραγματικά να υπάρχει ένας τρόπος να τα συνδυάσουμε όλα αυτά», είπε.

souhdia

Για να αντιμετωπιστεί η σημαντική μείωση των ωρών εργασίας, ο Feldt λέει ότι ζητήθηκε από το προσωπικό να μείνει μακριά από τα social media και άλλους περισπασμούς, ενώ κατά τη διάρκεια της εργασίας οι εσωτερικές συναντήσεις οργανώνονται με στόχο να καταλάβουν τον ελάχιστο δυνατότερο χρόνο. «Νομίζω ότι τώρα είναι πιο εύκολο να επικεντρωθεί ένας εργαζόμενος με περισσότερη ένταση στο έργο που πρέπει να γίνει και φαίνεται να έχει περισσότερη ενέργεια φεύγοντας από το γραφείο», είπε στην Fast Company.

Το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση είναι ότι επειδή η εργάσιμη ημέρα έχει συμπυκνωθεί, το προσωπικό θα έχει περισσότερα κίνητρα και περισσότερη ενέργεια για να παράγει περισσότερα αποτελέσματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο Feldt αναφέρει ότι όχι μόνο η παραγωγικότητα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα αλλά υπάρχουν λιγότερες συγκρούσεις μεταξύ του προσωπικού, επειδή οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο ξεκούραστοι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Filimundus τσέκαρε, πριν προχωρήσει στις συγκεκριμένες πολιτικές εργασίας, τα διάφορα κέντρα εξυπηρέτησης της Toyota στο Γκέτεμποργκ, η οποία εφάρμοσε το 6ωρο εργασίας πριν από 13 χρόνια και έχουν ήδη να παρουσιάσουν πιο ευτυχισμένο προσωπικό, αντιμετώπιση του χαμηλότερο ποσοστού του κύκλου εργασιών και μεγαλύτερη ευκολία προσέλκυσης νέων υπαλλήλων. «Παρουσιάζουν λιγότερο χρόνο ως ανάγκη προσαρμογής στα νέα εργασιακά δεδομένα, υπάρχει πιο αποτελεσματική χρήση των μηχανημάτων και χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου – όλοι είναι ευχαριστημένοι», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος Martin Banck στον David Crouch στην Guardian, προσθέτοντας ότι τα κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 25 τοις εκατό.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το γηροκομείο Svartedalens στο Γκέτεμποργκ ξεκίνησε την εφαρμογή 6ωρης εργασίας για τους νοσηλευτές τους χωρίς αλλαγές στο μισθό, και θα «τρέχει» το πείραμα μέχρι το τέλος του 2016 για να συμπεράνει αν το υψηλό κόστος της πρόσληψης 14 νέων μελών του προσωπικού για να καλυφθούν οι χαμένες ώρες αποδίδει αντίστοιχο όφελος ως προς τις βελτιώσεις στην περίθαλψη των ασθενών και συνεισφέρει στο καλύτερο ηθικό των εργαζομένων.

2134-1200x630-600x315

«Το πείραμα Svartedalens εμπνέει και άλλους στη Σουηδία όπως για παράδειγμα την ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημίου Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ», αναφέρει η Guardian.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet τον περασμένο μήνα αναλύονται στοιχεία από 25 μελέτες που παρακολουθούν την υγεία πάνω από 600.000 ανθρώπων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία επί 8,5 συναπτά έτη. Αναφέρεται ως συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που δούλεψαν 55 ώρες την εβδομάδα είχαν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο από τους ανθρώπους που εργάστηκαν 35 με 40 ώρες την εβδομάδα και 13% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, ενώ μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι ως αποτέλεσμα εργάσιμων εβδομάδων, στις οποίες συμπληρώθηκαν 49 ώρες εργασίας, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο επίπεδο ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα οι γυναίκες.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα αυτό το μήνα, μάλλον δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε ακριβώς στις 9 το πρωί ούτως ή άλλως, καθώς ο εμπειρογνώμονας Paul Kelley του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (τμήμα Ύπνου και Κιρκαδικού κύκλου) λέει πως η κοινωνία βρίσκεται εν τω μέσω κρίσης στέρησης ύπνου, καθώς το ωράριο 9-5 είναι σε αντίθεση με τα βιολογικά μας ρολόγια. «Το προσωπικό θα πρέπει να αρχίσει να εργάζεται μετά τις 10 το πρωί καθώς συνήθως στερείται ωρών ύπνου», δηλώνει ο Kelley. «Ο κόσμος υποφέρει και δεν είναι απαραίτητο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους βιορυθμούς μας

Το ακούσατε αυτό; «Ο κόσμος υποφέρει και δεν είναι απαραίτητο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους βιορυθμούς μας.» Υποθέτω ότι μέχρι ο υπόλοιπος κόσμος να καταφέρει να φτάσει τη Σουηδία – η οποία παρεμπιπτόντως κάνει κινήσεις για να γίνει η πρώτη χώρα ελεύθερη από ορυκτά καύσιμα στον κόσμο – όλοι θα πρέπει απλά να μεταναστεύσουμε εκεί.

aftodioikisi.gr

banner-article banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας