Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, μια μικρή “βυζαντινή Καπέλα Σιξτίνα”, υποδέχτηκε τους πολίτες, με μια πανηγυρική ξενάγηση
Δήμητρα Σμυρνή
Έτσι, « βυζαντινή Καπέλα Σιξτίνα», χαρακτήρισε ως προς την καλλιτεχνική της αξία την Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, στην ξενάγηση που πρόσφερε η Εφορεία στους πολίτες, που είχαν κατακλύσει το χώρο από νωρίς το μεσημέρι.
Η κ. Αγγελική Κοτταρίδη, πλαισιωμένη από τους συνεργάτες της, κ. Μαρία Χειμωνοπούλου και κ. Γιώργο Σκιαδαρέση, μίλησε σ’ ένα μεγάλο πλήθος ακροατηρίου, του οποίου το ενδιαφέρον κράτησε αμείωτο μέχρι το τέλος.
Χωρίς μικροφωνική, με τον κόσμο όρθιο γύρω της, μίλησε για το μνημείο εκφράζοντας το σεβασμό και το θαυμασμό της για την αξία του Ναού.
Ξεκινώντας από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Αρχαιολογία ως προς την αναστήλωση του Ναού, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος ν’ «ανοίξει», πέρασε στην τεράστια καλλιτεχνική του αξία, επισημαίνοντας πως σύντομα ο Ναός θα γίνει σημείο αναφοράς, καθώς δεν υπάρχουν τόσο μεγάλης αξίας μνημεία στη Μακεδονία.
Δείχνοντας τη σοβαρή και επίπονη δουλειά που έγινε στην προσπάθεια αποκατάστασής του, έδωσε σύντομα την Ιστορία του, τονίζοντας ότι οι όποιες μουσουλμανικές προσθήκες έγιναν στο Ναό, όπως ο μιναρές, ανήκουν κι αυτές στην Ιστορία και γι αυτό αποφασίστηκε να διατηρηθούν.
Επιμένοντας στις τοιχογραφίες του, που τον καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Βαλκανίων, κατέθεσε την άποψή της πως πρέπει να ήταν αφιερωμένος αρχικά στην Παναγία, εστιάζοντας κάθε φορά σε τοιχογραφίες που παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σχετικά με τη λειτουργία του, η κ. Κοτταρίδη κατέληξε πως η Παλαιά Μητρόπολη θα είναι επισκέψιμη ως αρχαιολογικό μνημείο και κάποιες φορές θα λειτουργεί και ως ναός.
Την ξενάγηση συνέχισαν η κ. Χειμωνοπούλου και ο κ. Σκιαδαρέσης, φωτίζοντας με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες το πρόσωπο του μνημείου.
Η ξενάγηση απέδειξε από τη μια την υπευθυνότητα της Εφορείας απέναντι στους πολίτες, ώστε να τους κάνει κοινωνούς ενός τέτοιου πνευματικού αγαθού, κι από την άλλη το πραγματικό και πηγαίο ενδιαφέρον του κόσμου, που έδωσε στην επίσκεψη και την ξενάγηση έναν πανηγυρικό χαρακτήρα.