Βέροια Περισσότερο διαβασμένα Ρεπορτάζ

Ο επ. Αρεοπαγίτης Βασίλης Λαμπρίδης στη Βέροια – Παρουσιάστηκε το βιβλίο του “Αναμνήσεις & εκμυστηρεύσεις ενός δικαστή”

Δήμητρα Σμυρνή

Το Εκκοκκιστήριο Ιδεών της Βέροιας φιλοξένησε χθες, 30/5/’16, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο « Ιανός», τον επ. Αρεοπαγίτη Βασίλη Λαμπρίδη, το δικαστή που συμμετείχε στις δύο σημαντικότερες πολιτικές δίκες της εποχής μας, τη Δίκη Λαμπράκη και τη Δίκη Παπανδρέου, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Αναμνήσεις & εκμυστηρεύσεις ενός δικαστή».

Για τον Δημήτρη Λαμπρίδη είπε, εκφράζοντας το Εκκοκκιστήριο, η Μάγδα Ναζλίδου: «Μεγάλη τιμή για το Εκκοκκιστήριο να υποδέχεται σήμερα στο χώρο του τον επ. Αρεοπαγίτη κ. Βασίλη Λαμπρίδη, έναν ανώτερο δικαστή, που διαφύλαξε αξίες, κάνοντας περήφανους τους ανθρώπους. Το ναι ή το όχι ενός ανθρώπου προσανατόλισε τα αισθήματα των άλλων ανθρώπων, που τους έκανε να ελπίζουν στην κυριαρχία του Δικαίου.

Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι, που δεν ξέχασαν ποτέ το τραγούδι του Πολιτισμού τους. Χρωστάμε πολλά σε ανθρώπους σαν τον κ. Λαμπρίδη. Γι αυτό και το Εκκοκκιστήριο Ιδεών θεωρεί τίτλο τιμής το ότι βρίσκεται σήμερα μαζί μας. Τον καλωσορίζουμε και τον ευχαριστούμε.»

Το βιβλίο παρουσίασαν η πρ. Πρύτανης  & Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Μαρία  Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, ο  δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης και ο δικηγόρος  παρ’ Αρείω Πάγω, Πέλλας, στην οποία εργάστηκε ο κ. Λαμπρίδης, Χάρης Αγγελίδης.

Η κ. Δελιβάνη είπε για το βιβλίο και το συγγραφέα του:

 faretra.info-lampridis-ekkok-veria

«Το βιβλίο είναι μοναδικό και πολύτιμο, γιατί σηκώνει την αυλαία μιας εποχής σκοτεινής και πολυτάραχης. Γνωρίζαμε πολύ λίγα γι αυτήν την εποχή  και τη γνωρίσαμε χάρη στο Λαμπρίδη, που διέθετε όλα τα προσόντα, για να μας τη γνωρίσει, μεθοδικότητα, μνήμη και ευχέρεια πρόσβασης στα γεγονότα.»

Με λόγο κριτικό και εύστοχο η κ. Δελιβάνη επικεντρώθηκε στα σημεία, που κάνουν το βιβλίο εξαιρετικά ενδιαφέρον, όπως το χαρακτήρισε, φωτίζοντας πτυχές της εποχής αλλά και πρόσωπα.

«Το Παρακράτος, η δίωξη των δικαίων και η επιβράβευση των φαύλων, οι ενοχές ενός παρακρατικού, που αναθεωρεί τα μέχρι τότε στοιχεία της Δίκης Λαμπράκη με την εξομολόγησή του στον δικαστή Λαμπρίδη μετά από χρόνια, αλλά και ο τρόπος γραφής του βιβλίου –  καθώς διακρίνεται για τη λεπτότητά του, ώστε να μη θίξει κανέναν, την εξαιρετική δημοτική του γλώσσα, με εκφράσεις παλαιάς κοπής και το προσωπικό του χιούμορ – είναι εκείνα που κάνουν το βιβλίο να έχει γίνει ήδη το βιβλίο του 2016» πρόσθεσε ολοκληρώνοντας η κ. Δελιβάνη.

Ο Παντελής Σαββίδης, με τον δικό του ενδιαφέροντα τρόπο προσέγγισης, εστίασε στην αναθεώρηση από τη μεριά του συγγραφέα του γεγονότος ότι ο Λαμπράκης σκοτώθηκε από το ρόπαλο του Εμμανουηλίδη, προσκομίζοντας νέα στοιχεία μετά την εξομολόγηση του παρακρατικού Λεονάρδου.

Αντιδιαστέλλοντας το ρόλο δημοσιογράφου και δικαστικού στην αναζήτηση της αλήθειας –  κοινός στόχος, διαφορετικοί δρόμοι – ο ομιλητής αναφέρθηκε και στη Δίκη Παπανδρέου, επισημαίνοντας την παρουσία Λαμπρίδη στη συγκεκριμένη δίκη και την κατάθεσή της άποψής του, άποψης βαρύνουσας, λόγω της πείρας και της εντιμότητάς του.

 faretra.info-lampridis-ekkok-veria

Εδικά για την παραίτηση του Βασίλη Λαμπρίδη από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ο Παντελής Σαββίδης είπε με σημασία:

«Ως Πρόεδρος του ΕΡΣ προσπάθησε να βάλει τάξη, αλλά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, όπως συμβαίνει με τους δίκαιους!»

Ο δικηγόρος Πέλλας, Θεοχάρης Αγγελίδης, χαρακτήρισε το συγγραφέα φωτεινό παράδειγμα για τους δικαστές, επισημαίνοντας πως εκείνο που είναι απαραίτητο για ένα δικαστή δεν είναι μόνο οι γνώσεις αλλά και το αισθητήριο του δικαστή.

«Εκείνο που αποδεικνύεται, μέσα από το βιβλίο και την παρουσία του Δημήτρη Λαμπρίδη στο χώρο της Δικαιοσύνης, είναι πως ούτε το Κράτος ούτε το Παρακράτος μπορούν να κλείσουν τις πόρτες σε έντιμους δικαστές» είπε ο κ. Αγγελίδης. «Δε χρειαζόμαστε υπαλλήλους αλλά πραγματικούς δικαστές» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, παίρνοντας το λόγο, εκδήλωσε αρχικά τη συγκίνησή του, γιατί βρίσκεται στη Βέροια, στον τόπο του Ρακτιβάν, του λαμπρότερου δικαστή του Συμβουλίου Επικρατείας, για να περάσει στη συνέχεια στο βιβλίο του και στο λόγο της συγγραφής του, μιλώντας με ιδιαίτερη σεμνότητα γι αυτό.

«Δεν είμαι συγγραφέας» είπε ο κ. Λαμπρίδης. «Προσπάθησα με το βιβλίο μου να φέρω καινούργια στοιχεία για κείνη την αποτρόπαια μέρα της δολοφονίας του Λαμπράκη, από την οποία έχουν περάσει 53 χρόνια.»

«Θέλω να βοηθήσω τον ιστορικό του μέλλοντος μ’ αυτήν μου την παρέμβαση – αφού πρωταγωνίστησα ως δικαστής στα γεγονότα, και στις δύο δίκες –  χωρίς βέβαια να διεκδικώ το αλάθητο. Ίσως κάποιοι άλλοι δώσουν τα γεγονότα στο μέλλον καλύτερα από μένα.»

Στη συζήτηση που ακολούθησε, με παρισταμένους και από τον κόσμο της Νομικής Επιστήμης, τέθηκαν  θέματα σχετικά με την αναθεώρηση της Δίκης Λαμπράκη, αλλά και σχετικά με το ρόλο που πρέπει να παίξει η σημερινή Δικαιοσύνη ως προς την καταπάτηση θεμελιωδών  δικαιωμάτων.

Η βραδιά έκλεισε με την υπογραφή βιβλίων από το συγγραφέα.

Φωτογραφίες: faretra.info

Τη  συνέντευξη του Βασίλη Λαμπρίδη στη Δήμητρα Σμυρνή, για τη Φαρέτρα, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

 faretra.info-lampridis-ekkok-veria faretra.info-lampridis-ekkok-veria faretra.info-lampridis-ekkok-veria  faretra.info-lampridis-ekkok-veria faretra.info-lampridis-ekkok-veriafaretra.info-lampridis-ekkok-veriafaretra.info-lampridis-ekkok-veria

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων