Εγκαίνια της έκθεσης του ζωγράφου Τριαντάφυλλου Ηλιάδη – Θαυμασμός και εκτίμηση για έναν ξεχωριστό άνθρωπο και καλλιτέχνη
Δήμητρα Σμυρνή
Σ΄ ένα κλίμα που απέπνεε θαυμασμό και εκτίμηση για τον Τριαντάφυλλο Ηλιάδη, και για τον άνθρωπο και για τον καλλιτέχνη, έγιναν απόψε, 12/4/’16, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τα εγκαίνια της έκθεσής του, που θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 15 Απριλίου.
Η έκθεση διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Βέροιας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου.
Η αποψινή εκδήλωση των εγκαινίων πήρε πιο σύνθετη μορφή αφού, με παρόντες τους Λάζαρο Κυρίζογλου Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, τον Αντιδήμαρχο Νάουσας Δημήτριο Μάντζιο, τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Σοφιανίδη και εκπρόσωπο του Μητροπολίτη, δεν παρουσιάστηκαν μόνο τα έργα του, τα οποία είναι εκτεθειμένα στο φουαγιέ της Στέγης αλλά και ο τρόπος που ζωγραφίζει καθώς και ο αγώνας του να κατακτήσει τη θέση που τώρα κατέχει στην Τέχνη και τη ζωή.
Τα έργα του ζωγράφου, που είναι προϊόν μιας αδάμαστης θέλησης, αφού η αναπηρία του τού επιτρέπει να ζωγραφίζει μόνο με το στόμα, αλλά και ενός αναμφισβήτητου ταλέντου, είναι έργα της κλασικής τεχνοτροπίας, γεμάτα από χρώμα και αγάπη για τη φύση και τον καθημερινό απλό άνθρωπο της βιοπάλης.
Στην αίθουσα της Στέγης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης είπε για το ζωγράφο: «Η έκθεση ζωγραφικής του κ .Τριαντάφυλλου Ηλιάδη αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αγωνιστικότητας, πείσματος και ταλέντου του καλλιτέχνη, που μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης για τον καθένα από μας.»
Ο καλλιτέχνης, εκφράζοντας αρχικά τις ευχαριστίες του στους διοργανωτές της έκθεσης, μίλησε για τις εμπειρίες του από την ιδιαίτερη κατάσταση της αναπηρίας του αλλά και για τον αγώνα του.
«Αντιμετωπίζοντας με πικρία τη ρατσιστική συμπεριφορά του κόσμου, που προκαλούσε η αναπηρία μου, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα πετύχαινα την απόλυτη καταξίωση» είπε.
Μιλώντας για το πάθος του για τη ζωγραφική αλλά και για κείνους που τον στήριξαν στο δύσκολο δρόμο του – με ιδιαίτερη συγκίνηση για τη γυναίκα του – έδειξε ανεβαίνοντας στη σκηνή πώς ζωγραφίζει με το στόμα, ενώ ένα προσεγμένο ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή και την Τέχνη του συνόδευε, καθώς προβαλλόταν, τον καλλιτέχνη να ζωγραφίζει.
Το πολιτιστικό περιεχόμενο της εκδήλωσης των εγκαινίων πήρε μια πληρέστερη διάσταση, όταν προβλήθηκε και ένα ακόμη ντοκιμαντέρ, «ΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ – οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης της Κεντρικής Μακεδονίας», που αποτελεί συμπαραγωγή της ΠΕΔΚΜ και του Πολιτιστικού Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου είπε γι αυτήν την πρωτοβουλία και τη σημασία της: «Είναι ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τους αρχαίους τόπους θέασης και ακρόασης της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα δείτε τα αρχαία θέατρα, τα στάδια και τα ωδεία των μεγάλων πόλεων, καθώς ξεδιπλώνεται η Ιστορία εφτά αιώνων του Βασιλείου της Μακεδονίας.»
Και πράγματι, και τα δύο μέρη της εκδήλωσης, το καθένα από την πλευρά του, φώτισαν βήματα πολιτισμού, ατομικά ή συλλογικά, που δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους.
Φωτογραφίες: faretra.info
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του καλλιτέχνη στη Δήμητρα Σμυρνή εδώ