Βέροια Ρεπορτάζ

Αποκλιμάκωση της έντασης –Ηρεμία στο Στρατόπεδο Φιλοξενίας στη Βέροια – Ανάγκες των προσφύγων

Δήμητρα Σμυρνή

Τη χθεσινή ένταση που συνόδεψε την άφιξη του πρώτου λεωφορείου με πρόσφυγες από την Ειδομένη στη Βέροια, στο Στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου», δίπλα στον Αλιάκμονα, τη διαδέχτηκε σήμερα η ηρεμία.

Πηγαίνοντας για το Στρατόπεδο το μεσημέρι, ήδη μικρές ομάδες από πρόσφυγες ή μεμονωμένες οικογένειες με τα μικρά παιδιά τους κατέβαιναν να ψωνίσουν στο χωριό ή γύριζαν πίσω, χωρίς η εικόνα τους να θυμίζει τα χθεσινά γεγονότα που προηγήθηκαν.

Οι πληροφορίες μας για την πρώτη αντιμετώπιση που είχαν οι πρόσφυγες, όταν κατέβηκαν στο χωριό το πρωί, μιλούν για άρνηση των κατοίκων να τους δεχτούν στην αγορά ή στο καφενείο, άρνηση, που όπως είπαν, πήγαζε από την έλλειψη πληροφόρησης και την παραπληροφόρηση.

Τα τρομερά που κάποιοι άφησαν να διαδίδονται για τζιχαντιστές ή για παραβατικές συμπεριφορές, που σίγουρα  θα ακολουθούσαν την άφιξη των προσφύγων, προκάλεσαν  την ένταση που η περιγραφή της έγινε με τα μελανότερα χρώματα, καθώς κάποια ακραία στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν το φόβο των κατοίκων.

Η εντύπωση που δημιουργήθηκε για τους κατοίκους του χωριού είναι παραπλανητική και για το χαρακτήρα τους αλλά και για τις προθέσεις τους, δήλωσαν κάτοικοι,  που περίμεναν έξω από την πύλη και οι οποίοι έδειξαν την ολοφάνερη διαφωνία τους με τις ακρότητες που διέπραξε χθες μεμονωμένη ομάδα.

Χθες και σήμερα το πρωί  εμφανίστηκαν στο χώρο  ΜΚΟ  και  εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

Το Στρατόπεδο επισκέφτηκε το μεσημέρι ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλέκος Μόσχος με μέλη της και ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Μπέκης.

 faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria

Πολλοί από τους πρόσφυγες θέλησαν να μιλήσουν  και τα όσα είπαν έδειξαν όχι απλά ότι είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, αλλά ότι τα αντιμετωπίζουν με στωικότητα, αξιοπρέπεια και με την καλύτερη διάθεση συνεργασίας μαζί μας.

Υψηλότατο το μορφωτικό επίπεδο σε πολλούς, κυρίως στους νέους, τους έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουν στα Αγγλικά για τη χώρα μας, για το αίσθημα ευγνωμοσύνης που τρέφουν για τη συμπεριφορά μας απέναντί τους, για τις οικονομικές δυσκολίες που ξέρουν ότι αντιμετωπίζουμε κι αυτό μας κάνει κάποιες φορές αρνητικούς, για το φόβο που προκαλείται κάποτε αναίτια.

«Η κατάσταση εδώ είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι στην Ειδομένη, παρόλο που οι ανάγκες μας έχουν φτάσει στο απροχώρητο» είπαν.

Πραγματικά, παρόλο που ήδη στήθηκαν χημικές τουαλέτες στο χώρο, η έλλειψη ζεστού νερού αλλά και των απολύτως απαραίτητων για τα παιδιά, όπως pamperς και γάλα, το ότι αναγκάζονται να κοιμηθούν στο κρύο πάτωμα, είναι σοβαρά προβλήματα που ζητούν άμεσα τη λύση τους.

Ο ένας γιατρός δεν επαρκεί και όταν σταλούν κι άλλοι θα πρέπει να υπάρχει και γυναίκα γιατρός για ευνόητους λόγους. Ένα από τα παιδιά χρειάζεται ινσουλίνη κι ένα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του.

Ο Πρόεδρος της Αγίας Βαρβάρας, του τόπου εγκατάστασης των προσφύγων στη Βέροια, δήλωσε το μεσημέρι πως ό,τι συνέβη χθες ήταν αποτέλεσμα άγνοιας και παραπληροφόρησης των κατοίκων.

« Το μεγάλο πρόβλημα ξεπεράστηκε είπε ο Πρόεδρος. Υπάρχουν προβλήματα, τα οποία όμως θα ξεπεραστούν. Θα μιλήσω στους κατοίκους του χωριού και θα τους ενημερώσω. Είμαι ευχαριστημένος από την κατάσταση που συνάντησα μέσα στο Στρατόπεδο. Πρόκειται για οικογένειες Σύριων, οι οποίες χρειάζονται τη βοήθειά μας και θα την έχουν. Θέλαμε όμως να μας πληροφορήσουν και όχι να βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα. Η άγνοια προκαλεί σύγχυση.»

Για όλους, όσοι βρεθήκαμε το μεσημέρι εκεί και τον ακούσαμε, η φράση του νεαρού Σύριου, του Ουάλα, κλείνει μέσα της όλα όσα θα ήθελε να πει αυτός ο βασανισμένος λαός:

«Με λένε Ουάλα και στη γλώσσα μου αυτή η λέξη σημαίνει Ειρήνη. Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο από Ειρήνη.» 

 faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veria faretra.info-prosfiges-a-varvara-veriafaretra.info-prosfiges-a-varvara-veriafaretra.info-prosfiges-a-varvara-veria

banner-article

Ροη ειδήσεων