Άναψε η κλαδαριά από την Εστία Βοϊωτών και Δυτικομακεδόνων Βέροιας σήμερα στον Προμηθέα
Κρατώντας ένα παλιό έθιμο της περιοχής τους οι Βοϊώτες και Δυτικομακεδόνες της Βέροιας σε συνεργασία με το Σύλλογο του Προμηθέα άναψαν την καθιερωμένη αποκριάτικη κλαδαριά μαζεύοντας γύρω από τη φωτιά πολύ κόσμο -όχι μόνο Βοϊώτες- που είχε τη διάθεση να χορέψει και να διασκεδάσει.
Όλες οι ηλικίες τίμησαν το έθιμο χορεύοντας στους παραδοσιακούς ρυθμούς της ορχήστρας του Τάκη Μπέτζιου.
Σύμφωνα με το έθιμο, η κλαδαριά είναι ένας μεγάλος κύλινδρος από κλαδιά ξύλων που έχει ύψος 3 μέχρι 4 μέτρα και διάμετρο 2-3 μέτρα ανάλογα βέβαια με τα διαθέσιμα ξύλα.
Την κλαδαριά τη στήνουν τα ίδια τα παιδιά ως εξής: Στον τόπο που θα στηθεί η κλαδαριά, που είναι ένα αλώνι ή άλλος ανοιχτός χώρος μπήγουν έναν πάσαλο
ύψους 4-5 μέτρων που τον λένε λούρο ή τράτσο.
Γύρω-γύρω από το λούρο αραδιάζουν τα κλαδιά με το κοτσάνι προς το λούρο και με τα φυλλώματα προς τα έξω, με τρόπο που να σχηματίζεται ένας κύκλος από κλαδιά.
Έτσι προχωρά η κατασκευή της κλαδαριάς με διαδοχικά στρώματα κλαδιών που ανάμεσά τους πασπαλίζουν άχυρο. Όσο προχωρά σε ύψος τη στενεύουν για να έχει ευστάθεια. Η δουλειά αυτή τελειώνει κατά το μεσημέρι.
Μόλις στηθεί η κλαδαριά πρέπει να ασφαλιστεί από τις επιδρομές μικρών και μεγάλων από άλλες γειτονιές που προσπαθούν να την ανάψουν παράκαιρα, πράμα που θεωρούν προσβλητικό. Γι’ αυτό μερικά παιδιά οπλισμένα με βέργες φρουρούν την κλαδαριά τους.
Τις κλαδαριές τις ανάβουν μετά το δείπνο.
Μόλις όμως ανάβει η πρώτη κλαδαριά, ανάβουν και οι άλλες μια-μια με τη σειρά. Τότε βλέπει κανείς να ξεπετιούνται τεράστιες γλώσσες από φλόγες από διάφορα σημεία του χωριού και να φωτίζεται ολόκληρο.
Θεατές είναι μόνο αρσενικοί. Οι γυναίκες δεν βγαίνουν στην κλαδαριά, γιατί τα περισσότερα τραγούδια που λένε οι νέοι είναι άσεμνα.
Με το όνομα της κλαδαριάς ή του «Ψύλλου» οι νέοι στήνουν το χορό γύρω α¬πό τη φωτιά με διάφορα τραγούδια.
Το έθιμο αυτό είναι κατάλοιπο από αρχαίες θρησκευτικές λατρείες, όπως τα Διονύσια.
Φωτογραφίες: faretra.info
voion.com