Βέροια Γράμματα & Τέχνες Κοινωνία

Ξεκίνησε το τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στους “ξεχωριστούς ανθρώπους” από την Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας Ημαθίας

Δήμητρα Σμυρνή

Με μια δυνατή ταινία, που αποδείχτηκε πως αντέχει στο χρόνο, το «Παιδιά ενός κατώτερου θεού», ξεκίνησε χθές, 11/1/’16,  η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας το τριήμερο αφιέρωμά της στους «ξεχωριστούς ανθρώπους», που βρίσκονται δίπλα μας, που στερούνται βασικές ικανότητες επικοινωνίας ή δράσης, αναπτύσσουν όμως άλλες δεξιότητες, εκπλήσσοντάς μας πολλές φορές.

Οι ταινίες προβάλλονται στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με τη συνεργασία της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας και την υποστήριξη της «Αμερικανικής Γωνιάς» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Προλογίζοντας η πρόεδρος της Ένωσης, Αναστασία Ασικίδου, είπε:

029
«Σας ευχαριστούμε που μας στηρίζετε στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε κι εμείς στην πολιτιστική ζωή της πόλης ψυχαγωγία και κάποιες στιγμές χαλάρωσης, που τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας.

Ο τίτλος του τριημέρου είναι «ξεχωριστοί άνθρωποι», γιατί είναι αφιερωμένο στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους ξεχωριστούς αυτούς ανθρώπους, που εμείς οι εκπαιδευτικοί τους αγκαλιάζουμε, τους στηρίζουμε και ζητούμε και από την κοινωνία και από την Πολιτεία να κάνει το ίδιο, γιατί είναι άνθρωποι με δικαιώματα, όπως όλοι μας και όχι «Παιδιά ενός κατώτερου θεού», όπως είναι ο τίτλος της σημερινής μας ταινίας».

Η Γραμματέας της Ένωσης Αναστασία Παλασίδου, αφού διάβασε το βιογραφικό της Ειρήνης Αναγνώστου, έδωσε στη σχολική ψυχολόγο το λόγο, για να προλογίσει.

Η κ. Αναγνώστου είπε:
«Ευχαριστώ την Ένωση για μια ακόμη φορά για την τιμή που μου κάνει να είμαι μαζί σας απόψε. Το φετινό φεστιβάλΚελεπούρη είναι αφιερωμένο στα άτομα με αναπηρίες, στους «ξεχωριστούς ανθρώπους».

Αλήθεια, τι σημαίνει αφιέρωμα σε κάποιον και σε κάτι; Μας προσφέρει την ευκαιρία για υπενθύμιση, ευαισθητοποίηση, προβληματισμό, αλληλεγγύη, συνύπαρξη και ισότητα.

Πολλές φορές τα αφιερώματα είναι μια ελπίδα, ελπίδα κατανόησης του άλλου. Βέβαια, τα αφιερώματα είναι και μια ευκαιρία οι παλιοί να θυμούνται και οι νέοι να μαθαίνουν.

Αυτό που είναι σημαντικό να πω απόψε είναι λίγα λόγια όχι για την αναπηρία, αυτά θα τα δείτε στις τρεις υπέροχες ταινίες που θα προβληθούν μέσα στο τριήμερο. Εγώ θάθελα, στο τέλος κάθε ταινίας να πάρετε κάποια μηνύματα και να τα μεταφέρετε και σε άλλους ευαισθητοποιώντας τους»

Και πραγματικά, η ταινία που προβλήθηκε όχι μόνο συγκίνησε και ευαισθητοποίησε αλλά απέδειξε για μια ακόμη φορά τη δύναμη του κινηματογράφου ως ενός επαναστατικού μέσου ανατροπών στην κοινωνική συνείδηση.

Μετά την προβολή της ταινίας η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής πρόσφερε στους θεατές   κρασί στο φουαγιέ της Στέγης.

Σήμερα θα προβληθεί η ταινία “Ο άνθρωπος της βροχής” και αύριοΤο αριστερό μου πόδι”

021

banner-article

Ροη ειδήσεων