Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Το φάσμα του αυτισμού προσέγγισε χθες το κινηματογραφικό αφιέρωμα της Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής στους “ξεχωριστούς ανθρώπους”

Δήμητρα Σμυρνή

Με τον «Άνθρωπο της βροχής», μια ταινία σταθμό, που προσεγγίζει ρεαλιστικά αλλά και τρυφερά το φάσμα του αυτισμού, με συγκλονιστική την ερμηνεία του αυτιστικού Ρέιμοντ από τον Ντάστιν Χόφμαν, η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας κράτησε και χθες, 12/1/’16, δεύτερη μέρα του αφιερώματος στους «ξεχωριστούς ανθρώπους», στα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και ειδικές δεξιότητες, όχι μόνο το ενδιαφέρον των θεατών αλλά προκάλεσε επίσης τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίησή τους.Τ1

Η πρόεδρος της Ένωσης Αναστασία Ασικίδου αφιέρωσε τη βραδιά στον νεοσυσταθέντα σύλλογο Μ.Α.μ.Α ( Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό) και έδωσε το λόγο στην ψυχολόγο και ειδική παιδαγωγό του συλλόγου Αναστασία Μουσκεφτάρα.

Ο Σύλλογος Μ.Α.μ.Α δημιουργήθηκε το 2015 από μια ομάδα γονέων με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, με στόχο να εκπροσωπηθούν τα παιδιά τους και να προασπισθούν τα δικαιώματά τους στην πόλη και το Νομό.

Αγωνίζονται για τη δημιουργία δομών, όπως το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, το Κέντρο Ημέρας και ο Ξενώνας υποστηριζόμενης διαβίωσης, μέσα στις οποίες τα παιδιά θα βρουν μια ζεστή αγκαλιά.

Η ψυχολόγος, αφού ευχαρίστησε την Ένωση για τη συμπαράστασή της, μίλησε για τον αυτισμό δίνοντας πληροφορίες για την κατανόησή του.

«Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή είπε, με ιδιαίτερα γνωρίσματα. Αφορούν τον τομέα της κοινωνικότητας, της επικοινωνίας και τον τομέα του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς ενός αυτιστικού ατόμου.

Πρόκειται για το αυτιστικό φάσμα. Εδώ ανήκουν άτομα με μικρότερη λειτουργικότητα και άλλα με μεγαλύτερη. Αυτά τα τελευταία, με υψηλή λειτουργικότητα, ανήκουν στο σύνδρομο άσπεργκερ. Τ2

Όλα τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού έχουν τα ίδια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ο κόσμος μας χωρίζεται σε δύο. Στον κόσμο των αυτιστικών και στον κόσμο των νευροτυπικών. Αυτοί οι δύο κόσμοι καλούνται να συνυπάρξουν.

Το ζήτημα δεν είναι να κοινωνικοποιήσουμε τα αυτιστικά άτομα, αλλά να προσαρμόσουμε το περιβάλλον και τον κόσμο, ώστε να μπορεί να είναι κατανοητός, γιατί τα άτομα που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα δεν μπορούν να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους, όπως εμείς. Είναι γι αυτά ένας περίεργος ακατανόητος κόσμος.

Σ’ αυτόν λοιπόν τον κόσμο, συνέχισε η κ. Μουσκεφτάρα, που ζουν τα άτομα αυτά, ίσως χρειάζεται να μπούμε, για να τον καταλάβουμε.

Πάντως, σίγουρα, αυτοί οι δύο κόσμοι μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν, ώστε να λειτουργήσουν μαζί».

Στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία που πραγματικά εντυπωσίασε και συγκίνησε ακόμη και αυτούς που την είχαν ξαναδεί.

Στο σημερινό αφιέρωμα θα προβληθεί η ταινία «Το αριστερό μου πόδι».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας