Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Η χορωδία του “Προμηθέα” ζωντάνεψε μνήμες αγώνων

faretra.info

Δήμητρα Σμυρνή

Με τη  χορωδία του  τίμησε χθες ο πάντα ενεργός Πολιτιστικός Σύλλογος της Βέροιας «ο Προμηθέας» την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε με καθυστέρηση κάποιων ημερών, αφού υπήρξε αδυναμία εξεύρεσης χώρου νωρίτερα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Διονύση Καρολίδη.

Η εκδήλωση, με κύριο κορμό τη χορωδία που στήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο από τον ταλαντούχο μουσικό Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, ο οποίος και τη δηύθυνε, τραγούδησε τραγούδια με έντονα αγωνιστικό χαρακτήρα, που έχουν ταυτιστεί όχι μόνο με το Πολυτεχνείο αλλά και με  τους αγώνες του λαού.

 faretra.info

Με τον Μίκη Θεοδωράκη να πρωταγωνιστεί στις επιλογές των τραγουδιών, με Μαρκόπουλο, Λοΐζο, Ξαρχάκο, με μια πλατιά γκάμα στιχουργών και ποιητών, ξεκινώντας από Λευτέρη Παπαδόπουλο για να φτάσει σε Σεφέρη και Ελύτη, οι χορωδοί τραγούδησαν με πάθος «Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι  οι άλλοι να βαστάνε τα σκοινιά…» και αργότερα αλλάζοντας τον στίχο του Ελύτη από το «μη λησμονάτε τη χώρα μου» σε «μην ξεπουλάτε τη χώρα μου» διεκδίκησαν στην ουσία, μέσα από το δρόμο της Τέχνης, τα αυτονόητα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συναισθήματα του κοινού.

Οι μουσικοί που πλαισίωσαν τον πιανίστα Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, Γιάννης Γεωργουδάκης (κιθάρα), Δημήτρης Δημάκος (κρουστά), Χρήστος Δημόπουλος (μπουζούκι) και Λάζαρος Μπίντσης (σαξόφωνο), αλλά και τα κείμενα και η παρουσίασή τους από την Ελένη Σοφούλη –κείμενα που μετέφεραν εύστοχα στο κοινό το κλίμα της εποχής- ολοκλήρωσαν την εκδήλωση, που είχε την αναμφισβήτητη πρόθεση όχι μόνο να τιμήσει το Πολυτεχνείο, αλλά και να ζωντανέψει αγωνιστικές μνήμες.

 faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας