Πολιτική

Με κυβερνητικές απώλειες πέρασε το πολυνομοσχέδιο

Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του έγινε το πολυνομοσχέδιο   του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο “πέρασε” με 153 “ναι” ωστόσο από την κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε “όχι” ο Νίκος Νικολόποθλος   ενώ απών ήταν ο Στάθης Παναγούλης

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 290 βουλευτές. Επί της αρχής “ναι” ψήφισαν 153 βουλευτές και “όχι’ 137.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε επί των άρθρων ο βουλευτές ψήφισαν ως εξής:

Άρθρο 1: 181 ναι, 109 όχι

Άρθρα: 2,3, 4, 5, 6,7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 17: 153 ναι, 137 όχι

Άρθρο 11, 16: 164 ναι, 126 όχι

Άρθρο 18: 170 ναι, 120 όχι

Διαγράφηκαν Παναγούλης – Νικολόπουλος

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας και πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της βουλής  ανακοίνωσε τη διαγραφή του κ. Παναγούλη.  Αντίστοιχα, τη διαγραφή του κ. Νικολόπουλου από την ΚΟ των ΑΝΕΛ γνωστοποίησε με σχετική επιστολή ο Πάνος Καμμένος.

Σημειώνεται πάντως ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας  με ανακοίνωσή του είχε δηλώσει πως στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα.

Η δήλωση του Στάθη Παναγούλη είχε ως εξής:
«Μέχρι τώρα έκανα πολύ υπομονή, ψηφίζοντας με μοναδικό στόχο να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Έκανα πέτρα την καρδιά μου ψηφίζοντας – υπό την απειλή επικείμενου πολιτικού χάους – περικοπές εναντίον μεσαίων και φτωχών, οι οποίοι μας στήριξαν για να μην τους πετσοκόψουμε άλλο την ζωή.
Ήρθα αντιμέτωπος με την συνείδηση μου και τις αντιστασιακές μου αρχές, τις οποίες υπηρέτησα στα επτά δύσκολα χρόνια κατά της δικτατορίας, αποδεχόμενος με το μνημόνιο της 14ης Αυγούστου μείωση της εθνικής κυριαρχίας στη χάραξη της οικονομικής και κοινωνική πολιτικής της χώρας.
Υπακούοντας όμως την θύελλα αντιδράσεων των πολιτών, αρνούμαι να οδηγήσω στο δρόμο βιοπαλαιστές, δανειολήπτες, αφήνοντας τους στο έλεος των τραπεζών, που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής.
Για τους παραπάνω λόγους, κρίνοντας ότι δεν διακυβεύεται η συνοχή και η σταθερότητα της κυβέρνησης, απέχω από την σημερινή ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς, ενώ θα συνεχίσω να στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε προσπάθεια του να ανακτήσει ο Ελληνικός λαός της αξιοπρέπεια του και τα χαμένα του δικαιώματα».

Η κόντρα Νικολόπουλου-Καμμένου

Σε ότι αφορά τον Νικό Νικολόπουλο ο βουλευτής  Αχαϊας είχε προαναγγείλει από το πρωί της Πέμπτης ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς διαφωνούσε  με το άρθρο για τους πλειστηριασμούς.

«Πρέπει να σοβαρευτούν κάποιοι όταν διαπραγματεύονται. Εγώ όμως επειδή ακριβώς το ίδιο έκανα όταν πρώτος άνοιξα τον χορό στην κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, είναι το ελάχιστο που μπορώ να ξανακάνω» υπογράμμισε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες απάντησε: «Δεν εξαρτάται από εμένα η επόμενη κίνηση. Είναι στην κρίση του κ. Καμμένου αν θα συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί του».

«Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος εξελέγη στις τελευταίες εκλογές με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ γνωρίζοντας τα προαπαιτούμενα. Ελπίζω να μην εξαπατήσει στην αποψινή ψηφοφορία τον ελληνικό λαό. Διαφορετικά οφείλει να παραδώσει την έδρα του», δήλωσε στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος απαντώντας του.

«Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος εξελέγη στις τελευταίες εκλογές με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ γνωρίζοντας τα προαπαιτούμενα. Ελπίζω να μην εξαπατήσει στην αποψινή ψηφοφορία τον ελληνικό λαό. Διαφορετικά οφείλει να παραδώσει την έδρα του», ανταπάντησε ο κ. Νικολόπουλος.

«Εγώ όπως με γνωρίζουν και οι Αχαιοί που εκείνοι δίνουν την έδρα και εκείνοι την αφαιρούν, όπως με γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με το μικρό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών που συνεργαζόμενοι κατεβήκαμε και στις τελευταίες και στις προηγούμενες εκλογές με τον Πάνο τον Καμμένο, σήμερα το βράδυ θα κάνω αυτό που κάνω 30 χρόνια τώρα που γνωριζόμαστε. Μένω ασυμβίβαστος, μένω απαράλλακτος».

Η παραίτηση Σακελλαρίδη

Εκτός από τις απώλειες των Νικολόπουλου-Παναγούλη, είχαμε μια ακόμη διαρροή, αυτή του  Γαβριήλ Σακελλαρίδη.  Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα, ανακοινώθηκε από το Μαξίμου και λίγο αργότερο ήρθε η επιστολή του κ. Σακελλαρίδη.

enikos.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας