Βέροια Πολιτισμός

Ενθουσιώδης συμμετοχή σχολείων στην παράσταση «ΜΗΧΑΝΟΡΡΑΦΗΜΑΤΑ… μια περιπέτεια αλλιώς»

«ΜΗΧΑΝΟΡΡΑΦΗΜΑΤΑ… μια περιπέτεια αλλιώς»
μουσικό παραμύθι
Δήμητρας Μητρέντση & Λουκίας Ορφανίδου

Δελτίο Τύπου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας – Παιδική Σκηνή 2015 – 2016

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας με το Μουσικό Παραμύθι της Δήμητρας Μητρέντση & της Λουκίας Ορφανίδου «ΜΗΧΑΝΟΡΡΑΦΗΜΑΤΑ… μια περιπέτεια αλλιώς».

Φέτος το χειμώνα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας με 5 ηθοποιούς και 3 μουσικούς επί σκηνής παρουσιάζουν την παράστασή σε όσους νιώθουν παιδιά.

Από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 μέχρι και σήμερα την παράσταση παρακολούθησαν με μεγάλο ενθουσιασμό 924 μαθητές παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων από τις Π.Ε Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, ενώ ήδη στο πρόγραμμα επισκέψεων των σχολείων υπάρχουν 4.696 μαθητές, μεταξύ των οποίων και μαθητές γυμνασίων, που πρόκειται να παρακολουθήσουν την παράσταση, ενώ καθημερινά εγγράφονται στο πρόγραμμα επισκέψεων των σχολείων και νέες σχολικές μονάδες.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής παραγωγής, που προτείνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, είναι το θεματικό ΚΟΥΤΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, που δημιουργήθηκε από τις συγγραφείς, με τίτλο: ‘’Μια παράσταση δεν είναι μόνο μια παράσταση’’, το οποίο περιέχει μία ολοκληρωμένη σειρά δραστηριοτήτων προετοιμασίας -ένα εκπαιδευτικό πλάνο εξειδικευμένο για κάθε ηλικιακή ομάδα- προκειμένου να εντάξει τη θεατρική διαδικασία μέσα στην τάξη και να εμπλέξει τον εκπαιδευτικό και το μαθητή σε μια βιωματική προσέγγιση της παράστασης πριν, κατά και μετά τη θέαση.

Το Κουτί Δραστηριοτήτων αποστέλλεται σε κάθε σχολείο, που κάνει κράτησή για να παρακολουθήσει την παράσταση, προς αξιοποίηση κατά τη βούληση των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί ήδη ανταποκρίνονται με ζέση σε αυτό το κάλεσμα μέσα από το θεματικό ΚΟΥΤΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ και οι μαθητές αφήνουν εξαιρετικές δημιουργίες τους, οι οποίες συμμετέχουν και στην παράσταση, που παρακολουθούν κάθε φορά, ως σκηνικά αντικείμενα. Είναι ιδιαίτερα όμορφο επίσης το ότι ακούγεται από όλους του μικρούς θεατές το κεντρικό τραγούδι της παράστασης, που παίζεται από τους μουσικούς μας, τραγούδι που εμπεριέχει και το κεντρικό μήνυμα της παράστασης!

Η ανταπόκριση των μαθητών – θεατών σε κάθε παράσταση είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης και συμμετοχική όπου το σενάριο απαιτεί. Το θέατρο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε κάθε παράσταση πλημμυρίζει από παιδικά χαμόγελα και αγάπη!

Οι παραστάσεις δίδονται καθημερινά για τους μαθητές των σχολείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας στο Θέατρο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών και θα συνεχίζονται μέχρι και τέλη Φεβρουαρίου 2016.

1o Δ.Σ 2

Λίγα λόγια για την παράσταση

Πόσο εύκολο είναι να απαλλαγείς από μια κακή σου συνήθεια;
Πώς καταφέρνεις να ξεπεράσεις μια φοβία;
Πώς ένας άγνωστος μπορεί σε μια στιγμή να γίνει αληθινός φίλος;
Πώς βρίσκεις το μέτρο ανάμεσα στο λίγο και το πολύ και ποιο διαλέγεις από τα δύο;

Τέσσερα παιδιά σε τρία γειτονικά μπαλκόνια αφήνονται στη ‘’γλυκιά ζωή‘’ τους και τη μοναξιά της διαφορετικότητάς τους. Το φαγητό, το ηλεκτρονικό παιχνίδι, η εξωτερική εμφάνιση τα αποκοιμίζουν σε μια νωθρή καθημερινότητα.

Ένα λάθος φέρνει την ανατροπή και μια φοβερή συσκευή, τα βγάζει στο δρόμο… της αναζήτησης, της αλλαγής, της φιλίας και της αγάπης.

Ένα δένδρο μόνο, ένα ζαρκάδι με το θλιβερό του μοιρολόι κι ένα στοιχειό της λίμνης δίνουν -μα και παίρνουν- τη λύτρωση και βοηθούν να βρεθεί το μαγικό συστατικό.

Μπες μέσα στο παραμύθι για να ζήσεις κι εσύ ένα ταξίδι στο … αλλού και στο … αλλιώς … Κάνε κι εσύ τη διαδρομή και τραγούδησε μαζί μας τα τραγούδια της περιπέτειας και της αναζήτησης.

Είναι κρυμμένα μέσα σε αινίγματα και μονοπάτια που μπερδεύουν. Μα οι ήρωες της ζωής -σαν τους ήρωες των παραμυθιών- πριν νυχτώσει και το παραμύθι τελειώσει, βρίσκουν το σωστό δρόμο.

Πριν η μέρα χαθεί τα κομμάτια της μηχανής θα συναρμολογηθούν και ‘’μια περιπέτεια αλλιώς‘’ θα ξεκινήσει από την αρχή.1o Δ.Σ 7

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Δήμητρα Μητρέντση-Λουκία Ορφανίδου
Σκηνοθεσία: Λουκία Ορφανίδου
Μουσική-Στίχοι-Μουσική Διδασκαλία: Δήμητρα Μητρέντση
Β.Σκηνοθέτη-Χορογραφίες: Κωνσταντίνα Λάλλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Θανάσης Κολαλάς
Animation: Λίλη Κοντοδήμα
Φωτισμοί : Γιώργος Βέγκος, Θανάσης Κολαλάς
Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Δημιουργικό: Γιώργος Δερνίκας
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Προβολή – επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Ηθοποιοί: Ελένη Βουγιατζή, Διογένης Γκίκας, Αλκμήνη Κουλουμπή, Περικλής Σταύρου, Θεοδόσης Φυλακτός
Μουσικοί: Μαρίνα Γκοργκάτζε (βιολί), Βαγγέλης Δερβώκης(κιθάρα), Δήμητρα Μητρέντση (πιάνο, φωνή)

12279676_1118690421477391_1329969390_o1o Δ.Σ 1

1o Δ.Σ 312272625_1118690511477382_2053455800_n12272934_1118690678144032_1976951061_n

12277179_1118690684810698_1519652027_n

banner-article

Ροη ειδήσεων