Τοπικά Υγεία

Γιώργος Ουρσουζίδης: Επείγουσα στελέχωση με Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Βέροιας και Νάουσας, του Γ. Ν. Ημαθίας

Προς: Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Αξιότιμε κ. υπουργέ,
όπως ήδη σας έχω ενημερώσει εγγράφως, αλλά και προφορικά στο πρόσφατο παρελθόν – μετά από συνεννόηση με την κ. Μπούρτσου (διοικήτρια νοσοκομείου Βέροιας) – σας επισημαίνω ξανά τις ελλείψεις προσωπικού στα δύο νοσοκομεία της Ημαθίας, ώστε να τις ιεραρχήσετε ως άμεσες προτεραιότητες. Παρακαλώ θερμά να δεχτείτε, ότι στην επιστολή μου αυτή δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο υπερβολής.

Τα βασικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Βέροιας, ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων με πολυτραυματίες – λόγω της θέσης του επί της Εγνατίας οδού – και που μετά την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης του (τέλη του 2016), είναι η στελέχωση με μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Μέχρι την πρόσληψη μόνιμου, η στελέχωση με επικουρικό ιατρικό προσωπικό είναι απολύτως απαραίτητη και επείγουσα, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδης απαιτήσεις της λειτουργίας του. Συγκεκριμένα:

1. Προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ.
Για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου απαιτείται η άμεση προκήρυξη των παρακάτω θέσεων μόνιμων ιατρών κατά απόλυτη σειρά προτεραιότητας:
-ενός (1) Διευθυντή και δύο (2) Επιμελητών Β΄ Αναισθησιολογίας. Σήμερα υπηρετεί μία μόνιμη ιατρός και ένας επικουρικός ενώ προσωρινά μετακινήθηκε για nosokomeioτρίμηνο αναισθησιολόγος από το Γ.Ν. Κατερίνης για να διασφαλιστεί οριακά η λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος και κατά συνέπεια η λειτουργία όλου του Χειρουργικού Τομέα της Μονάδας Βέροιας.
-τριών (3) Επιμελητών Β΄ Καρδιολογίας, δεδομένου ότι υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος ιατρός με βαθμό Διευθυντή. Είναι απόλυτα άμεση η κατ’ εξαίρεση προκήρυξη μιας θέσης καρδιολόγου με εμπειρία στην επεμβατική καρδιολογία, δεδομένου ότι χωρίς τον αντίστοιχο ιατρό, από τον Απρίλιο του 2016 που λήγει η σύμβαση του επικουρικού ιατρού κ. Αντώνιου Ντάτσιου, θα είναι αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας του νεοσύστατου αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Μονάδας Βέροιας, που από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του έχει σημειώσει θεαματικά αποτελέσματα. Ο εν λόγω επικουρικός ιατρός ενδιαφέρεται να καταλάβει μόνιμη θέση αρκεί να γίνει άμεσα η προκήρυξη.
-δύο (2) Επιμελητών Β΄ Εντατικολογίας, για να διασφαλιστεί η λειτουργία δύο (2) επιπλέον κλινών ΜΕΘ (σήμερα λειτουργούν μόνο δύο (2) κλίνες). Σήμερα υπηρετούν δύο μόνιμοι ιατροί και ένας επικουρικός ιατρός του οποίου η σύμβαση λήγει τέλος του 2015.
-δύο (2) Επιμελητών Β΄ ειδικότητας Χειρουργικής. Σήμερα υπηρετούν τρεις (3) μόνιμοι ιατροί.
-δύο (2) Επιμελητών Β΄ Μαιευτικής – Γυναικολογίας. Σήμερα υπηρετεί μόνο ο Διευθυντής και η Μονάδα Νάουσας του Γ.Ν. Ημαθίας δεν διαθέτει γυναικολογική κλινική.
-δύο (2) Επιμελητών Β΄ ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας για τις αυξημένες ανάγκες του Μικροβιολογικού Τμήματος,
-μία (1) Επιμελητή Β΄ Οφθαλμολογίας
-δύο (2) Επιμελητών Β΄ Ορθοπεδικής,
-μία (1) Επιμελητή Β΄ Ουρολογίας
-μία (1) Επιμελητή Β΄ Νεφρολογίας
-μία (1) Παιδιατρικής και
-μία (1) Ακτινολογίας

2. Άμεση προκήρυξη των παρακάτω θέσεων επικουρικών ιατρών
-δύο (2) αναισθησιολόγοι
Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην κάλυψη εφημερίων και σ’ όλη τη λειτουργία του Τμήματος όπου παραμένουν μόνο δύο (2) υπηρετούντες ιατροί. Για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Τμήματος έχει μετακινηθεί με τρίμηνη μετακίνηση αναισθησιολόγος από το Γ.Ν. Κατερίνης. Καθίσταται σαφές ότι είναι αδύνατη μ’ αυτές τις συνθήκες η συνέχιση λειτουργίας του Αναισθησιολογικού Τμήματος της Μονάδας Βέροιας. Για τη διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας του Τμήματος αλλά και όλου του χειρουργικού Τομέα της Μονάδας, είναι απαραίτητη η άμεση προκήρυξη δύο θέσεων επικουρικών ιατρών αναισθησιολόγων.
-ένας (1) αναισθησιολόγος για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
-ένας (1) καρδιολόγος
σήμερα στη Μονάδα Βέροιας από τους πέντε (5) που υπηρετούσαν, παραμένουν μόνο τρεις (3) καρδιολόγοι μετά τον διορισμό του ενός ιατρού στο Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ και την λήξη της σύμβασης του επικουρικού ιατρού.
-ένας (1) μαιευτήρας-γυναικολόγος
-ένας (1) ιατρικής βιοπαθολογίας (μικροβιολογίας)
-ένας (1) χειρουργικής
-ένας (1) παιδιατρικής

3. Παράταση συμβάσεων επικουρικών ιατρών
Την 31-12-2015 λήγουν οι συμβάσεις πέντε (5) επικουρικών ιατρών. Εάν δεν επιλυθεί το θέμα της παράτασης των συμβάσεών τους, τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου που είναι ήδη υποστελεχωμένο.

4. Εκκρεμούν για τΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣη Μονάδα Βέροιας ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις οι παρακάτω διορισμοί:
-1 θέση Επιμελητή Β΄ Δερματολογίας.
-1 θέση Επιμελητή Β΄ Παθολογικής Ανατομικής.
Λόγω μακρόχρονης αναρρωτικής άδειας της μοναδικής Διευθύντριας Παθολογοανατόμου της Μονάδας Βέροιας, το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο της Μονάδας Βέροιας δεν λειτουργεί. Για την διεκπεραίωση των σκευασμάτων των εσωτερικών ασθενών της Μονάδας έχει συναφθεί σύμβαση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Συνεπώς είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες διορισμού για τη θέση αυτή.
-1 θέση Επιμελητή Β΄ Χειρουργικής Θώρακος.

5. Αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 12 του Ν. 4316/24-12-2014 (ΦΕΚ 270/τ.Α΄/24-12-2014) «οι πρόσθετες αυτές εφημερίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσοστό εννέα τοις εκατό (9%) της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε νοσοκομείο».
Για την ασφαλή εφημέρευση και λειτουργία των νοσοκομείων της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχιακά) είναι αναγκαία η άμεση αναστολή της εφαρμογής του άρθρου 12 του Ν. 4316/24-12-2014 και η τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου ώστε να μην υπάρχει το πλαφόν του 9% για τις πρόσθετες εφημερίες ανά νοσοκομείο, όταν το νοσοκομείο έχει αυξημένη κίνηση, εξυπηρετεί μεγάλο όγκο ασθενών και είναι διαπιστωμένη η υποστελέχωσή του.

Η εφαρμογή του πλαφόν δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και στη λειτουργία και ασφαλή εφημέρευση της Μονάδας Βέροιας αλλά ιδιαίτερα της Μονάδας Νάουσας, όπου απαιτούνται για την ασφαλή εφημέρευση πρόσθετες εφημερίες 37%.

Με την ολοκλήρωση του έργου «Επέκταση- Αναδιαρρύθμιση Γενικού Νοσοκομείο Βέροιας, Προμήθεια και Εγκατάσταση Ιατρικού Εξοπλισμού», προϋπολογισμού 20.019.860,45 € ενταγμένου στο ΕΣΠΑ τέλη έτους 2016 με αρχές 2017, θα δημιουργηθεί η ανάγκη στελέχωσης της Μονάδας Βέροιας με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ιατρικό, νοσηλευτικό κλπ. δεδομένου ότι το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή δύο (2) κτιρίων-πτέρυγες συνολικής επιφάνειας 7.119,83 τ.μ. και συνεπώς χρήζει στελέχωσης με μεγάλο αριθμό προσωπικού προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη αξιοποίηση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας.231

6. Για τη Μονάδα Νάουσας άμεση προκήρυξη θέσης επικουρικού ιατρού ειδικότητας καρδιολογίας προκειμένου να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες εφημέρευσης και λειτουργίας του Καρδιολογικού Τμήματος της Μονάδας Νάουσας, όπου υπηρετούν τρεις (3) μόνο ιατροί εκ των οποίων ο ένας ζητά επιτακτικά και δικαιούται να λάβει άδεια ανατροφής τέκνου, οπότε απομένουν μόνο δύο (2) που επ’ ουδενί δεν καλύπτουν τις ανάγκες του Τμήματος.
Προκήρυξη θέσεων επικουρικών και μόνιμων ιατρών για την κάλυψη των αναγκών της Μονάδας Νάουσας σύμφωνα με τα αιτήματα του Αναπληρωτή Διοικητή της Μονάδας Νάουσας προς την 3η Υγειονομική Περιφέρεια.

Βέροια 30/10/2015
Με εκτίμηση
Γεώργιος Ν. Ουρσουζίδης
Βουλευτής Ν. Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

banner-article

Ροη ειδήσεων