Βέροια Ρεπορτάζ

Παρουσίαση της παιδικής παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας « Μηχανορραφήματα»

Δήμητρα Σμυρνή

Συνέντευξη τύπου δόθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας για την παιδική παράσταση, που ξεκινά στις 2 Νοεμβρίου, για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Για το έργο « Μηχανορραφήματα» μίλησαν εκπρόσωποι του ΔΗΠΕΘΕ και συντελεστές της παράστασης.

Τους χαιρετισμούς του προέδρου του Δ.Σ Νίκου Μαυροκεφαλίδη μετέφερε η Κατερίνα Γρηγοριάδου, υπεύθυνη προγραμματισμού του ΔΗΠΕΘΕ, δίνοντας το λόγο στον αντιπρόεδρο Τραπεζανλή Δημήτριο και στην Ευγενία Καβαλάρη, μέλος του Δ.Σ.

Ο κ. Τραπεζανλής είπε: «Το ΔΗΠΕΘΕ συνεχίζει τη δράση του, παραμένοντας συνεπές στις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής, οι οποίες το έχουν εδραιώσει στη θεατρική συνείδηση χιλιάδων παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών, όχι μόνο στην πόλη ή στο νομό μας αλλά και στους νομούς που ανήκουν στην περιφέρειά μας, Πέλλας και Πιερίας.»

Η κ. Καβαλάρη πρόσθεσε αναλυτικότερα: «Για άλλη μια χρονιά η Παιδική μας Σκηνή δείχνει την παρουσία της μέσα στις αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες, που αντιστρατεύονται και καταπνίγουν κάθε προσπάθεια πολιτιστικής δημιουργίας. Η Παιδική μας Σκηνή έχει καταγραφεί σε πανελλαδικό επίπεδο για την πολυετή προσφορά της και για τις προσεγμένες παραγωγές της. Η συγκεκριμένη παράσταση διαθέτει καινοτόμα χαρακτηριστικά, ενεργοποιώντας μαθητές και εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα.»

Ο διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Διαμαντόπουλος συμπλήρωσε: « Θα ήθελα να επαινέσω το ΔΗΠΕΘΕ, γιατί τα τελευταία χρόνια με τις παραστάσεις του συμβάλλει στην θεατρική αγωγή των μικρών μαθητών. Θα συμβάλουμε, ώστε οι μαθητές να παρακολουθήσουν την παράσταση.»

010 - Αντίγραφο

Η συγγραφέας του έργου Δήμητρα Μητρέντζη, που το έγραψε μαζί με την Λουκία Ορφανίδου, που το σκηνοθέτησε, τόνισε πως το έργο είναι προϊόν προβληματισμού, όπως αυτός προκύπτει μέσα από την εκπαιδευτική πράξη. «Είναι μια περιπέτεια που αφορά τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας. Το καθένα έχει τα δικά του προβλήματα. Στόχος μας είναι να δείξουμε τη δύναμη της φιλίας, της παρέας, της αγάπης .Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ότι μόνοι μας.»

Η σκηνοθέτιδα Λουκία Ορφανίδου θεωρεί το έργο κείμενο χαρακτήρων και προβληματισμού. « Προσπαθήσαμε με τη σκηνοθεσία να ταυτίσουμε τα σημερινά παιδιά με τους ήρωες. Οι ηθοποιοί κατεβαίνουν πολλές φορές στην πλατεία χτίζοντας σχέση με τα παιδιά.»

«Οι μαθητές, πρόσθεσε η Δήμητρα Μητρέντζη, θα είναι σε επαφή με το έργο όχι μόνο κατά τη διάρκεια της παράστασης, αλλά και πριν και μετά, χάρη στα «κουτιά δράσεων», που θα στέλνονται στα σχολεία για μελέτη του έργου.»

Για «εξελισσόμενο σκηνικό» μίλησε ο σκηνογράφος Θανάσης Κολαλάς, το οποίο οδήγησε σ’ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Πρωτότυπο χαρακτήρισε το έργο και η χορογράφος Κωνσταντίνα Λάλλου, η οποία το θεώρησε ως μια ευκαιρία να ξεφύγει και η ίδια από τα συνηθισμένα στον τομέα της χορογραφίας.

Το έργο συνοδεύουν οι μουσικοί Μαρίνα Γκοργκάτζε (βιολί), Βαγγέλης Δερβώκης (κιθάρα) και Δήμητρα Μητρέντζη (πιάνο- φωνή).

Τους ηθοποιούς, που ήταν παρόντες και μίλησαν ο καθένας για το πώς βλέπει το έργο από τη δική του οπτική, (Ελένη Βουγιατζή, Διογένη Γκίκα, Αλκμήνη Κουλουμπή, Περικλή Σταύρου και Θεοδόση Φυλακτό), συνόδεψαν στο τέλος οι μουσικοί, για να δώσουν τραγουδώντας ένα μικρό δείγμα της παράστασης.

027 - Αντίγραφο

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας