Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Στο “ποιητικό συμπόσιο” του Ηλία Τσέχου. Μια βραδιά κόντρα στους “αγράμματους καιρούς” – photo

Δήμητρα Σμυρνή

Την τιμητική της είχε  η ποίηση.  Ατμόσφαιρα γιορτινή.
Ο Ηλίας Τσέχος, με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου “Αγριόχορτο στόμα”, κατόρθωσε χθες, 26/9/’15, το ακατόρθωτο. Να μαζέψει σ’ ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό στους πρόποδες του Βερμίου, στο χωριό του το Γιαννακοχώρι, ποιητές όχι μόνο από την Ημαθία, αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Να φέρει κοντά του λόγιους, ηθοποιούς, μουσικούς, για να καταθέσουν την κριτική τους ματιά στην ποίησή του, αλλά και την αγάπη τους στον ποιητή και τον άνθρωπο Ηλία Τσέχο, που έχει την ιδιαιτερότητα να γράφει μια καθαρά δική του ποίηση, αλλά και την ιδιαιτερότητα να ακτινοβολεί ο ίδιος από αγάπη για τους ανθρώπους και τον κόσμο.

Χαρούμενος και συγκινημένος ο ποιητής είπε στη faretra.info, πριν ξεκινήσει η εκδήλωση: “Έχω βεβαιωθεί πια ότι είμαι σε άγονη γραμμή κι ότι οι καιροί είναι …αγράμματοι! Όμως εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα με την ποίηση. Είπαμε μια φορά ναι στην ποίηση και μ ’αυτό το ναι θα αποθάνουμε. Δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθεί τόσος κόσμος. Όμως, αντί σιωπής, επιλέξαμε να φανερωθούμε, να μαζέψουμε ποιητές, λόγιους ηθοποιούς, μουσικούς, για να διαβάσουμε το “Αγριόχορτο στόμα”. Σαράντα δύο ποιήματα , σαράντα δύο διαφορετικές φωνές θα διαβάσουν κι από ένα ποίημα. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Και προπαντός αυτά συμβαίνουν εδώ, στο Γιαννακοχώρι”.

Πολύπλευρη προσωπικότητα χαρακτήρισε η συντονίστρια της εκδήλωσης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, Ευγενία Καβαλάρη, τον ποιητή, αλλά και πάντα παρόντα στις ποιητικές αναζητήσεις και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις.tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori2

Η βραδιά, που εξελίχθηκε σε κλειστό χώρο του χωριού, λόγω της συνεχούς βροχής, με πλήθος κόσμου να την παρακολουθεί, ξεκίνησε με μελοποιημένη ποίηση του Τσέχου από τον Τάσο Γκρους. Έπαιξαν και τραγούδησαν οι Νίκος Βαρούδης, Κατερίνα Μυλωνά και Θωμάς Πέιος από τη Νάουσα. Τη μελοποιημένη εικόνα της ποίησης του Τσέχου ολοκλήρωσαν οι μουσικοί Δέσποινα Κανελλιάδου και Μάκης Δημελής από τα Γιαννιτσά.

Πέντε ομιλητές, που ο καθένας προσέγγισε το καινούργιο βιβλίο με τη δική του οπτική, πήραν το λόγο στη συνέχεια. Μίλησαν οι Δήμητρα Σμυρνή, Παντελής Τσαλουχίδης, Ιωάννης Μυλωνάς, Χρήστος Μπίντας και Σίμος Ανδρονίδης.

Ποιήματα διαβάστηκαν -ήταν επόμενο οι καιρικές συνθήκες αλλά και η αλλαγή της ημερομηνίας της εκδήλωσης λόγω των εκλογών να εμποδίσουν κάποιους να είναι παρόντες- με συναίσθημα και συγκίνηση, όπως άξιζε στην ποίηση του Τσέχου, από τους Δημήτρη Ι. Καρασάββα, Βασίλη Δασκαλάκη, Κατερίνα Μπόσκου, Αφροδίτη Καλαϊτζή, Δημήτρη Παπαστεργίου, Αντώνη Αντωνάκο, Παύλο Παρασκευαΐδη, Αθηνά Ξανθίδου, Γρηγόρη Σακαλή, Μαρία Ξανθοπούλου, Σίμο Οφλίδη, Θεοπίστη Κεφαλά – Σπάρτση, Γιώργο Αγγελιδάκη, Γιώργο Θ. Κασαπίδη, Σούλη Λιάκο, Θωμά Παπαστεργίου, Θοδωρή Σαριγκιόλη, Αλέκο Χατζηκώστα, Λένα Οφλίδη – Σαμαρά, Δημήτρη Ντίκα, Ξανθή Χιλλ, Τάκη Γκόντη, Αλέξανδρο Τρομπούκη, Κατερίνα Βογιατζούλη, Θάνο Γώγο, Γιώργο Σιώμο, Κατερίνα Ζιαμπούλη, Φωτεινή Χρηστίδου, Έλενα Τσακαλίδου.

Ο Τσέχος, διαβάζοντας ο ίδιος ποιήματα της συλλογής αλλά και ένα από την επόμενη ανέκδοτη συλλογή που ανήγγειλε κιόλας τον τίτλο της , “Έχω πολλά θυμό”, έκλεισε λάμποντας ολόκληρος με τη φράση: “Σε μια εποχή που όλα τ’ άλλα θα με κατασπαράξουν, μόνο η γραφή θα μ’ αφήσει να ζω ανάμεσά σας. Η καρδιά μου πάει προς τη νιότη, όχι προς τη ωριμότητα”.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με κρασί, φρούτα του χωριού και άλλα εδέσματα, δικαιώνοντας τον αρχαιοελληνικό όρο συμπόσιο.

Φωτογραφίες faretra.info

tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori17

tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori3tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori4tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori5tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori6tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori7tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori8tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori9tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori10tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori11tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori12tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori13tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori14tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori15tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori20tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori21tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori22tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori23tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori24tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori25tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori26tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori27tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori28tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori29tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori30tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori31tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori32tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori33tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori34tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori35tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori36tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori16tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori18tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori38tsexos-smyrni-agrioxorto-parousiasi-giannakoxori2α

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας