Απόψεις Πολιτική

Το “παλιό” μπροστά στον καθρέφτη

Αμέσως σχεδόν μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος και την αποσαφήνιση της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, τουλάχιστον σε τέσσερα κόμματα άνοιξε συζήτηση επαναπροσδιορισμού του ρόλου, της φυσιογνωμίας και της στρατηγικής τους, ενώ σε ορισμένα από αυτά και θέμα ηγεσίας: Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ. Αν αφήσουμε κατά μέρος τη ΛΑΕ, που σχηματίστηκε προσφάτως με αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέτρησε την πρώτη εκλογική της αποτυχία, παρατηρούμε ότι τα τρία άλλα κόμματα εκπροσωπούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρικό εκλογικό του σύνθημα αποκαλούμε “παλιό”. Άμεσα η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και έμμεσα το Ποτάμι, που αποτελεί και καταγράφηκε ως ένα ιδιότυπο κράμα των δύο παραδοσιακών παρατάξεων.

 

Δεν παραβλέπουμε ότι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει έκαστο των τριών κομμάτων είναι διαφορετικής έντασης και ποιότητας, είναι όμως υπαρκτά. Για τη Ν.Δ. τίθενται ζητήματα φυσιογνωμίας και στρατηγικής, καθώς κινδυνεύει να πέσει στο κενό, μεταξύ Ακροδεξιάς και κεντρο-μεσαίου χώρου. Το Ποτάμι αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης καθώς ο θεμελιώδης στόχος συγκρότησής του ως “εγγυητή” της κυβερνητικής σταθερότητας έχει εκ των πραγμάτων ακυρωθεί. Κίνδυνο αυτοακύρωσης του ρόλου του αντιμετωπίζει και το ΠΑΣΟΚ, που δυσκολεύεται -αν δεν αρνείται- να ξεφύγει από τη στρατηγική συμμαχία που έχει συνάψει από το 2012 με τη Ν.Δ. και, βεβαίως, τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Γιατί άνοιξαν τώρα αυτές οι συζητήσεις σε Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και όχι τον Ιανουάριο; Η ερώτηση είναι ρητορική, καθώς άλλη διατύπωση είχε τεθεί προεκλογικά από τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η απάντηση δόθηκε το βράδυ της Κυριακής από τον ελληνικό λαό: Τα τρία κόμματα είχαν παγώσει τις συζητήσεις και τις διεργασίες στο εσωτερικό τους αναμένοντας να κλείσει η “αριστερή παρένθεση” που φαντασιώνονταν ότι άνοιξε τον Ιανουάριο και να αναλάβουν εκ νέου τη διακυβέρνηση ως υπεύθυνες ευρωπαϊκές δυνάμεις – μπλοκ. Περιττεύει μάλλον να υπενθυμίσουμε ότι είχαν κοινή στρατηγική και κράτησαν κοινή στάση σε όλα τα κρίσιμα θέματα από τον Ιανουάριο μέχρι την Κυριακή το βράδυ. Από τη στιγμή που ο λαός μίλησε για τρίτη φορά μέσα σε εννέα μήνες και έκλεισε με πάταγο την πόρτα πίσω του, οι τρεις πολιτικοί συνεταίροι βρέθηκαν σε αδιέξοδο.

Κατά κάποιον τρόπο αυτή είναι η δεύτερη θετική συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος, μετά τη δυνατότητα που προσφέρει για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης: η διάλυση των ψευδαισθήσεων και ο εξαναγκασμός των παραδοσιακών παρατάξεων, της συντηρητικής και της Κεντροαριστεράς, να επαναπροσδιοριστούν και να ανανεωθούν. Εξαναγκασμός επί ποινή επιβίωσης.

Αν η επιτυχία της Αριστεράς και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. είναι η μία προϋπόθεση, η ανανέωση των άλλων δύο ιστορικών παρατάξεων είναι η δεύτερη προϋπόθεση για τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή και σε μια νέα “κανονικότητα”.

Κυριο άρθρο avgi.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων